Menselijke aanraking wordt gezien als the key tot geluk en gezondheid. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van NIVEA. De helft van de ondervraagde personen voelt zich door het isolement tijdens de coronapandemie eenzamer dan ooit tevoren. Door de pandemie blijft de behoefte aan menselijke aanraking immers grotendeels onbevredigd.
Het onderzoek van NIVEA, uitgevoerd bij 12.207 personen uit twaalf verschillende landen, wijst uit dat zo’n 16% van de totale wereldwijde bevolking zich eenzaam voelt. Het zijn voornamelijk singles en alleenstaande ouders die met eenzaamheid te maken krijgen, maar ook tieners en millennials ontsnappen er niet aan. Voor zo’n 87% van alle ondervraagden zorgt een gebrek aan fysiek contact dat ze zich eenzamer voelen. Betekent dat dan dat we na deze pandemie iedereen meteen in de armen zullen vliegen? Ja en nee. Uit het onderzoek blijkt dat drie op de vijf ondervraagden het huidig gebrek aan menselijk contact wil goedmaken. Daarnaast zegt 75% dat het isolement hen heeft doen inzien hoe belangrijk fysiek contact is. Daardoor verwacht meer dan een derde van de mensen wereldwijd dat de aanrakingen in hun onmiddellijke omgeving (familie, goede vrienden) in post-corona tijden zullen toenemen. Tegelijkertijd verwachten ze dat fysiek contact buiten de inner circle (dus collega’s, kennissen) op lange termijn zal afnemen.
#CareForHumanTouch
NIVEA wil – zodra de maatregelen het toelaten – de bewezen gezondheidsvoordelen van menselijke aanrakingen accentueren en huidcontact bevorderen. Ze beloven 20 miljoen euro te investeren in lokale huidcontact-projecten over de hele wereld onder de naam #CareForHumanTouch. Welke concrete oplossingen zo’n project dan moeten brengen? Psychotherapeute Patricia Meyntjens legt uit: ‘Psycho-educatie, lichaamswerk en massages kunnen mensen dichter bij hun lichamelijk bewustzijn brengen. Wie deze ervaringen kan delen, zal ze vermenigvuldigen en hiermee een eenzaamheidsbarrière doorbreken.’ Met #CareForHumanTouch wil NIVEA meer dan 150.000 mensen bereiken, waaronder premature baby’s, slechtzienden en ouderen met dementie.