Wat avocado, boerenkool en zoete aardappel met elkaar gemeen hebben? Ze zitten stuk voor stuk boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen en worden daarom niet voor niets superfoods genoemd. Wij zetten de grootste krachtpatsers uit de supermarkt voor jou op een rij!
De term ‘superfood’ wordt tegenwoordig al snel op een voedingsmiddel geplakt, als slimme verkooptruc van voedingsproducenten. Maar laten we vooral niet naïef zijn, superfoods zijn geen wondermiddelen. Eén ingrediënt kan onmogelijk alle voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben. Een evenwichtig en gezond voedingspatroon blijft daarom noodzakelijk. Welke zijn nu die échte superfoods en wat zit er dan in? En hoeveel mag je ervan eten? Want ook van gezonde voedingsproducten kun je beter niet té veel eten. Deze superfoods vind je gewoon in de supermarkt.
Waterkers
Wat is het? Waterkers of cresson zijn de groene blaadjes die meestal verkocht worden in bosjes. Opgelet, waterkers is niet hetzelfde als tuinkers, wat ook wel cressonette genoemd wordt. Terwijl tuinkers meestal dient als garnituur of afwerking, is waterkers een ingrediënt op zich. De smaak van waterkers is krachtig en peperig.
Superkracht? Waterkers bevat veel vitamine A, B, B12, C, D, E en K (lees op p. 18 waar die goed voor zijn). Er zitten veel mineralen in het plantje, vooral calcium, dat botten, kraakbeen en gewrichten versterkt. Waterkers ontgift bovendien de lever en in de natuurgeneeskunde wordt het aangeraden bij bloedarmoede, spijsverteringsklachten, huidaandoeningen en darmproblemen.
Wanneer is trop te veel? Te veel waterkers eten is moeilijk, omdat je het meestal toch maar in kleine hoeveelheden eet.
Boerenkool
Wat is het? Boerenkool is een van de gezondste groenten die er bestaan. Het wordt soms ook wel krulkool genoemd door de vorm van zijn bladeren. De bladgroente zit boordevol voedingsstoffen en wordt daardoor sinds kort ook een superfood genoemd. Het is een typische herfst-en wintergroente die gemakkelijk bij ons gekweekt kan worden.
Superkracht? In boerenkool zit vitamine A, K, C en B. Het bevat ook veel vezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Daarnaast zit er in boerenkool meer calcium dan in melk, wat goed is voor je botten, kraakbeen en gewrichten. Het hoge ijzergehalte in boerenkool draagt bij tot de celgroei en leverfunctie en voorkomt bloedarmoede.
Wanneer is trop te veel? Elke dag boerenkool eten is nu ook niet meteen een goed idee. In de groente zit tamelijk wat zout; dat kan zich opstapelen in je lichaam, waardoor je nierstenen kunt ontwikkelen. Te veel rauwe boerenkool eten is ook nefast voor je schildklier, die energie uit je voeding haalt. Problemen met je schildklier hebben een trage stofwisseling als gevolg; daardoor kun je bijkomen en vermoeid zijn. Bovendien kan boerenkool lastig zijn om te verteren en kan het dus voor buikpijn of winderigheid zorgen.
Chiazaad
Wat is het? Chiazaadjes zijn afkomstig van de bloemen die op de gelijknamige plant bloeien. De chiaplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar de zaden al eeuwen geleden op het menu stonden. Chiazaad wordt vaak verwerkt in salades, yoghurt of soep, maar je kunt ze ook eerst laten zwellen in water en verwerken tot een energiedrank.
Superkracht? Chiazaad bevat vitamine B1, B2, B3 en C en heel wat mineralen en eiwitten. Daardoor is het goed voor je stoelgang, hart-en bloedvaten. Het gaat botontkalking tegen en vertraagt het verouderingsproces. Door de talrijke vezels voel je je sneller verzadigd, waardoor je minder snel honger hebt en makkelijker afvalt. Chiazaad is bovendien rijk aan gezonde omega 3-vetzuren.
Wanneer is trop te veel? Door de vele vezels kun je ook last krijgen van spijsverteringsproblemen. Let ook op als je droge zaadjes eet en die wilt doorspoelen met water. Doordat de zaden opzwellen in water, zouden ze in extremis zelfs je keel kunnen verstoppen.
Gember
Wat is het? Gember is een deeltje van de wortelstok van de gemberplant. Je kunt gember op veel manieren consumeren: vers, gedroogd, in poedervorm of in thee. We gebruiken de knol al eeuwen in onze keuken – zelfs de Grieken en de Romeinen waren er al fan van!
Superkracht? Gember bevat vitamine B1, B2, B6 en C. Daarnaast zit het ook boordevol antioxidanten zoals gingerol, shogaol en zingibain. Die stofjes verminderen misselijkheid, helpen de spijsvertering, stimuleren de leverfunctie en zouden pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Bovendien zitten in gember heel wat mineralen. Die hebben uiteenlopende functies: ze houden je vochtbalans en bloeddruk op peil, transporteren de zuurstof in je bloed en versterken je spieren.
Wanneer is trop te veel? Te veel gember innemen kan darm-en maagproblemen veroorzaken. Je lichaam produceert niet snel genoeg vocht als je te veel gember inneemt, waardoor je kunt uitdrogen. Ook slaperigheid en duizeligheid kunnen voorkomen bij grote hoeveelheden. Gember is bovendien een natuurlijke bloedverdunner. Als je daarvoor al medicatie inneemt, kun je dus beter niet té veel gember eten.
Olijven
Wat is het? Olijven zijn enorm dankbare vruchten; je kunt ze zo opeten als hapje of verwerken in een pasta, sausje, salade of wrap.
Superkracht? In olijven zitten vitaminen A en E. Het grootste deel van olijven bestaat uit oliezuur. Dat verlaagt je bloeddruk en is daardoor goed voor je hart. Olijven bevatten veel mineralen zoals ijzer, koper en calcium. IJzer zorgt er onder andere voor dat zuurstof naar je cellen wordt vervoerd.
Wanneer is trop te veel? Olijven worden vaak verpakt en verkocht in zout water. Eet je er te veel van, dan zal je zoutgehalte snel stijgen, wat niet zo goed is voor je bloeddruk.
Zonnebloempitten
Wat is het? Zonnebloempitten zijn de zaden van de zonnebloem. ‘Pitten’ is dus eigenlijk een foute benaming.
Superkracht? De zaden bevatten vitamine B, B6, B11 en E en heel veel eiwitten. Die zijn goed voor je spieren én geven je een energieboost. De plantensterolen in de zaden verlagen je cholesterol. Zonnebloempitten zijn goede bronnen van zink, magnesium en andere mineralen. Zink zorgt voor een goede celgroei en een mooie huid. Ook selenium komt in hoge mate voor. Dat mineraal is goed voor onze lever en heeft een zuiverende functie.
Wanneer is trop te veel? Zonnebloemzaden vullen enorm, daarom eet je er niet snel te veel van. Eet je te veel van de gezouten variant, dan kan je vochtbalans in de war raken, waardoor je – mocht je te weinig drinken – in principe zou kunnen uitdrogen. De schil is moeilijk te verteren, je kunt dus beter gepelde zaden eten.
Avocado
Wat is het? De avocado is waarschijnlijk de populairste en bekendste superfood van de laatste jaren. Het is de vrucht die aan de gelijknamige Centraal-Amerikaanse boom groeit. Klinkt misschien raar, maar avocado is dus een fruitsoort en geen groente.
Superkracht? In avocado’s zitten veel ‘goede’ calorieën en rijke voedingsstoffen zoals vitamine B, C, E en K. Avocado’s bestaan voor een groot deel uit vezels; die zorgen ervoor dat we sneller verzadigd zijn en dus minder eten, en ze verbeteren de werking van onze darmen. Daarnaast bevatten avocado’s alfalinoleenzuur en linolzuur, die maken dat je cholesterolgehalte op peil blijft, wat op zijn beurt de kans op hart-en vaatziekten vermindert. De vrucht zit ook vol kalium en magnesium, die verantwoordelijk zijn voor een goede doorstroming van je bloed en werking van je spieren.
Wanneer is trop te veel? Avocado’s zijn gezond, maar ze bevatten ook veel calorieën en vetten. Eet je elke dag een avocado? Weet dan dat je op die manier extra energie en – gelukkig wel gezonde – calorieën binnenkrijgt.
Kiwi
Wat is het? Kiwi’s zijn de vruchten van een Chinese klimplant. Vroeger werd de vrucht Chinese kruisbes genoemd, maar later kreeg het de naam kiwi als verwijzing naar het harige Nieuw-Zeelandse vogeltje.
Superkracht? Er zit meer vitamine C in een kiwi dan in een sinaasappel en ook vitaminen E en K komen in grote aantallen voor. Kiwi’s bevatten ook veel kalium, wat de bloeddruk verlaagt. De antioxidanten en serotonine (de voorloper van melatonine) in de vrucht zorgen ervoor dat je sneller inslaapt en ook vaster slaapt.
Wanneer is trop te veel? In kiwi’s zitten, zoals in alle fruit, veel natuurlijke suikers, dus eet er niet te veel van.
Zoete aardappel
Wat is het? Van de langwerpige oranje knol, ook wel bataat genoemd, bestaan wel vierhonderd soorten. Hoewel de groente afkomstig is uit Zuid-Amerika, telen tegenwoordig veel Belgen de zoete aardappel zelf in hun (groente)tuin. In tegenstelling tot de gewone aardappel, die tot een andere familie behoort, zijn de bladeren van de zoete aardappel eetbaar en kan de knol ook rauw gegeten worden.
Superkracht? De bataat zit bomvol (pro)vitaminen A en C. De koolhydraten in een zoete aardappel verschillen van die in een gewone aardappel. Zoete aardappel verteert langzamer, waardoor je lichaam minder insuline hoeft aan te maken en daardoor minder vet opslaat.
Wanneer is trop te veel? Zoete aardappel bevat de stof bètacaroteen, die bijvoorbeeld ook in wortel en pompoen zit. Als je er echt veel van eet, kun je gele uitslag krijgen, maar die is gelukkig niet schadelijk.