Wereldwijd kampt één op de vijf mannen vanaf achttien jaar met erectiestoornissen. Dat is een aanzienlijk aantal. Het komt niet enkel voor bij ouderen, maar ook jongere mannen worden steeds vaker geconfronteerd met erectieproblemen. Hoog tijd om om het nog altijd heersende taboe te doorbreken.
Slechts 1 op 10 zoekt professionele hulp
Exacte cijfers rond erectiestoornissen zijn er in België niet. Maar volgens Nederlands onderzoek zou zo’n vijf procent van de mannen tussen 20 en 40 jaar er last van hebben. Voor de groep tussen 40 en 70 jaar is dat veertien procent. Waarschijnlijk zijn deze cijfers een onderschatting, want er heerst nog steeds een groot taboe rond erectiele gezondheid. Zo zou slechts een tiende van de mannen met erectiestoornissen op zoek gaan naar professionele hulp.
Nochtans hebben seks en intimiteit een belangrijke impact op onze levenskwaliteit. Onderzoek geeft aan dat ongeveer drie op de vier mannen en drie op de vijf vrouwen seks omschrijven als extreem, zeer of gemiddeld belangrijk. Daarom is het niet verbazend dat een erectiele disfunctie een grote impact heeft op de eigenwaarde van de man en de relatie met zijn partner.
Een multifactorieel probleem
Een erectiele disfunctie is een biopsychosociaal probleem. Dat betekent dat het geassocieerd is met de fysieke, psychische en relationele gezondheid.
Zo kunnen bepaalde chronische en cardiovasculaire aandoeningen het risico op erectieproblemen sterk verhogen. Ook het gebruik van bepaalde medicatie brengt mogelijke risico’s met zich mee. Vooral antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen zorgen voor minder opwinding en verlangen.
Bij de meeste patiënten spelen ook psychologische factoren, zoals faalangst, prestatiedruk of depressie een belangrijke rol in de ontwikkeling van erectiele disfunctie. Vooral bij jongeren zien we dat dit een groot probleem is. Dat komt voornamelijk door te hoge verwachtingen die sociale media met zich meebrengen, de seksuele emancipatie van de vrouw en de rol van pronografie. Die laatste kan anderzijds ook gebruikt worden als therapeutisch middel bij een erectiele disfunctie om inspiratie op te doen en het seksueel script te herschrijven.
Een grote impact
Veel mannen zien erectieproblemen als een frontale aanslag op hun mannelijkheid en viriliteit. Dat resulteert in een laag zelfbeeld en kan zelfs leiden tot depressie. Voor jongvolwassenen kan het ook een reden zijn om niet meer te daten en geen relaties aan te gaan, wat zorgt voor sociale isolatie.
Erectieproblemen kunnen ook negatief afstralen op iemands relatie. De man kan zich anders gedragen en gaat zijn seksualiteit en intimiteit uit de weg. Dat zorgt voor toenemende vervreemding binnen de relatie. Ook leggen mannen de schuld voor hun erectieproblemen soms bij de partner, wat kan aanzetten tot overspel.
Het effect van een erectiele disfunctie op de partner mag zeker niet onderschat worden. Vaak is een erectie voor de partner een barometer voor de mate waarin zij/hij nog begeerd wordt. De onzekerheid bij de partner zorgt bij de patiënt dan weer voor een schuldgevoel en extra prestatiedruk, wat de problemen verder kan versterken
Professionele hulp
Door het grote taboe dat leeft rond erectiele disfunctie, vinden vele mannen niet de weg naar de juiste professionele hulp. Het is cruciaal om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen, wan professionele hulp kan wel degelijk een oplossing bieden.
‘Ook artsen zien seks nog te vaak als een luxeproduct, ondergeschikt aan andere behandeldoelen. Hierbij wordt echter voorbijgegaan aan de ingrijpende impact die seksualiteit heeft op de levenskwaliteit van mensen’, zegt Marieke Dewitte, klinisch psycholoog en seksuoloog.
Daarom brengt gezondheidsbedrijf Vemedia de topische Erectiegel Eroxon op de markt. Door zijn werking en toegankelijkheid wil Eroxon de barrières verlagen die mannen met milde erectieproblemen ervan weerhouden oplossingen te zoeken. Eroxon is gewoon bij de apotheker verkrijgbaar, zonder doktersvoorschrift.