Nee, er zit geen schrijffout in deze titel. Musturberen is een term uit de Amerikaanse psychologie en betekent dat je jezelf te veel druk oplegt. Helan, het Onafhankelijk Ziekenfonds, keek naar het musturbeergedrag van 1.000 Vlamingen en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies.
Wat is het?
Het is een heel menselijk eigenschap: vinden dat je dingen moet doen en het liefst ook helemaal perfect. Vanaf nu kunnen we er ook een term opplakken: musturberen. De term werd voor de eerste keer gebruikt door Albert Ellis, een Amerikaanse psycholoog. De officiële definitie klinkt als volgt: ‘het geloof van een individu dat ze bepaalde perfectionistische doelen moeten bereiken als ze zich succesvol, aanvaard en tevreden willen voelen’. Het gaat dus niet om het gevoel dat je dingen wilt bereiken, maar eerder over het moéten bereiken. Mensen leggen zichzelf ontzettend hoge eisen op. Het woord ‘moeten’ kan nuttig zijn wanneer het gaat over regels, normen en waarden. Maar het kan ook dwingend worden en dat is niet de bedoeling. Lynn Pellens, psycholoog en expert gezondheidspromotie bij Helan Ziekenfonds: ‘Als je musturbeert, vraag je je niet meer af of je iets wilt en of het wel haalbaar is voor jou op dit moment; het moet gewoon. Andere opties zijn bij voorbaat uitgesloten.’
Voorbode voor een burn-out
Zo’n 90% van de Vlamingen musturbeert wel eens en dat tot wel twee keer per week. Daarbij komen verschillende onderwerpen naar boven: gezondheid (35%), wat de buitenwereld over hem/haar/hun denkt (31%) en over zijn/haar/hun woning (26%). Dat het niet de meest positieve eigenschap is, hebben we ook door, want zo’n twee op de drie Vlamingen heeft al geprobeerd om ermee te stoppen. Anderen associëren het dan weer met opluchting, trots en efficiëntie. Anderzijds voelt 80% er negatieve emoties bij zoals stress (50%), vermoeidheid (45%), onzekerheid (33%) en uitputting (24%). Ook angst, onrust en schuldgevoelens komen naar boven. Mensen die vaak musturberen, kunnen daardoor ook vatbaarder zijn voor een burn-out. De helft van de vrouwen geeft aan te musturberen, terwijl dat aantal bij mannen een pak lager ligt (31%). Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Hoe ouder we worden, hoe minder moeilijk we het hebben met minder ‘moeten’.
Musturbeer jij te veel?
Door ons mustubeergedrag in kaart te brengen, wil Helan een shift teweeg brengen: van moeten naar willen of net niet willen. Daarnaast is het ook belangrijk om je bewust te zijn van je eigen musturbeergedrag. Zoals eerder aangegeven, kan musturberen een zware weerslag hebben op je mentale gezondheid. Kijken of je zelf te veel musturbeert? Via musturberen.be kun je dit testen en kijken wat je eraan kunt doen.
Voel je de bui al hangen? Lynn Pellens geeft alvast een tip: ‘Probeer je perspectief te veranderen om uit je dwingende gedachten te raken. Breng al je ‘moetjes’ in kaart en probeer te achterhalen of het een echte ‘moeten’ is. Misschien is het meer een kwestie van willen of net niet willen.’