Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe omgaan met liefdesverdriet

Fien De Bruycker
7 min read

Geschreven met input van exterug.nl

De meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met liefdesverdriet. Pas als je het een keer heb meegemaakt weet je hoe heftig en pijnlijk dit kan zijn. In dit artikel geven we je tips voor het verwerken van liefdesverdriet.

Wat is liefdesverdriet?
Fysiek uit liefdesverdriet zich in pijn op de borst, hoofdpijn en misselijkheid. Je hebt geen eetlust meer en last van slapeloosheid. Je voelt je vermoeid, futloos en lamlendig. De symptomen van liefdesverdriet lijken op die van een depressie.

Heb je liefdesverdriet dan is het emotioneel een grote warboel. Behalve verdriet borrelen te pas en te onpas allerlei verschillende emoties naar de oppervlakte. Je voelt je niets meer waard. Gevoelens als machteloosheid, woede en geïrriteerdheid kunnen zich meester van je maken.

Allerlei gedachten spoken door je hoofd. Waarom heeft mijn partner de relatie verbroken? Had ik iets kunnen doen om het te voorkomen? Zag ik dit echt niet aankomen? Waarom ben ik bedrogen? Kan ik iets doen om het weer goed te maken? Waarom overkomt mij dit? Kom ik hier ooit nog overheen? Hoe moet ik verder? Ben ik niet goed genoeg?

Door al deze gedachten verlies je de grip op de realiteit. Al die vragen die door je hoofd spoken, al die vragen waar je niet één, twee, drie antwoord op hebt, blijven maar terug komen en houden je zo in de greep. Die gedachten zorgen ervoor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt waardoor je je alleen nog maar rotter gaat voelen.

De emoties worden door deze gedachten nog meer aangewakkerd. Je slaapt nog slechter en de chaos in je hoofd wordt alleen maar erger. De emotionele chaos kan bij sommige zo groot worden dat ze, ten einde raad, zichzelf of anderen wel wat aan kunnen doen. Deze vicieuze cirkel moet een halt worden geroepen anders lopen de dingen uit de hand.

Het is noodzakelijk om weer grip op de realiteit te krijgen. De realiteit is dat de relatie verbroken is en je je een aantal weken slecht zal voelen. Ook al kan je je het niet voorstellen als je midden in je liefdesverdriet zit, het leven gaat door en het leven heeft vast wel weer wat moois voor je in petto. Er komt altijd wel weer wat moois op je pad, misschien zelfs een nieuwe liefde welke eigenlijk veel leuker is dan je oude.

En wellicht heeft het beëindigen van de relatie ook zijn voordelen, om een paar voorbeelden te noemen:

– Je kan je oude hobby’s weer oppakken waar je ex nooit zin in had

– Je kan weer met vrienden afspreken die je ex niet zo leuk vond

– Je kan op vakantie naar een land waar je graag heen wilde maar je ex niet

– Je hebt meer tijd voor jezelf

– Je kan de tv-programma’s kijken die jij leuk vindt / je hoeft niet meer naar programma’s te kijken die jij niet leuk vindt

– Je kan weer eten wat jij lekker vindt maar wat je ex niet lustte 


De verwerking

Liefdesverdriet komt voort uit het sociale hechtingssysteem wat we als mensen hebben. Je tegen liefdesverdriet verzetten heeft daarom geen zin. Liefdesverdriet wordt namelijk aangewakkerd door neurologische processen waar we ons niet tegen kunnen verzetten. Wat we wel kunnen is liefdesverdriet verwerken.

Voor het verwerken van liefdesverdriet is tijd nodig, sommige hebben slechts enkele dagen nodig en andere enkele jaren. Maar normaal duurt liefdesverdriet enkele weken tot enkele maanden. Het verschilt van persoon tot persoon en is medeafhankelijk van de situatie.

Geef jezelf de tijd
De eerste dagen na een relatiebreuk moet je je zelf de tijd gunnen om het verlies te verwerken. Zoek geen uitvluchten zoals het je op het werk storten, je iedere avond vol laten lopen in de kroeg of een aaneenschakeling van onenightstands.

Deal met je emoties op het moment dat ze het heftigst zijn. Dat is op korte termijn niet leuk maar op de lange termijn pluk je daar te vruchten van. Het liefdesverdriet zal eerder verwerkt zijn en als je wegloopt voor je emoties dan loop je het risico dat je nooit helemaal over het verbreken van de relatie heen komt.

Gebruik de eerste dagen na het verbreken van de relatie om je hart te luchten. Praat erover met anderen. Met wie je erover spreekt maakt niet uit, familie, vrienden, collega’s, ouders, iedereen met wie je het fijn vindt om mee te praten is een goede gesprekspartner. Zolang het maar niet je ex is.

Als je ex partner geconfronteerd wordt met je liefdesverdriet dan zal deze een schuldgevoel krijgen en uit verzet voor dit schuldgevoel zal de schuld voor het stuk lopen van de relatie (weer) bij jou neergelegd worden. Wat zal resulteren in minimaal een nog rotter gevoel en misschien zelfs een hoogoplopende ruzie.

Geef jezelf de ruimte
Om over de stuk gelopen relatie heen te kunnen komen zal afstand tot de ex partner genomen moet worden.

Het werkt niet om krampachtig te proberen om vrienden te blijven met de ex partner in de hoop dat het misschien wel goed komt. Je hierdoor emotioneel uitgeput raken. Je zal zelf emotioneel eerst weer op de rails moeten komen en dat gaat niet als je ex partner nog deel van je leven uitmaakt. Het roept herinneringen op welke het verwerken van het liefdesverdriet alleen maar onnodig zwaar maken.

Daarom is het ook beter om herinneringen zoals foto’s van de ex partner uit het zicht te halen en op te bergen op een plek uit het zicht. Het helpt ook zeker niet om de ex partner te blijven volgen via social media. Stel je eens voor wat het doet met je gevoelens als je ziet dat je ex partner zich prima kan vermaken zonder jouw.

De eerste dagen nadat de ex partner de relatie heeft verbroken zijn het zwaarst, het verdriet is dan heel intens en vrijwel continue aanwezig. Na deze eerste dagen zal dat al minder worden en na de eerste weken zal het verdriet langzaam meer naar de achtergrond gaan verdwijnen. Er zijn nog wel huilbuien of emotionele inzinkingen, maar minder frequent en minder heftig.

Wil je meer weten over het verwerken van liefdesverdriet? Lees dan eens dit uitgebreide artikel. In het artikel worden 16 praktische tips gegeven die je direct kunt toepassen. 

Door Fien De Bruycker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…