Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom wordt veneuze insufficiëntie niet aanzien als een ziekte?

4 min read

Heb jij al gehoord van ‘veneuze insufficiëntie’? De kans is klein, maar spataders ken je waarschijnlijk wel. Het is nochtans het bekendste symptoom van de veneuze ziekte, die ernstige gevolgen kan hebben. Waarom schenken we er dan toch zo weinig aandacht aan? Je leest het hier.

Bij veneuze insufficiëntie zijn de aders in onze benen niet langer in staat om het bloed vanuit onze voeten weer omhoog te stuwen naar ons hart. De kleppen van de aders sluiten niet goed en komen onder druk te staan doordat de zwaartekracht het bloed weer naar beneden trekt. Daardoor krijgen we spataders of uitgezette aders vlak onder onze huid.

Spataders zijn echter niet het enige symptoom van de veneuze ziekte. Je kan namelijk ook last hebben van gevoelige benen, zichtbare rode bloedvaten, nachtelijke spierkrampen of rusteloosheid en zware of vermoeide benen, voeten en enkels. Dat klinkt op het eerste gezicht niet zo ernstig, maar spataders kunnen ernstige gevolgen hebben. Als zo’n spatader ontsteekt, kan er een bloedklonter gevormd worden en die kan zeer veel schade aanrichten, vooral als hij in de hart- of longstreek terechtkomt. Bij een longembolie zit bijvoorbeeld een bloedvat in of naar de longen verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed terecht en krijg je een benauwd gevoel.

Waarom we spataders niet mogen onderschatten

Zeven op de tien mensen die deze symptomen bij zichzelf herkennen, stappen daarmee niet naar de huisarts. Spataders worden nog te vaak gezien als een puur cosmetisch probleem. De blauwe, opvallende aders op je benen zien er niet bepaald aantrekkelijk uit en de meeste mensen willen ze laten behandelen vanwege het zicht. Weinig mensen kennen de ernstige medische gevolgen en problemen die spataders met zich kunnen meebrengen. Toch is het belangrijk om de klachten van veneuze insufficiëntie steeds serieus te nemen. Meld daarom de symptomen aan je huisarts en bekijk de mogelijke behandelingen.

Hoe wordt veneuze insufficiëntie behandeld?

Veneuze insufficiëntie is een chronische ziekte die niet kan genezen worden met een eenmalige behandeling. De patiënt zal gedurende jaren door de arts opgevolgd worden. Vaak worden flebotrope geneesmiddelen voorgeschreven. Die zorgen voor een verlichting van de klachten en werken ontstekingsremmend om zo de bloedcirculatie te bevorderen. Ook compressiekousen worden hiervoor ingezet, die dankzij de druk die ze uitoefenen opnieuw bevorderlijk zijn voor de bloeddoorstroming. Uiteraard is ook een gezonde levensstijl van cruciaal belang. Daarmee bedoelen we regelmatig rechtstaan en rondlopen, temperatuurschommelingen vermijden, losse kledij dragen en de benen bij warm weer regelmatig afkoelen. Ook overgewicht versterkt de symptomen van de veneuze ziekte, dus zal de arts je een gezonder voedingspatroon aanraden. 

De spataders zelf kunnen op twee manieren behandeld worden. Je arts kan een vloeistof in de aders spuiten die zorgt voor een verkleving van de aderwand. Een tweede manier is om via de spatader een katheder tot aan de lies te brengen. Met behulp van een verhitte draad wordt vervolgens de ader dichtgemaakt. Als de spataders te ernstig zijn, is een chirurgische ingreep nodig.

Wil je nagaan of jijzelf eventueel risico loopt op de veneuze insufficiëntie? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport. Merk je echter al symptomen op of kamp je al langere tijd met spataders, aarzel dan niet om je huisarts of apotheker hierover aan te spreken.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…