Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom en hoe een opgeruimd huis kan helpen tegen stress

Anaïs Foriers
3 min read

Na een lange werkdag thuiskomen en een opgeruimd huis aantreffen. Zo verdring je alle andere zorgen even naar de achtergrond. Een ordelijke ruimte geeft ademruimte en energie, je krijgt rust in je hoofd en voelt je meer ontspannen. Maar hoe komt dat?

Vrouwen hebben meer stress

De wetenschap toont aan dat wanorde zorgt voor meer stress. Een onderzoek van de University of California in Los Angeles legt het verband tussen rommel en een verhoogde aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Bovendien blijkt het verband sterker bij vrouwen dan bij mannen. Dames, het is dus normaal dat jullie je vaker ergeren aan wanorde in huis dan mannen. Fysieke rommel overprikkelt je brein, waardoor je minder geconcentreerd werkt en meer moeite hebt met het verwerken van informatie.

Daarnaast deed het Britse childcare.co een onderzoek bij 4.000 ouders naar wat hen stress bezorgt. Slaapgebrek stond op nummer twee, maar de absolute nummer één bleek een huis dat permanent rommelig is. Zo’n 60 procent van de ondervraagden gaf aan zich daar het meest aan te storen. Begrijpelijk, want als jonge ouder ben je vaak met verschillende andere zaken in de weer en schiet het opruimen er ’s avonds al snel in.

Zie je het niet zitten of heb je geen tijd om je huishouden bij te houden? Het uitbesteden van sommige taken kan ook een positieve invloed uitoefenen op je stressniveau. Een huishoudhulp kan bijvoorbeeld redding brengen en ervoor zorgen dat je meer tijd hebt voor jezelf, je gezin of je vrienden. Zo kunnen de ervaren poetshulpen van OZ je huis proper houden zodat jij na een lange werkdag kan genieten van de rust en orde bij je thuis.

Big business

Opruimen is in elk geval big business geworden. Kijk maar naar het grote succes van goeroe’s zoals Marie Kondo. Door op te ruimen heb je het gevoel dat je grip krijgt op de chaos en gooi je overbodige zaken de deur uit. Ook al doe je dat natuurlijk letterlijk, mentaal krijg je het idee dat je orde schept en er een last van je schouders valt. Wie het opruimen steeds uitstelt of wacht tot de rommel zich te hard opgestapeld heeft, verhoogt zo zijn of haar stressniveau nog meer. Bij elke aanblik van de ruimte herinner je jezelf eraan dat er nog heel wat moet gebeuren en dat werkt ontmoedigend.

Je kan opruimen zien als een soort van mindfulness, maar niet iedereen heeft dat gevoel. Wie ooit ruzie gemaakt heeft met zijn of haar partner over de vuile vaat, sokken naast de wasmand, een keukentafel vol papieren of kleding op de grond in een hoekje van de slaapkamer kan dit bevestigen. In dat geval kan extra hulp zeker welkom zijn.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…