Nieuwe Covid-19-variant in New York City omzeilt wellicht vaccins
Twee verschillende teams Amerikaanse onderzoekers hebben deze week een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in New York City. De variant heeft een mutatie...
Inhoud
Verschillende ziekenhuizen bieden zwangere vrouwen de mogelijkheid om met een prenatale test het syndroom van Down op te sporen bij hun foetus. Hoe dit in zijn werk gaat?
NIPT of Niet-Invasieve Prenatale Test is een bloedonderzoek waarbij je genetische afwijkingen op een veilige manier kan testen tijdens de zwangerschap. Het syndroom van Down kan je ook opsporen via de combinatietest en vruchtwaterpunctie. De combinatietest is een bloedonderzoek in combinatie met nekplooimeting, die een kansberekening geeft. Als je meer zekerheid wilt, kan je ook een vruchtwaterpunctie laten doen. Hierbij vergroot je kans wel op een miskraam. De NIPT-test is dus veiliger.
De NIPT-test kan ten vroegste op 10 weken worden uitgevoerd. Hierbij wordt het DNA van je baby, dat in je bloed is terechtgekomen, onderzocht. Als er te veel chromosomen 13,18 en 21 in het DNA van je baby zitten, is er een grotere kans op afwijkingen. De NIPT-test is een niet-invasieve screeningstest. De bloedafname houdt geen risico in voor de zwangerschap.
In meer dan 99% van de gevallen is de test betrouwbaar. Het is veel nauwkeuriger dan de combinatietest, waaruit alleen een kansberekening volgt. Bij slechts 1 op de 100 vrouwen werkt de NIPT-test niet, omdat er te weinig DNA van de baby in het bloed van de moeder werd gevonden. De test lukt ook niet als je zwanger bent van een meerling.
De NIPT-test werd tot voor kort door geen enkel ziekenfonds terugbetaald. Voor deze interventie werd minimaal 460 Euro in rekening gebracht, en dat schrikte heel wat vrouwen af. Daarom werd door ziekenhuizen en genetische centra besloten om de prijs terug te schroeven tot 290 Euro vanaf 1 december 2016.
Sommige ziekenfondsen waaronder het Onafhankelijk Ziekenfonds ( OZ ) voorzien een tegemoetkoming van 300 Euro voor de NIPT-test, een volledige terugbetaling dus!
Twee verschillende teams Amerikaanse onderzoekers hebben deze week een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in New York City. De variant heeft een mutatie...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon