Als je artikels over gezonde voeding leest, speelt lijnzaad zelden een hoofdrol. Zonde, vindt voedingsdeskundige Lynn De Merlier. In dit artikel legt ze uit wat lijnzaad precies is en welke voordelen het heeft voor onze gezondheid.
“Lijnzaad is het zaad van de vlasplant en het is een ware schat aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels, omega 3-6-9-vetzuren, selenium en fosfor. De gezondheidsvoordelen zijn heel divers. Ik zet ze voor je op een rij.”
1. Een betere spijsvertering en stoelgang
“De vezels in lijnzaad bevorderen de werking van je dikke darm en ondersteunen je goede darmbacteriën met een vlottere en gezondere stoelgang als resultaat. Het kost je minder moeite om je voeding te verteren, want alles verloopt efficiënter. Het resultaat? Je hebt meer energie. Bovendien beschermt het ALA-vetzuur van lijnzaad de wand van je spijsverteringskanaal.”
2. Minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge cholesterol
“De omega 3-vetzuren in lijnzaad verkleinen de kans op chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De onverzadigde vetten en vezels hebben op hun beurt een positieve invloed op je cholesterol.”
3. Stabielere bloedsuikerspiegel
“Lijnzaad zorgt ervoor dat je glykemische controle (de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen) verbetert, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Dat is zeker een voordeel bij mensen die kampen met overgewicht, die een groot risico op diabetes lopen.”
4. Goed voor huid en haar
“De talrijke vetten en vitamines B in lijnzaad gaan een droge huid, droog haar en een schilfering van de huid tegen. Bovendien heb je minder last van acne en eczeem als je regelmatig lijnzaad in je voeding verwerkt.”
5. Minder calorie-inname
“Lijnzaad is een bom aan vezels. Daardoor heb je sneller en langer een voldaan gevoel, waardoor je minder eet.”
6. Boordevol antioxidanten
“De antioxidanten in lijnzaad gaan de schadelijke stoffen die je cellen aanvallen te lijf. Zo rem je met lijnzaad zelf je verouderingsproces af. De polyfenolen in lijnzaad werken dan weer ontstekingsremmend en helpen je om sneller van een verkoudheid af te komen.”
Recept: energieballetjes met kokos en lijnzaad
Benodigdheden voor zes balletjes
- 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezout)
- 50 gram dadels (zonder pit)
- 2 tl kokosolie (gesmolten)
- 2 tl lijnzaad
- 2 el kokosrasp (1 el om mee te mixen met de andere ingrediënten, 1 om de balletjes door te rollen)
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
Bereidingswijze
- Laat de dadels vijftien minuten weken in heet water. Hierdoor worden ze zachter. Giet af, maar bewaar 2 eetlepels van het vocht.
- Mix alle ingrediënten samen met het kookvocht in de blender of keukenmachine tot je een dikke substantie hebt.
- Rol hier voorzichtig balletjes van tussen je handen.
- Rol de balletjes vervolgens door de kokosrasp die je nog over hebt.
- Plaats een à twee uur in de koelkast. Zo worden de balletjes compacter en minder plakkerig.
Meer lezen? Neem dan zeker een kijkje op Lynns blog of in haar kookboek Goesting in Gezondheid (Manteau, € 17,50).