Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de NIPT-test ?

Camille
3 min read

Verschillende ziekenhuizen bieden zwangere vrouwen de mogelijkheid om met een prenatale test het syndroom van Down op te sporen bij hun foetus. Hoe dit in zijn werk gaat?

Wat is een NIPT-test?

NIPT of Niet-Invasieve Prenatale Test is een bloedonderzoek waarbij je genetische afwijkingen op een veilige manier kan testen tijdens de zwangerschap. Het syndroom van Down kan je ook opsporen via de combinatietest en vruchtwaterpunctie. De combinatietest is een bloedonderzoek in combinatie met nekplooimeting, die een kansberekening geeft. Als je meer zekerheid wilt, kan je ook een vruchtwaterpunctie laten doen. Hierbij vergroot je kans wel op een miskraam. De NIPT-test is dus veiliger.

Hoe werkt de test?

De NIPT-test kan ten vroegste op 10 weken worden uitgevoerd. Hierbij wordt het DNA van je baby, dat in je bloed is terechtgekomen, onderzocht. Als er te veel chromosomen 13,18 en 21 in het DNA van je baby zitten, is er een grotere kans op afwijkingen. De NIPT-test is een niet-invasieve screeningstest. De bloedafname houdt geen risico in voor de zwangerschap.

In de volgende situaties overweeg je beter de test:

  • Je had eerder een zwangerschap met trisomie 21
  • Je bent 40 jaar of ouder en je hebt omwille van je leeftijd een verhoogd risico
  • Je bent erg ongerust en wil graag zoveel mogelijk zekerheid

Hoe betrouwbaar is NIPT-test?

In meer dan 99% van de gevallen is de test betrouwbaar. Het is veel nauwkeuriger dan de combinatietest, waaruit alleen een kansberekening volgt. Bij slechts 1 op de 100 vrouwen werkt de NIPT-test niet, omdat er te weinig DNA van de baby in het bloed van de moeder werd gevonden. De test lukt ook niet als je zwanger bent van een meerling.

Wat kost een NIPT-test?

De NIPT-test  werd tot voor kort door geen enkel ziekenfonds terugbetaald.  Voor deze interventie werd minimaal 460 Euro in rekening gebracht, en dat schrikte heel wat vrouwen af. Daarom werd door  ziekenhuizen en genetische centra  besloten om de prijs terug te schroeven tot 290 Euro vanaf 1 december 2016.

Sommige ziekenfondsen waaronder het Onafhankelijk Ziekenfonds ( OZ ) voorzien een tegemoetkoming van 300 Euro voor de NIPT-test, een volledige terugbetaling dus!

Bereken hoeveel jij kan besparen op je medische kosten »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…