Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Trampolinespringen: een ongelofelijk gezonde vorm van ontspanning

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Betersport.

Trampolinespringen is natuurlijk enorm leuk om te doen. Door de momentjes van gewichtloosheid werkt het enorm ontspannend. En daarbovenop is het nog eens gezond ook. Je traint er verschillende spieren mee, de botten worden sterker, het afweersysteem krijgt een boost en het is nog eens efficiënter dan hardlopen ook. Toch is het belangrijk om goed op te letten. Spring bijvoorbeeld niet met verschillende mensen tegelijkertijd op een trampoline en maak geen salto’s, want zo gebeuren er ongelukken.

Gezondheidsvoordelen van trampolinespringen

Bij het trampolinespringen train je verschillende spieren. Het gaat voornamelijk om spieren in je onderlichaam, zoals je kuitspieren, je hamstrings en je quadriceps. Daarnaast train je ook onder meer je bilspieren en je buikspieren. De bilspieren train je bij het afzetten van de trampoline en de buikspieren zijn vooral hard bezig met het in balans houden van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat je de spieren het meest effectief traint door snel kleine sprongen te maken van ongeveer tien tot twintig centimeter hoog.

Efficiënter dan hardlopen

Op zich is de kans op blessures beperkt. Dat komt omdat de impact van de G-krachten door de gebruikte stoffen minimaal is. Uit een NASA-studie blijkt dat dit zelfs slechts de helft is van bij hardlopen op een loopband. En dat terwijl het zuurstofverbruik dubbel zo efficiënt is. Omdat je tegelijkertijd je kracht, lenigheid, conditie en balans traint, is het een heel intensieve training. Het doet NASA concluderen dat trampolinespringen 68% efficiënter is dan hardlopen. Hierdoor staat 2 minuten trampolinespringen gelijk aan 6 minuten hardlopen. Ten opzichte van zwemmen (10 minuten) en wandelen (22 minuten) is het verschil nog groter.

Andere gezondheidsvoordelen hebben te maken met het doorspoelen van het lymfestelsel en het aantal witte bloedcellen in het lichaam. Het aantal bloedcellen neemt heel snel toe, waardoor het lichaam beter wordt beschermd tegen bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën. En omdat de stofwisseling wordt verbeterd, is trampolinespringen ook nog eens heel geschikt voor wie wil afvallen.

Gezondheidsrisico’s bij het trampolinespringen

Hoewel trampolinespringen gezond is, is het ook opletten geblazen. Eerdere cijfers toonden aan dat 1,5 procent van alle spoedbehandelingen in Vlaanderen gerelateerd zijn aan trampoline-ongevallen. Het gaat daarbij vooral om armletsels. Soms zijn de letsels ook ernstiger. Bij hoofdletsels kan er zelfs sprake zijn van neurologische gevolgen en verlamming. Toch mogen we dat volgens experts niet dramatiseren. Het heeft vooral te maken met oneigenlijk gebruik van de trampoline. De cijfers tonen dat ook aan.

Bij maar liefst 75 procent van alle trampoline-ongevallen waren er meerdere mensen tegelijkertijd aan het springen. Het is aan te raden om altijd alleen te springen. Er is namelijk het risico dat de lichtste persoon weg wordt gekatapulteerd. Daarnaast zijn salto’s ook een grote boosdoener. Verder valt het op dat 75 procent van alle ongevallen gebeuren bij kinderen jonger dan veertien jaar. Onderzoekers raden aan om een trampoline in te graven, om een net te plaatsen rond de trampoline en om altijd alleen te springen. Als een trampoline correct wordt gebruikt, zijn er vrijwel geen gezondheidsrisico’s om te vrezen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…