Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 Situaties die je herkent als je gaat samenwonen

Olivier
6 min read

Ga je samenwonen? Dan herken je ongetwijfeld deze 10 zaken! 😀

1. Gelijktijdig bepaalde voorzieningen willen gebruiken

Op een bepaald ogenblik nadat je samen bent gaan wonen, dan zul je merken dat jullie gelijktijdig van een bepaalde voorziening gebruik wilt gaan maken, zoals de wasmachine of het toilet. Je zult dus even moeten wachten totdat de badkamer weer vrij is en wellicht de was van jullie beide in één keer draaien. Met andere woorden: de levens van twee mensen worden in één dagplanning samengevoegd. Je zult daarin moeten geven en nemen.

2. Opruimen is vaak een discussiepunt

Door samen te gaan wonen krijg je er niet alleen een huisgenoot, maar ook zijn of haar rommel, bij. Je kunt dan ook regelmatig vieze was en andere troep vinden die niet van jezelf afkomstig is. Om de woning echter proper te houden, voel je je vaak wel genoodzaakt deze op te ruimen. Als je echter niet wilt dat je tot schoonmaker wordt aangesteld dan dien je hierover duidelijke onderlinge afspraken te maken. Doe je dat namelijk niet dan is de kans groot dat er alleen opgeruimd gaat worden als jullie ouders aankondigen om op bezoek te komen.

3. Rare gewoontes van je huisgenoot

Pas op het moment dat je met iemand gaat samenwonen, komen de meest vreemde gewoontes aan het licht. Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen dat je huisgenoot het liefst met zijn, of haar, handen eet en elke maaltijd een grote jamboel wordt. Maar ook kan het gebeuren dat je huisgenoot op vrije dagen het liefst volledig bloot door het huis loopt of zijn boterhammen bij voorkeur besmeert met pindakaas en appelstroop. Dit zal allemaal even wennen zijn, maar door er samen over te praten zal er vast en zeker wel een compromis gesloten kunnen worden waardoor jullie beide ermee kunnen leven.

4. Samen ziek worden

Op het moment dat één van jullie ziek wordt, is de kans groot dat ook de ander zich na korte tijd niet lekker gaat voelen. Doordat jullie immers samen een relatief kleine ruimte delen, krijgen ziektekiemen de kans om hun slag te slaan. Het is dan ook aan te raden om een goede huisapotheek aan te leggen. Wanneer jullie dan allebei ziek zijn, hoeft er tenminste niemand de deur uit om medicijnen te gaan halen.

5. Financiën schieten altijd tekort

Door te gaan samenwonen zullen ook bepaalde kosten gedeeld moeten worden. Toch kan één van jullie het gevoel hebben dat hij, of zij, meer betaalt dan de ander. Zo zal bijvoorbeeld niet altijd iedereen evenveel verdienen, of juist meer consumeren, waardoor het huishoudbudget soms wat uit balans raakt. Dit kan echter prima gecompenseerd worden door bijvoorbeeld een kleine factuur over te hevelen naar deze lekkerbek. Uiteraard dien je altijd duidelijke afspraken te maken over het betalen van bepaalde rekeningen. Zo weet je immers waar je aan toe bent en welke rekening door jou voldaan dienen te worden.

6. Bezoek ontvangen

Als je gaat samenwonen, zal er ook van tijd tot tijd bezoek over de vloer komen. Je huisgenoot kan bijvoorbeeld vrienden uitnodigen die je eigenlijk niet zo ziet zitten. Je zult je dan aan moeten passen omdat het nu eenmaal zijn vrienden zijn en jullie een gezamenlijke woning bewonen. Het is bovendien binnen een relatie ook belangrijk dat je lief voldoende tijd met zijn vrienden door kan brengen. Toch mag je ook van hem vragen om een beetje rekening te houden met jou. Wellicht kan hij zijn vriendenavond inplannen op een dag dat je van huis bent omdat je een cursus wilt volgen of gaat stappen met je vriendinnen. Door een gezamenlijke agenda aan te leggen, kun je eenvoudig zien wanneer de ander bepaalde activiteiten heeft gepland. Dit kan een heleboel frustratie en onderlinge irritatie voorkomen.

7. Tijd voor elkaar

Wanneer je gaat samenwonen dan slaap je samen en eet je vaak samen, maar toch kun je het gevoel krijgen dat jullie naast elkaar heen leven. Voordat jullie een gezamenlijke woning deelden, hadden jullie nog regelmatig afspraakjes en deden jullie leuke dingen samen. Zo kan hij zijn vriendenavond op vrijdag plannen, terwijl jij je stapavond met vriendinnen juist een dag later op de agenda hebt staan. Op die manier zie je elkaar op vrije dagen bijna niet en kan er dus geen sprake zijn van quality time. Duidelijke communicatie en een goede planning kunnen hier echter verandering in brengen.

8. Voorraden op tijd aanvullen

Samenwonen betekent ook samen de gekochte boodschappen consumeren. Wanneer je dus iets op hebt gemaakt, dien je ervoor te zorgen dat dit op een boodschappenlijstje wordt genoteerd of weer wordt aangevuld. Zo voorkom je dat je lief mispakt als hij hetzelfde wil eten. Dit geldt overigens niet alleen voor etenswaren maar ook voor badlinnen, verzorgingsproducten en toiletpapier. Zodra deze op zijn dien je deze meteen aan te vullen zodat je de ander niet met lege handen laat staan.

9. Besparende maatregelen

Samenwonen kost vaak meer geld dan je aanvankelijk had verwacht. Je kunt echter een behoorlijke som besparen door goed te letten op bijvoorbeeld het energieverbruik. Dit zal echter alleen werken als jullie daar beide voor gaan. Zodra één van jullie altijd en overal lichten laat branden en huishoudelijke apparaten niet uitzet na gebruik, dan zal er onnodig veel energie verloren blijven gaan. Net zoals over een heleboel andere zaken dien je ook over besparende maatregelen goed te communiceren en de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk na te leven.

10. Luiheid is funest voor je relatie

Door te gaan samenwonen leer je je lief pas echt goed kennen. Zo kan het gebeuren dat je elke dag vroeg je bed uit moet om brood op de plank te verdienen, terwijl je lief heerlijk uit kan slapen tot het einde van de ochtend. Bij thuiskomst is er dan nog niets in het huishouden gedaan zodat je ook daarvoor op kunt draaien. In dat geval wordt het de hoogste tijd om duidelijke afspraken te maken over de huishoudelijke taken die gedaan dienen te worden. In plaats van uitslapen en gamen kan je huisgenoot immers ook de stofzuiger en een emmer sop ter hand nemen. Zodra je thuiskomt, hebben jullie dan meer tijd voor elkaar en dat is wel zo gezellig.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…