Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het nut van Q10 bij de energieproductie in ons lichaam

4 min read

Wat is co-enzyme Q10 of kortweg Q10?

“Q10 is één van de sterkste antioxidanten in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol  bij de energieproductie in de mitochondriën, dat zijn de batterijtjes, de energiecentrales van een cel”, aldus dr. apotheker Geert Vergote. Wanneer een cel energie nodig heeft, zet deze vet, koolhydraten en eiwitten om in ATP, de molecule die energie onder zijn chemische vorm opslaat. In de mitochondriën in de cel breken de ATP-molecules af en geven de energie vrij die erin vastzit. Vooral onze spieren, lever, nieren en ons hart hebben een hoge energiebehoefte voor een optimale werking.

Wie heeft er Q10 nodig?

“In principe maken we zelf voldoende Q10 aan. Maar in functie van de leeftijd neemt de eigen productie van Q10 af. Wat dan soms kan leiden tot een tekort aan Q10”, zegt Vergote. Volgens deskundigen zou er een maximale productie aan Q10 zijn rond 21 jaar. Vanaf 25 jaar daalt de aanmaak stelselmatig. Op latere leeftijd komt Q10 dan minder voor in de cellen, wat betekent dat je minder energie kan aanmaken, met als gevolg je ook vaker moe bent en minder snel recupereert. Een tekort aan Q10 ligt dan aan de basis.

De aanmaak van Q10 wordt eveneens afgeremd bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld cholesterolverlagende statines). Daarnaast speelt ook onze levensstijl een rol. Een stevige portie stress en spanning zorgen op dezelfde wijze voor een verminderde lichaamseigen aanmaak van Q10. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel, waarin je lichaam blijft werken, maar nooit volledig opgeladen geraakt. Je lichaam heeft nu eenmaal nood aan essentiële voedingsstoffen om naar behoren te functioneren.

“Extra Q10 opnemen via de voeding, dat kan, maar de inname is beperkt”, bevestigt Vergote. Q10 krijgen wij in relatief kleine hoeveelheden binnen via verschillende soorten voedingsmiddelen, zoals via vette vis, soja, noten en vlees. Maar deze hoeveelheden zijn eerder gering en lang niet voldoende.   

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan Q10?

“Een tekort aan Q10 kan leiden tot spierpijn, spierkrampen, futloosheid, energietekort en/of atypische vermoeidheid”, benadrukt de expert. Langdurige vermoeidheid of futloosheid zijn elementen die belastend werken op je levenskwaliteit. Bovendien is het vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen die nodig zijn om energie aan te maken in ons lichaam. Een tekort aan Q10 kan eveneens leiden tot een zwak afweersysteem of energiemetabolisme. De energie stroomt zo uit je lichaam als je je overbelast op intensieve fysieke activiteiten. Een aanvulling, zeker op latere leeftijd, is  dan aangewezen.

Op welke manier innemen?

“Bij een tekort aan Q10 is het belangrijk om een goed opneembaar preparaat, een goed opneembaar voedingssupplement in te nemen. Op de markt bestaan er verschillende soorten Q10-formules. Geef de voorkeur aan formules die goed gedoseerd zijn, goed opneembaar zijn en getest werden op mensen”, aldus expert Vergote.

Heb je nog vragen over Q10? Laat het ons zeker weten. De redactie helpt je graag verder!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…