Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Van Tinder tot Feeld: onze hoofdredacteur Birte testte 5 datingapps

Birte Govarts
16 min read

Wil jij graag nieuwe mensen leren kennen, maar weet je niet waar je die dan wel moet tegenkomen? Ben je op zoek naar een relatie, maar zie je door het datingbos de bomen niet meer? Onze hoofdredacteur Birte besloot haar lichaam én geest aan de – ahum – wetenschap te doneren en vijf verschillende datingapps uit te testen.

Facebook Dating

Wat is het?

Facebook Dating is – zoals de naam al doet vermoeden – de datingapplicatie van Facebook.
Die werd in het najaar van 2020 in ons land gelanceerd, als antwoord op Tinder. Facebook Dating is geen aparte app, maar net zoals Facebook Marketplace een app binnen Facebook.

Hoe werkt het?

Eerst en vooral maak je een profiel aan. Dat doe je door enkele foto’s uit te kiezen die je wilt tonen aan potentiële matches. Vervolgens beschrijf je jezelf in maximum 500 tekens en vul je niet alleen je basisinformatie zoals je voornaam, leeftijd en locatie in, maar ook informatie over je levensstijl en hobby’s. Daarna kun je ook ingeven wie jouw ideale match is, door een gewenste maximale afstand vanaf jouw locatie, minimumlengte, leeftijdscategorie, opleidingsniveau … te selecteren. Eens je informatie compleet is, kan het swipen beginnen. Dat kun je ad random doen, maar je kunt ook kijken welke Facebookgebruikers jou leuk vinden. Heb je een match? Dan kunnen jullie met elkaar praten. Nog twee opmerkelijke feiten: Facebook Dating stelt nooit Facebookvrienden aan elkaar voor als potentiële matches. Om te vermijden dat er via het platform naaktfoto’s uitgewisseld worden – en dat daar misbruik van gemaakt wordt – kun je bovendien alleen tekstberichten naar de ander sturen.

Mijn ervaring

Wanneer ik eind augustus een profiel aanmaak op Facebook Dating, twijfel ik al een tijdje om me aan datingapps te wagen. Ik ben op dat moment een dik half jaar single, maar die apps zijn nieuw voor mij en de drempel is vrij hoog. Wat me uiteindelijk over de streep trekt, is het feit dat je nooit wordt gekoppeld aan Facebookvrienden. Het risico om mensen die je kent tegen te komen, lijkt me vrij klein. Dus selecteer ik enkele foto’s waarop mijn gezicht en lichaam duidelijk te zien zijn – kwestie van de ander een goed idee te geven wat voor vlees hij in de kuip heeft -, vul ik mijn persoonlijke informatie in en ga ik aan de slag. Helaas moet ik toegeven dat dat weinig oplevert. Ik begin naarstig te swipen, maar swipe meestal naar links (voor de mensen zonder ervaring: dat betekent dat je niét wilt matchen met de ander). Opvallend is het aantal mannen dat poseert met een dode vis in de handen. Blijkbaar zijn mannen die vissen enorm trots op hun hobby. Dat is natuurlijk hun goed recht, maar ik word zélf niet bepaald wild van de gemiddelde karper. Als ik toch een match heb, komen de gesprekken niet echt op gang. Na een paar dagen zet ik mijn profiel op inactief en besluit ik de datingapps voorlopig te laten voor wat ze zijn.

Pro’s

 • Facebook Dating is laagdrempelig Je hoeft er immers geen aparte applicatie voor te downloaden. Bovendien is de kans om mensen die je kent tegen te komen vrij klein.
 • Het is helemaal gratis. De meeste datingapps hebben enkele betalende features, zoals zien wie er voor jou naar rechts heeft geswipet, maar dat is hier niet het geval.
 • Je kunt op iemands profiel zien of jullie gemeenschappelijke Facebookvrienden hebben

Contra’s

 • Facebook Dating is nog niet enorm bekend, waardoor je in een iets kleinere vijver vist (pun intended). Ik had niet het gevoel dat hier voor mij veel potentiële matches te vinden waren.

Bumble

Wat is het?
Bumble is een applicatie die het toelaat om gemakkelijk en veilig nieuwe mensen te leren kennen. De app bestaat uit Bumble Date, Bumble BFF en Bumble Bizz. Op Bumble Date kun je op zoek gaan naar mensen om mee te – juist – daten. Bumble BFF is een eenvoudige manier om nieuwe vrienden te ontmoeten, Bumble Bizz om je professionele netwerk uit te breiden.

Hoe werkt het?

Net zoals bij Facebook Dating maak je hier eerst een profiel aan. Dat doe je door enkele foto’s te uploaden, je basisinfo – locatie, lengte, sterrenbeeld, diploma … – in te vullen en iets meer over jezelf te vertellen. Vervolgens kun je beginnen met swipen. Heb je een match? Dan kun je beginnen praten. Opvallend: omdat Bumble gelooft dat relaties moeten beginnen met gelijkheid en respect, zetten vrouwen bij Bumble Date de eerste stap. Dat betekent dus dat jij als vrouw moet beginnen chatten met de ander. Daarvoor heb je 24 uur de tijd. Is de eerste stap gezet, dan kan de andere partij uiteraard ook tegen jou babbelen. Je kunt ook Premium lid worden, vanaf € 12,99 per week. Wat krijg je daarvoor in ruil? Onder andere zien wie jou leuk vindt, extra zoekfilters en onbeperkt matches verlengen.

Mijn ervaring

Enkele maanden na mijn Facebook Datingavontuur ga ik overstag voor Bumble. Mijn eerste indruk is positief, want hier kom ik aanzienlijk meer mannen tegen met wie ik wel eens een pint zou willen drinken. Ik heb ook vrij snel enkele matches … en dan is het dus aan mij om de eerste stap te zetten. Een vriendin die al een tijd actief is op datingapps drukt me op het hart om niet gewoon ‘hey’ te sturen. Dus denk ik telkens weer na over een toffe opener. Geen cliché zoals ‘deed het pijn toen je uit de hemel viel?’, maar ik probeer wél telkens in te spelen op iets wat de ander vermeldt op zijn profiel. Aanvankelijk ben ik teleurgesteld, want er zijn veel mannen die wel naar rechts swipen, maar vervolgens niet de moeite doen om te antwoorden op mijn bericht. What’s up with that? Na enkele weken raak ik aan de praat met P. Qua uiterlijk niet helemaal mijn type, maar hij is een aangename en gevatte gesprekspartner. Wanneer ik na enkele dagen intensief heen-en-weer berichten voorstel om af te spreken, stemt hij in. Omdat hij nog geen zicht heeft op zijn agenda, plannen we nog niks concreets in, maar hij belooft me op de hoogte te houden. Dat gebeurt uiteindelijk niet, en wanneer ik zélf terugkom op een eventuele date, houdt P. de boot af. Na drie weken berichten sturen, heb ik het gehad. Ik ben niet op zoek naar een penvriend, wel naar een leuke date. Is P. zo introvert dat hij niet durft af te spreken? Of – en deze optie lijkt me waarschijnlijker – is hij getrouwd? Ik zal het helaas nooit weten …

Pro’s

 • Het feit dat je als vrouw de eerste stap zet, zorgt ervoor dat deze datingapp inderdaad veiliger aanvoelt.

Contra’s

 • Je moet binnen de 24 uur met de ander beginnen praten. Doe je dat niet, dan vervalt je match. En dat zorgt soms toch voor wat tijdsdruk.
 • Bumble heeft – zoals ik eerder al aangaf een aantal betalende features. Zo moet je betalen als je wilt zien wie jou leuk vindt.

Tinder

Wat is het?

Tinder is ongetwijfeld de bekendste datingapp die er bestaat, en met meer dan 55 miljoen matches naar eigen zeggen ook de meest populaire. Wist je trouwens dat Tinder dit jaar zijn tiende (!) verjaardag viert?

Hoe werkt het?

Het principe is ongeveer hetzelfde als bij Facebook Dating en Bumble: eerst maak je een Tinder-profiel aan met een of meerdere foto’s en zoveel informatie als je wilt prijsgeven, vervolgens kun je beginnen met swipen. Ook bij Tinder moet je betalen om te zien wie je leuk vindt. Voor € 10,83 per maand kun je Tinder Gold kopen, waarbij je mensen onder andere Super Likes kunt geven en advertenties kunt overslaan.

Mijn ervaring

Ik installeer Tinder op een donderdagavond. De volgende middag heb ik mijn eerste match en je gelooft het nooit: het is meteen raak. Een fake profiel. Ik heb een match met ‘Alex’, die me in het Engels stuurt dat hij een Griek is die naar België verhuisde. Toen zijn vader zeven jaar geleden overleed, nam hij diens rederij over. Op dit moment is hij met een vrachtschip onderweg van Zuid-Afrika naar ons land. We sturen die dag wat berichten. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand. Maar wanneer ik de volgende dag Kortrijk onveilig maak met mijn vriendin Gitte, stuurt ‘Alex’ me een bericht. Hij moet iets bekennen. Hij denkt dat ik wel eens de vrouw van zijn leven zou kunnen zijn. En hij wil niet te hard van stapel lopen, maar hij wil me dat toch al even vertellen. Nu ben ik niet het pessimistische type, maar mijn gevoel – en toegegeven: Gitte – zegt me dat er iets niet klopt. Het verhaal is vreemd en ik blokkeer ‘Alex’ meteen. Heeft Tinder definitief afgedaan? Dat nu ook weer niet, maar ik ben op mijn hoede. Wanneer ik enkele weken later op een kampvuur ben, begin ik tegen mijn vrienden over de mannen die ook op Tinder vaak poseren met … de vissen die ze net gevangen hebben. ‘Wedden dat ik er minstens eentje tegenkom als ik tien keer swipe’, zeg ik voor de grap. In de tien swipes die volgen, kom ik géén hobbyvissers tegen, maar wel A., die ik ken van vroeger. Ik swipe naar rechts en de volgende ochtend hebben we een match. Twee dagen praten later is mijn eerste date in twaalf jaar tijd een feit. Het wordt gezellig en er volgen nog twee afspraken. A. en ik besluiten dat we niét elkaars Grote Liefde zijn, maar vinden het sowieso fijn elkaar weer te zijn tegengekomen. Een succes, als je ‘t mij vraagt.

Pro’s

 • Tinder is heel makkelijk in gebruik.
 • Aangezien Tinder de grootste datingapp is, zitten er ook veel mensen op.

Contra’s

 • Het laatste voordeel, is meteen ook een nadeel. Er zitten heel veel mensen op Tinder, waardoor het soms moeilijk is het kaf van het koren te scheiden.
 • Op Tinder vind je helaas ook veel fake profielen. Het gaat dan doorgaans om mannen of vrouwen die je op termijn geld proberen te ontfutselen.
 • Ook hier moet je betalen om te zien wie jou leuk vindt en om nog een heel aantal extra mogelijkheden te krijgen.

Happn

Wat is het?

Happn is een datingapp waarmee je mensen terugvindt die je in het dagelijkse leven tegenkomt en die het toeval op je pad brengt.

Hoe werkt het?

Deze datingapp werkt deels zoals de andere – profiel aanmaken met foto’s en informatie -, maar maakt verder vooral gebruik van je locatievoorzieningen. Als je je verplaatst, gaat Happn na welke andere leden zich in je buurt bevinden. Op basis daarvan suggereert de app eventuele matches. Daarnaast krijg je onder de noemer ‘Te ontdekken’ ook suggesties. In dat geval krijg je leden te zien die je niet bent tegengekomen, maar die op basis van je voorkeuren misschien bij je zouden passen.

Mijn ervaring

Ik kan kort en krachtig zijn: Happn is écht niks voor mij. Wanneer ik de app voor het allereerst open op kantoor – ik ben ten slotte research aan het doen voor dit artikel – zie ik meteen welke leden zich in mijn onmiddellijke omgeving bevinden. En ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat tof vinden, maar ik vind het iets too close for comfort. Een beetje griezelig, zelfs. Wanneer ik ‘s avonds naar huis rijd, zie ik bij wijze van spreken welke mensen ik ben gekruist op de E17.

Pro’s

 • Ik denk dat het wel al duidelijk is dat ik geen grote fan ben. Als ik dan een voordeel moet opnoemen, is het dat je hier heel duidelijk kunt zien welke mannen zich (heel dicht) in je buurt bevinden.

Contra’s

 • Happn gaat er prat op je exacte locatie nooit prijs te geven. Toch vind ik het soms best creepy om te weten wie er allemaal op je pad komt.
 • Ik val een beetje in herhaling, maar ook bij Happn moet je betalen om onder andere te zien wie jou leuk vindt. Voor Happn Premium betaal je € 22,99 per maand.

Feeld

Wat is het?

Feeld is zo’n beetje de Tinder voor gevorderden. Deze datingapp maakt communicatie mogelijk tussen mensen die geïnteresseerd zijn in losse seks, polyamorie, swingen en andere alternatieve seksuele voorkeuren, zoals meer dan één partner tegelijk.

Hoe werkt het?

Zoals bij alle vorige apps: eerst maak je een profiel aan. Daarvoor moet je ook foto’s uploaden, alleen heb je hier ook de mogelijkheid om foto’s te gebruiken die anderen enkel zien als ze met je matchen. Vervolgens geef je in waarnaar je op zoek bent. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Zoek je contact met singles? Koppels? Wil je BDSM beoefenen? Ben je polyamoreus? Dominant of onderdanig? Je kunt het allemaal ingeven. Verder kun je hier ook aangeven wat je hobby’s precies zijn, maar eerlijk? Dat doet er in dit geval volgens mij iéts minder toe. Wanneer je profiel volledig is, kun je beginnen met het bekijken van anderen. Hier swipe je niet naar links of rechts, maar druk je op een minnetje of een hartje.

Mijn ervaring

Op basis van de beschrijving van de app denk ik dat hij misschien iets te extreem is voor mij. Wanneer ik Feeld download, ben ik echter aangenaam verrast. Om de een of andere reden vind ik het handig dat je bij elk profiel meteen weet waar je aan toe bent. Elke gebruiker specificeert waarnaar hij of zij op zoek is. Een friend with benefits? Een trio? Bondage? Niets is hier taboe. Spreken iemand zijn interesses je niet aan? Dan druk je op het minnetje. Zie je iemand wél zitten? Dan geef je die persoon een hartje. Is er een match? Dan kunnen jullie met elkaar praten. En eerlijk? Buiten die ene match die me binnen de twee minuten meldde dat ik zijn gezicht mocht berijden – geen grap -, verlopen alle gesprekken zeer respectvol en is iedereen oprecht geïnteresseerd in wie je bent en wat je precies zoekt. Uiteindelijk heb ik twee verschillende Feeld-dates. Ze zijn allebei best leuk, maar ik spreek met geen van beide mannen verder af.

Pro’s

 • Feeld is de ideale app voor de meer avontuurlijke zielen onder ons.
 • Het is meestal zéér duidelijk waarnaar de ander op zoek is, waardoor je eigenlijk meteen weet of hij/zij iets voor jou is of niet.
 • Ben je een koppel en op zoek naar avontuur? Dan kun je jouw profiel linken aan dat van de ander.

Contra’s

 • Als je wilt zien wie jou leuk vindt, moet je net als bij Tinder en Bumble betalen. Zo’n abonnement heet Majestic en kost je ongeveer € 10,99 per maand.

Al deze dating apps zijn gratis te downloaden in de App Store of Google Play. Facebook Dating zit in je Facebook-app. Je vindt het door rechts onderaan in de app op de drie streepjes te klikken. Alle prijzen zijn richtprijzen, die golden op het moment dat ik het artikel schreef.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…