Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de veneuze ziekte en waarom kan het gevaarlijk zijn?

5 min read

Van huidveranderingen tot een open been of een longembolie: het niet behandelen van de veneuze ziekte kan tot ernstige verwikkelingen lijden. Maar hoe herken je de symptomen van deze aandoening eigenlijk? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Vaatchirurg Mikhael Janssen van het AZ Groeninge in Kortrijk geeft alle info die je nodig hebt. 

Veneuze aandoeningen ontstaan wanneer de bloedcirculatie in ons lichaam verstoord wordt. “Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed naar de organen en aders voeren het zuurstofarme bloed terug naar het hart en de longen”, verklaart dr. Janssen. “Bij veneuze aandoeningen is dat laatste proces verstoord. De aderen in onze benen kunnen het namelijk soms lastig krijgen omdat zij ‘tegen de zwaartekracht in’ bloed naar boven moeten pompen. Als ze niet optimaal functioneren, gaat het bloed in de verkeerde richting stromen en gaat het zich ophopen in de benen. Hierdoor ontstaan er overdruk en ontstekingsreacties, met diverse vormen van vaataandoeningen als gevolg, zoals spataders, aderontstekingen of tromboses. Dat laatste betekent dat er in een bloedvat een stolsel ontstaat, dat langzaam groter kan worden en het bloedvat uiteindelijk afsluit.”

Maar liefst 70 procent van de bevolking krijgt ooit te maken met de symptomen van een veneuze aandoening. Het gaat dan vooral om last hebben van zware, pijnlijke, vermoeide, jeukende en/of gezwollen benen, al dan niet in combinatie met de aanwezigheid van zichtbare spataders. “Wanneer die symptomen je beginnen te hinderen in je dagelijkse activiteiten raadpleeg je best je huisarts”, vervolgt de vaatchirurg. “Zeker wanneer er beginnende spataders te zien zijn, is een controle aan te raden.” 

Longembolie

Het niet adequaat behandelen kan zelfs blijvende gevolgen hebben. “Spataders kunnen leiden tot permanente huidveranderingen, die ontstaan door chronische overdruk of ontstekingen”, aldus dr. Janssen. “Vaak zien die er bruinachtig uit, maar uiteindelijk kunnen ze evolueren tot een moeilijk te genezen wonde of veneus uclus. In de volksmond wordt dit ook wel eens een ‘open been’ genoemd. In spataders stroomt het bloed bovendien vaak trager, waardoor de kans op klonters vergroot. Dat kan gevaarlijk zijn en in ongeveer 20% van de gevallen uitbreiden naar de diepe aders. Men spreekt dan van een diepe veneuze trombose en in 7% van de gevallen kunnen zelfs klonters afschieten naar de longslagaders en spreekt men van een longembolie.” 

Om veneuze aandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om je aderen gezond en elastisch te houden. “Voldoende bewegen en sporten is hierbij onontbeerlijk, kwestie van je onderlichaam in vorm te houden”, verklaart dr. Janssen. “De beste actieve vrijetijdsbestedingen voor de aderen zijn zwemmen, lopen en fietsen. Je kan ook bepaalde oefeningen doen om je kuitspieren te versterken. Rondjes draaien met de voeten of de voet op en neer bewegen stimuleert de bloedstroom en verdraagt de druk in de aders.”

Medicatie

Eens je spataders hebt, gaan die niet vanzelf weer verdwijnen. Wel kan je via een behandeling de evolutie vertragen en de nadelige gevolgen doen afnemen. “Een vaak voorkomend hulpmiddel zijn steunkousen”, aldus de vaatchirurg. “Die zullen de oppervlakkige spataders samendrukken waardoor het bloed opnieuw van beneden naar boven zal stuwen. Ook flebotrope medicatie zoals Daflon verlicht de symptomen, zoals bijvoorbeeld pijn in de benen, en gaan de ontsteking afremmen. Ze verbeteren de veneuze circulatie en kunnen het vaatstelsel beschermen om te vermijden dat de ziekte verergert of het proces vertragen.”

Een derde optie is de spataders operatief laten verwijderen. “Een optie die zeker te overwegen is wanneer de klachten ernstig zijn”, verklaart dr. Janssen. “Er bestaan verschillende technieken. Bij sclerotherapie gaat men met een klein naaldje een vloeistof in de spatader spuiten om die te doen verdwijnen. Grotere spataders kunnen ook chirurgisch verwijderd worden. Hierbij gaat men via een klein sneetje met een haakje de ader onderhuids opvissen en zo uittrekken. Stam-spataders worden weggehaald via een mini-insnede in de lies. Frequenter wordt de stam-spatader met een minder ingrijpende lasertechniek behandeld. Hierbij wordt de ader dichtgebrand, waardoor hij uiteindelijk zal verschrompelen.”

Wil jij weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte of aderaandoeningen? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…