Drank, we hebben er allemaal wel eens van gehoord of van gedronken. Je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is, maar toch is het op zijn tijd wel heel erg lekker. Je hoort soms de gekste verhalen over drank die zelfs goed voor je zou zijn, zoals bier. Klopt het gerucht en is één glas bier per dag gezond voor je?
Het imago van bier
Over het algemeen heeft bier het te doen met een ongezond imago, maar toch houden heel veel mensen ervan. Maar dat ongezonde imago, klopt dat eigenlijk wel? Slechts ten dele. Bier bevat, zoals je als bierdrinker misschien wel weer, gerst. Gerst bevat dan weer foliumzuur en dat wordt aanbevolen om gezond te blijven. Even ter vergelijking; één glas bier bevat ongeveer 7% van deze dagelijks aanbevolen foliumzuur. Mocht je de volle 100% foliumzuur in eenmaal willen bereiken, dan moet je dus 14 glazen bier per dag drinken. Of dat zo’n goed idee is, is overigens ook de vraag.
De bierbuik
Hoe meer bier je drinkt, hoe voller de buikomvang, toch? Niet dus! Uitgebreid onderzoek door Deense en Nederlandse onderzoekers toont aan dat er directe relatie is tussen de (overmatige) consumptie van bier en een bierbuik. Omdat de opmerking een klassieker is, kunnen we hem er uiteraard wel in houden. Tevens kan het ook wél kloppen, want mensen die veel alcoholische versnaperingen nuttigen, krijgen ook veel calorieën binnen.
Wel of niet gezond?
Die vraag wordt al decennia lang gesteld. Goed nieuws voor de mensen die wel houden van een biertje op zijn tijd, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dan matig drankgebruik wel degelijk gezond is. Onder matig drankverbruik verstaan we in dit geval twee glazen bier per dag voor de man en één voor de vrouw. Daarentegen is bier voor het slapen gaan niet altijd handig. Je slaapt met een paar biertjes op wel sneller, maar de kwaliteit van het slapen wordt hierdoor wel minder.
Een beetje beter dan heel veel
Dagelijks twee glazen bier is gezonder dan in het weekend in één keer heel veel bier, dat blijkt ook uit onderzoek. Daarnaast raak je, hoewel je dit misschien al doorhad, sneller aangeschoten als je dunner of kleiner bent. De alcohol wordt namelijk opgevangen door je natuurlijke lichaamsvocht en dat is bij dunne of kleine mensen minder groot dan bij grote of iets dikkere mensen.