Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

11 Tips voor een Gezonde & Gelukkige kat

Camille
4 min read

Katten zijn fijne huisdieren. Ze zijn goed gezelschap en een flinke kroelsessie brengt je in no-time weer in een goed humeur. Het is fijn om zoveel liefde te krijgen van je kat, alleen al daarom verdient je dier het allerbeste. Wij helpen je met 11 tips om te zorgen dat het je kat aan niets zal ontbreken:

Haal een kitten niet te vroeg weg bij de moeder

Een kitten is heel kwetsbaar en heeft de moeder nodig. Het is dus voor de algehele gezondheid van het beestje daarom het beste om het tot een leeftijd van 16 weken onder de hoede van moederpoes te laten.

Een schone kattenbak

Katten zijn erg schoon op zichzelf en hechten waarde aan hygiëne. Een vieze kattenbak vinden ze niet prettig. Als je de kattenbak niet grondig verschoond hoef je niet vreemd op te kijken als de kat in huis begint te plassen. Voorkom dit door de kattenbak regelmatig goed schoon te maken.

Maak een fijne ligplaats

Een kat ligt graag warm. Zorg er dus voor dat de kat genoeg gelegenheid heeft om bijvoorbeeld lekker in de vensterbank boven de verwarming te liggen. Let er ook op dat de kat het huis ook in de hoogte kan verkennen. Maak bijvoorbeeld een leuke slaapplek bovenop de kast.

Zorg voor een krabmeubel

Een kat moet regelmatig zijn nagels scherpen. Dit is natuurlijk gedrag waar je op in moet spelen door een krabmeubel aan te bieden. Als je dit niet doet kun je er vanuit gaan dat je bank of het behang in korte tijd veranderd in een treurige aanblik.

Neem de kat zoals hij is

Niet alle katten vinden het leuk om opgepakt te worden of op schoot te liggen. Forceer dit dan ook niet. Laat de kat in zijn waarde. Hij zal dan zelf wel laten merken waar hij wel of geen behoefte aan heeft.

Straf je kat nooit

Als een kat ongewenst gedrag vertoont is hier in de meeste gevallen een goede reden voor. Een kat kan bijvoorbeeld in huis gaan plassen omdat de kattenbak niet schoon is. Ook is het mogelijk dat de kat ziek is en daardoor agressief reageert bij aanraking. Straffen heeft in geen enkel geval zin. Raadpleeg liever een arts, die kan je in de meeste gevallen wel helpen.

Neutraliseer de kat

Er zijn erg veel zwerfkatten in België. Omdat katten heel vruchtbaar zijn, planten ze zich snel voort. Dit is een groot probleem. Werk hier niet aan mee en zorg ervoor dat je kat gesteriliseerd of gecastreerd wordt.

Geef je kat de juiste medische verzorging

Een kat moet jaarlijks onderzocht worden en gevaccineerd. Hiermee voorkom je dat je kat een ziekte oploopt. Ook is het belangrijk dat je de kat vier keer per jaar ontwormt. Zorg er verder voor dat je kat vlo vrij is door middel van bijvoorbeeld een pipet of een spray.

Chip de kat

Katten kunnen buiten soms gedesoriënteerd raken en verdwalen. Ook kan een kat een ongeluk krijgen. Natuurlijk wil je dan dat je kat gevonden wordt. Zorg er daarom voor dat de kat een chip met registratie heeft. Zo kan jij altijd als eigenaar van het dier opgespoord worden.

Houd je kat bezig

Katten slapen een groot deel van de dag, het kan daarom lijken alsof ze wel tevreden zijn met een lui leven. Toch is dit niet altijd een geval. Een kat kan zich wel degelijk vervelen en juist daardoor apathisch gedrag vertonen. Zorg er daarom voor dat je kat wat te doen heeft. Speel bijvoorbeeld in op het jachtinstinct door met ze te spelen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…