Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overbelasting Pols aan Duimzijde of Pinkzijde?

Olivier
5 min read

Pijn aan de pols komt vaak voor. Dit komt, omdat je je polsen veel beweegt en ze soms harde klappen opvangen. Als je werkt of sport gebruik je je polsen continu. Aangezien je steeds kracht in je pols moet zetten, kan deze snel overbelast zijn. Een overbelasting aan de duimzijde of pinkzijde van de pols, is dan ook een veelvoorkomende klacht.

Je kunt op verschillende plaatsen van je pols pijn hebben. Zo kan je pijn hebben aan de duimzijde of de pinkzijde. De duimzijde is de binnenkant van je polsgewricht. Je pols kan ook pijn gaan doen aan de buitenkant, oftewel de duimzijde.

Overbelasting aan de duimzijde

Als je pijn hebt aan de duimzijde, dan is een peeskokerontsteking hier vaak de oorzaak van. Je pezen zijn door een koker omringd, welke de peesschede of de peeskoker wordt genoemd. Bij een ontsteking aan de peeskoker, voel je dit aan de duimzijde. De peeskoker is dan vernauwd en je kunt je pees niet meer goed bewegen. Het is dan erg lastig om je pols te draaien en je duim te buigen of te strekken. Soms kun je ineens pijnklachten ervaren, maar vaak zijn de klachten al langer aanwezig en worden ze steeds erger. De klachten kunnen ook weer doorstromen naar de onderarm. Meestal is overbelasting van de pols de oorzaak van de peeskokerontsteking.

Een peesontsteking is een andere oorzaak van pijnklachten aan de duimzijde. Hierbij zijn je pezen ontstoken. Net als bij een peeskokerontsteking, is de peesontsteking ook weer ontstaan door overbelasting.

Behandeling pijnklachten duimzijde

Om de pijnklachten te behandelen, is rust vereist. De ontsteking wordt dan vermindert. Verder kan een brace of een steunverband je pols ook wat rust geven. Vaak krijg je ontstekingsremmers voorgeschreven, zoals ibuprofen. Deze verzachten de pijn en remmen de ontsteking. Als de klachten niet verminderen, kan de huisarts fysiotherapie adviseren. Wanneer niets helpt en de pijn blijft aanhouden, dan wordt er op de plek van de ontsteking een corticosteroïden injectie gegeven. Meestal hebben deze injecties direct effect. De ontsteking vermindert dan snel. Een operatie aan de pees kan nodig zijn, maar dit komt slechts heel zelden voor.

Overbelasting aan de pinkzijde

Je kunt ook last krijgen van pijnklachten aan de buitenkant van de pols, de pinkzijde. De oorzaak ligt bij het TFCC, het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex is een geheel van banden en kraakbeen dat het spaakbeen, de ellepijp en de handwortelbeenderen met elkaar verbindt. Als je valt of een klap op je pols krijgt, dan kan er een scheur in dit complex ontstaan. Verder kan het TFCC ook versleten zijn door ouderdom of artrose. Bij een scheur in het TFCC heb je pijn aan de pinkzijde. Ook doet het pijn om je pink te bewegen.

De pijnklachten pinkzijde

De wijze waarop de pijnklachten worden behandeld, is weer afhankelijk van de oorzaak. Natuurlijk is rust heel belangrijk. Kleine scheurtjes genezen vaak weer vanzelf. Als de beschadiging aan het TFCC is ontstaan door slijtage, dan worden de pijnklachten bestreden met pijnstillers. Soms wordt de pols geopereerd. Een scheur kan meestal gewoon gehecht worden. Hierna is het nodig om een aantal weken een spalk te dragen en fysiotherapie te volgen.

Geen doorverwijzing nodig

Als je naar de huisarts gaat met pijnklachten aan je duim- of pinkzijde, kan deze vaak al een diagnose vaststellen. Je wordt dus niet doorverwezen naar een specialist. Wanneer de huisarts een infectie vermoedt, dan is een doorverwijzing wel nodig. Er worden dan verschillende (bloed)onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van de infectie te achterhalen. Een infectie is erg zeldzaam. Deze kan zijn ontstaan door een snij- of steekwond. Verder kan een infectie zich vanuit een ander lichaamsdeel via de bloedbaan naar de peesschede verspreiden.

Overbelasting voorkomen

Overbelasting aan de duim- en pinkzijde kan je niet altijd voorkomen. Wel kun je wat tips opvolgen om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw pijnklachten ervaart:

  • Het uitvoeren van versterkende spieroefeningen: met gerichte spieroefeningen kun je de spieren rondom je duim- en pinkzijde versterken. Hierdoor wordt de kans op overbelasting kleiner
  • Het vermijden van herhaalde bewegingen. Natuurlijk kan dit erg lastig zijn. Vooral als je voor je werk steeds herhaalde bewegingen moet uitvoeren. Welllicht kan een verandering in je taken of je werkwijze wat helpen. Verder kan helpt het ook meer pauzes in te lassen of wat vaker van taak te verwisselen. Je geeft je pols dan even wat rust.
  • Je trainingen rustiger opbouwen: als je de overbelasting hebt opgelopen door het sporten, is het een advies om je trainingen wat rustiger op te bouwen. Begin je trainingen altijd met een warming-up. Hiermee warm je al je spieren op, dus ook je polsspieren. Ze zijn dan voorbereidt op een training en kunnen dus makkelijker meer kracht zetten. Verder is een cooling down ook een vereiste. Hiermee laat je je polsspieren weer rustig afkoelen.
Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…