Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Suiker is even verslavend als cocaïne

Bram
2 min read

Verschillende dokters en wetenschappers trekken al langer aan de alarmbel. Suiker is verslavend, heel verslavend zelfs. Sommigen gaan zelfs zo ver om suiker de nieuwe cocaïne te noemen. Onderzoek bewijst nu dat ze gelijk hebben. Suiker stimuleert dezelfde gebieden in je hersenen als harddrugs. Het is buitengewoon verslavend en de negatieve gevolgen voor onze gezondheid zijn enorm groot.

Onze liefde/haat verhouding met suiker

Onze liefdesrelatie met suiker begint al bij onze geboorte. Kinderen genieten nog meer van zoete voedingsmiddelen dan volwassenen. Heel erg lang geleden had deze voorkeur voor zoet een groot voordeel. Kinderen die zoete calorierijke voeding aten hadden een grotere kans om te overleven in tijden van schaarste. Tegenwoordig is er een overvloed aan voeding, maar onze hersenen hebben zich nog niet aan deze verandering aangepast.

Waarom eten we te veel suiker?

Suiker kan je een goed gevoel geven omdat het ervoor zorgt dat je lichaam het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Dat is de reden waarom we hunkeren naar ‘comfortfood’ tijdens stressvolle tijden. Suiker stimuleert zelfs hetzelfde gebied in onze hersenen als cocaïne. Het is dan ook even verslavend als harddrugs. Een suikerverslaving wordt daarom op dezelfde manier behandeld als een drugsverslaving.

De suikerdip

Na de ‘Sugar rush’ komt onvermijdelijk een suikerdip. Dat is het moment waarop je bloedsuikerspiegel plots daalt. Na het eten van suiker heb je vaak nog minder energie als voorheen. Hierdoor krijgen je hersenen het signaal dat ze weer suiker nodig hebben. Wil je deze cyclus doorbreken? Stop dan met het eten van suikerrijke voedingsmiddelen. Zo hou je je bloedsuikerspiegel in balans en krijg je meer energie

Geef jonge kinderen geen suiker

Voedingsdeskundigen raden ouders aan om hun kinderen geen suikerrijke voedingsmiddelen te geven. Het is de beste manier om obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker te voorkomen. De zoetbehoefte van je kind wordt minder groot en daardoor is het beschermt tegen allerlei ernstige (welvaart)ziekten. Er zijn genoeg suikervrije dessert receptjes te vinden, maak er gebruik van!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…