Onderkoeling kan zeker weten voorkomen worden wanneer je gaat sporten. Het is belangrijk om een goede voorbereiding te treffen als je buiten gaat sporten. Vooral als je aan de slag gaat in tempraturen onder nul of als het sneeuwt of regent. Regen wordt vaak vergeten als het gaat om onderkoeling. Door regen wordt je kleding vaak doorweekt en je huid drijfnat. De natte kleding zorgt er vaak al snel voor dat er onderkoelingsverschijnselen ontstaan. Het is belangrijk om deze verschijnselen te voorkomen als je gaat sporten. Een aantal tips hebben we hier voor je beschreven.
Alcohol voor het sporten
Ga je sporten in de kou of sneeuw? Je hoort weleens dat ze voor het skiën een glaasje glühwein naar achter gooien. Alcohol maakt je lichaam tenslotte van binnenuit lekker warm. Tenminste dat is wat je ervaart als je alcohol drinkt. Helaas gebeurd er van binnen met je lichaam iets heel anders. Om het alcohol (gif) af te breken is veel energie nodig. Hierdoor daalt de tempratuur sneller tijdens het sporten dan zonder het drinken van alcohol. Laat het glaasje glühwein dus staan en drink eerder een sportdrank waar veel suiker inzit.
Deze suikers worden verbrand naar nieuwe energie waardoor je lichaam zichzelf beter warm kan houden tijdens het sporten. Nog een nadeel van alcohol is dat het je lichaam licht verdoofd waardoor je de effecten van onderkoeling minder snel merkt. Dit is de reden dat ze in skigebieden regelmatig promotie maken om geen alcohol te drinken voor het sporten.
Samen sporten
Barre weersomstandigheden op het nieuws is voor veel sporters al een reden om vandaag een dagje over te slaap. Vooral als er een lage buitentempratuur met veel wind gemeten wordt. Je lichaam kan dan al snel extreem afkoelen waardoor onderkoeling verschijnselen ontstaan. Mocht je toch de koude weersomstandigheden doorstaan om te gaan sporten dan raden we je aan om iemand mee te nemen. Zelfs als je beschermende kleding meeneemt en je op alles bent voorbereid is het slim om samen te gaan sporten. Mocht één van jullie onderkoelt raken dan kan de ander de symptomen herkennen en eventueel de hulpdiensten bellen. Daarnaast kan je elkaar tijdens het sporten in de gaten houden.
Goede sportkleding
Misschien wel één van de belangrijkste punten om onderkoeling te voorkomen tijdens het sporten is goede sportkleding. Denk hierbij niet alleen goed na over je eigen uitrusting, maar ook aan de uitrusting van kinderen. Kinderen onder de twaalf jaar raken veel sneller onderkoelt. Denk hier dus goed over na en kies de kleding die past bij de weersomstandigheden. Bij onderkoeling denken we vaak aan de wintermaanden, maar in de herfst en zomer kan het net zo goed gebeuren. Als je tijdens de zomer overmatig gaat zweten en slechte sportkleding draagt dan kan je door je eigen zweet onderkoelt raken.
Pas je kleding dus ook aan bij eventuele warmte. Naast warmte is het belangrijk om je te beschermen tegen regen in de herfst. Regen kan ervoor zorgen dat je lichaam extra snel afkoelt. Tijdens de wintermaanden is het vooral belangrijk om met veel laagjes en eventueel thermokleding te gaan sporten. Mocht je het te warm krijgen dan kan je de laagjes weer uit trekken.
Tips voor de juiste sportkleding
- Draag bij kouder weer synthetische kleding.
- Draag handschoenen tijdens het sporten.
- Schaf nooit katoenen sportkleding aan deze kleding kan zorgen voor onderkoeling.
- Denk aan een pet of muts tijdens het sporten.
- Kies tijdens regen voor waterafstotende kleding. Natte kleding zorgt namelijk voor een daling van de lichaamstempratuur.
- Kies voor isolerende sportkleding.
- Laat je per seizoen informeren over sportkleding in de winkel.