Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kun je onderkoeling nog behandelen?

Olivier
4 min read

Bij onderkoeling is het heel erg belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen en eerste hulp wordt verleend. Als je te laat bent met onderkoeling behandelen dan is de hersenschade zo groot dat de patiënt het simpelweg niet overleeft. Het is dan ook belangrijk om tijdens barre weersomstandigheden het beste niet buiten te gaan sporten. Besluit je toch om buiten te gaan sporten? Ga dan absoluut niet alleen sporten, maar neem iemand mee tijdens het sporten. Spreek af om elkaar in de gaten te houden en het bewustzijn te testen. Stel elkaar tijdens het sporten af en toe vragen om te controleren of de ander niet verward is. Mocht de onderkoeling toch toeslaan dan kan je elkaar eventueel behandelen.

De locatie

Het is belangrijk om te bepalen waar je bent. Breng een slachtoffer als eerste na een beschutte plek. Mocht er een strenge wind staan dan is de kans groot dat hierdoor onderkoeling aantreed. Zorg er dus voor dat het slachtoffer niet in de wind licht. Zoek eventueel een openbare locatie als die voorhanden is. Bel daarnaast 112 dat je een slachtoffer hebt met verschijnselen van onderkoeling.

Voorkom verdere afkoeling

De locatie helpt natuurlijk om verdere afkoeling te voorkomen, maar ook de kleding. Vraag omstanders om dekens en/of jassen of wat dan ook omhanden is. Kleed het slachtoffer uit en trek je eigen kleding uit. Het is belangrijk om naakt tegen elkaar aant e liggen onder de dekens. Je kan zo het slachtoffer met je eigen lichaamstempratuur opwarmen. Een slaapzak is eventueel ook een perfecte manier om warmte te delen, maar helaas is die natuurlijk niet altijd voorhanden vooral niet als je aan het sporten bent.

Drinken en eten

Geef een slachtoffer absoluut geen alcohol. Helaas wordt er vaak ten onrechte gedacht dat alcohol het lichaam opwarmt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt het lichaam vaak flink afgekoeld door alcohol. In tegenstelling tot alcohol kan je beter een warme drank als thee geven. Daarnaast kan voeding waar veel suiker inzit helpen om het lichaam extra energie en dus ook warmte te geven.

Warm bad of douche

Het is belangrijk om een slachtoffer met onderkoeling symptomen nooit zomaar een warm bad of douche te geven. Vooral als een slachtoffer sterk onderkoeld is kan een snelle opwarming juist schade geven. Vaak daalt de kans op overleving als het warme water in aanraking komt met het koude lichaam. Overleg dus altijd met de hulpdiensten of je een warm bad mag geven. Vaak mag dit alleen als een slachtoffer heel goed bij bewustzijn is.

Onderkoeling behandelen in het ziekenhuis

Een ziekenhuis zal zodra de hulpdiensten bij het slachtoffer arriveren een aantal maatregelen nemen. Met deze maatregelen wordt het lichaam veilig weer opgewarmd. Het kan zijn dat het slachtoffer inmiddels klinisch dood is. Er is een kans op overleven, maar deze is wel een stuk kleiner. Daarnaast is er een risico dat het lichaam een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Toch is er ook een voordeel aan de onderkoeling. De kans op een hersenbeschadiging is namelijk minder groot door de kou. De cellen in onze hersens blijven hierdoor namelijk beter bewaard waardoor bij een snel ingrijpen van de hulpdienst een patiënt met relatief weinig schade kan ontwaken. Naast hersenschade kan het hart ermee ophouden door de onderkoeling. De volgende stappen onderneemt een ziekenhuis als een slachtoffer met onderkoeling binnen komt:

  • Er wordt een infuus aangebracht in een vrije buikholte.
  • Via dit infuus wordt een warme vloeistof ingespoten.
  • Het slachtoffer krijgt zuurstof dat warm bevochtigd is om de longen op te warmen.
  • Bij aankomst in het ziekenhuis wordt een patiënt op een opwarmmatras gelegd zodat het lichaam selectief wordt opgewarmd om zo te herstellen van een onderkoeling.  
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…