Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vraag van de lezer: Hoe raak ik uit mijn dip?

5 min read

Elke maand laten we een lezer zijn/haar vraag stellen aan Sonja Kimpen.

DE VRAAG: ‘Ik vind dat ik vrij gezond leef. Ik let op mijn voeding, ik beweeg regelmatig, ik voel me gelukkig met mijn gezin en in mijn werk, maar dan ineens gebeurt het: ik krijg een dip. Na enkele dagen gaat die wel over, maar als ik er inzit, is het echt heel erg. Ik voel me down en triest. Wat ik me nu afvraag, ik beschouw jou als een sterke vrouw, heb jij dat dan nooit? En zo ja, hoe los jij dat dan op?’

Het antwoord van Sonja

Nee, ik ben geen supervrouw, ik heb ook mijn momenten dat alles tegenzit. En ja, ook ik kan me ineens zonder aanleiding triest voelen. De ene dag heb ik alles nog perfect onder controle en dan ‘boem’. Mijn dip voelt aan alsof het nooit meer zal overgaan, alsof ik in een donkere kelder zonder zonlicht zit. Is het bij jou ook zo? Misschien voelt jouw dip anders aan. Maar in ieder geval hoop ik dat mijn antidipstrategieën ook voor jou werken. Want ik kan geen dips verdragen en neem wel actie om die snel de deur uit te jagen. Het leven is te kort voor dips.

Doe iets in het nu

Raap al de energie die je nog restbij elkaar en stel jezelf de vraag: «wat kan ik NU doen?» Want geloof me, enkel door iets anders te doen, kan je een ander gevoel krijgen. Er is geen andere weg. Onderneem actie.Ben je niet vrolijk, doe dan alsof je vrolijk bent. Het is namelijk een wetmatigheid: je wordt wat je doet. Doe je constant chagrijnig, dan word je chagrijnig. Doe je aan sport, dan word je sportief. Blijf je dipperig doen, dan steven je af op een depressie. Dus wat ik steevast doe is: actie ondernemen! Niet met ‘goesting’, maar met rationaliteit omdat ik wéét dat dat helpt. Soms geeft dat grappige situaties. Ik deel even enkele anti-dipanekdotes van mezelf met jullie.

Succes –én complimenten boekje

Dit is een strategietje dat je systematisch moet opbouwen. Koop een mooi boekje en zet daar vanaf nu élke dag iets in wat je goed gedaan hebt en of een complimentje dat je van iemand hebt gekregen. M.a.w. zet je focus op positief. Wanneer het je tegenzit  kan je de neiging hebben van alleen de minnen te zien in je leven. Door je eigen succes-complimenten boekje samen te stellen heb je een persoonlijk sos boekje voor je slechte momenten. Blader er in en je zal onmiddellijk een andere sfeer maken in je hoofd door ook de goede dingen te zien ondanks zaken die niet leuk zijn.

Tip: train je brein om elke dag iets positiefs te zien. Bijvoorbeeld wat een mooie glimlach kreeg ik van dat kindje op straat. Of tof dat mijn collega aanbood om me even te helpen.

Verliefdheids-antidipstrategie

Kriebels van een prille verliefdheid kunnen me ook helpen. Iedereen heeft toch wel eens dat heerlijke aparte gevoel meegemaakt. Ik probeer dat gevoel dan op te roepen door signalen te sturen naar de mensen die ik graag zie. Dat kan gaan van gewoon enkele kussen per sms naar goede vrienden, mijn ouders, man, kinderen nog eens extra laten weten dat ik ze graag zie… Een natuurwet is: je krijgt terug wat je uitzendt. Dus als je behoefte hebt aan knuffels, verwennerijen, aandacht… straal het dan zelf uit naar andere mensen. Gegarandeerd krijg je wel een of andere reactie en dat geeft dan voldoende zuurstof om uit je dipje te raken. Deze strategie zal je probleem niet oplossen. Sommige dingen kan je nu eenmaal niet oplossen door vrolijker of verliefder te doen. Maar je gaat je wel anders voelen. Doordat je je anders voelt, zie je opnieuw de zon op je bureau, merk je kusjes onder een mailtje van een vriend op en word je weer het geluk van gewone dingen gewaar.

Tip: straal uit wat je zelf wil hebben: liefde, aandacht, verwennerijen. Soms moet je vragen wat je nodig hebt in het leven. Wachten maakt triest, actie geeft energie.

Bewegings-antidipstrategie

Iets wat ook zeer goed helpt, is een cd samenstellen met al je favoriete vrolijke muziek. Ga hierop wandelen, joggen, dansen. Muziek is voedsel van de ziel. Binnen de kortste tijd voel je al andere dingen in je lichaam en geest. Let op: een dip klaart niet van het ene op het andere moment op. Maar onderneem je niets, dan gebeurt er ook letterlijk niets

Tip: bewegen en muziek maken endorfines of gelukshormonen vrij en juist aan dat stofje heb je een tekort als je in een dip zit.

Levensplakboek-antidipstrategie

Maak in een ‘goed moment’ een levensplakboek. Je neemt het aantal bladzijden van je leeftijd en plakt voor elk levensjaar enkele foto’s van de mooiste momenten van dat jaar. Op jaar één voor mij is dat mijn geboortekaartje en een babyfoto in de armen van mijn moeder. Ga zo door tot je huidige leeftijd. Het is een heel apart fotoboek. Maar het is een gouden wapen voor alle dips. Blader bij een dip in je boek en als bij toverslag herinner je opnieuw de glans van je leven.

Tip: iedereen heeft mooie momenten die je zeker vergeet als je in een dip zit. Verzamel ze dus vooraf zodat je ze altijd kan vastpakken.

Iedereen heeft dips, maar de kunst is er constructief mee om te gaan. Tot slot: kader een dip als een noodzakelijke contrastervaring om het mooie van het leven extra te waarderen.

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

 

Bron: Sonja Kimpen

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…