Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

GETUIGENIS Marleen heeft sinds haar bevalling last van spataders

4 min read

Zware of pijnlijke benen, gezwollen enkels, blauwe plekken op de benen, spataders: het kunnen allemaal symptomen zijn van de veneuze ziekte. Die ziekte houdt in dat kwetsbare aders in de benen uitzetten waardoor het bloed er stagneert, met een ontsteking in die aders tot gevolg. Marleen Verbruggen kreeg na de bevalling van haar dochter last van spataders. 

‘Spataders zitten bij ons in de familie. Het was dus geen verrassing dat ik er na de bevalling van mijn dochter ook last van kreeg, ik was toen 25. Wellicht zaten de hormonale veranderingen daar toen voor iets tussen. Bovendien werkte ik als zelfstandig kapster en stond ik dus vaak urenlang recht, niet ideaal voor iemand die vatbaar is voor spataders …

Toen ik 26 was, liet ik die spataders regelmatig ‘droogspuiten’. Ik kreeg dan een dertigtal kleine prikjes om die spataders te beschadigen en te laten verdwijnen. Op den duur had ik echter ook een paar dikkere spataders die bovenop mijn huid lagen en die konden met die spuitjes niet worden weggehaald. Daarom liet ik me op mijn dertigste opereren om die te verwijderen. 

Daarna stopte ik een tijdje met die inspuitingen, maar na een paar jaar moest ik er toch opnieuw mee beginnen. Tien jaar geleden – ik was toen 53 – werd ik een tweede keer geopereerd, en het is niet uitgesloten dat ik in de toekomst nog operaties zal moeten ondergaan.  Tegenwoordig laat ik die spataders zo’n vier keer per jaar ’droogspuiten’. 

De spataders zijn heel duidelijk zichtbaar op mijn benen, maar gelukkig heb ik geen pijn. Ik heb nooit last van zware of pijnlijke benen of zo. Toch is het vervelend dat je ze zo duidelijk ziet, en vroeger hielden die spataders me wel wat tegen om te dragen wat ik wilde. Korte rokken of jurken liet ik vaker links liggen, maar tegenwoordig trek ik me daar minder van aan. Na die twee operaties en de inspuitingen is het sowieso al toonbaarder dan vroeger, al blijft het wel duidelijk zichtbaar. 

Sinds 1 november ben ik op pensioen. Ze zeggen dat het goed is om veel te bewegen, dus ik probeer voldoende te wandelen en te fietsen met de elektrische fiets. Toen ik nog werkte had ik sowieso wel mijn beweging, al stond ik toen vooral recht en had dat net een negatieve invloed op die spataders.  Ik heb trouwens al jaren erge last van reuma, en ook daarvoor is het heel belangrijk dat ik voldoende in beweging blijf. Ik ben dus gemotiveerd om te wandelen en te fietsen.

Eigenlijk zou ik ook steunkousen moeten dragen, maar die verdraag ik niet. Wat ik wel altijd heb gedaan: als ik een lange vlucht moest nemen om op reis te gaan, kreeg ik op voorhand preventief een spuitje met een bloedverdunner. Op die manier konden we onbezorgd verre reizen maken, zo zijn we vier jaar geleden nog naar Thailand geweest.  Dat kan dus wel, maar ik moet er dan wel aan denken om mijn voorzorgen te nemen.’ 

Wie net als Marleen last heeft van spataders, kan gebaat zijn bij medicatie. Door op tijd advies in te winnen en te beginnen met medicatie, kan je ergere klachten voorkomen.

Wil jij weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte of aderaandoeningen? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…