Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe vind ik het juiste hondenvoer?

Gezond.be
5 min read

Geschreven met de input van Marsapet

Een op de behoeften afgestemde voeding is voor de gezondheid en het welbevinden van honden onmisbaar. Wat dat precies inhoudt, kan echter van dier tot dier ontzettend verschillen. Om een optimale verzorging te garanderen, is het daarom belangrijk om het juiste voer voor de betreffende hond te kiezen.

Welke factoren bij het uitkiezen van voer belangrijk zijn

Van een kleine chihuahua tot echte reuzen als een Deense dog of mastiff – de verschillen tussen de diverse hondenrassen zijn soms groot. Het mag dan ook nauwelijks verbazingwekkend zijn dat ook de individuele voedingsbehoeften van honden voor een deel zeer duidelijk verschillen.

De volgende factoren moeten bij de keuze van het voer in acht worden genomen:

  • Hondenras
  • Leeftijd van het dier
  • De lichamelijke activiteit
  • Aanwezige gezondheidsproblemen
  • Voorkeur van de hond

Het juiste voer voor ieder hondenras

Eigenaren moeten begrijpen dat er geen hondenvoer bestaat dat voor alle rassen even geschikt is. Bij grote honden geldt in deze context bijvoorbeeld, dat het algemeen verhoogde risico op een levensgevaarlijke maagkanteling in acht genomen moet worden. Een koudgeperst droogvoer kan u erbij helpen dit risico te verlagen.

Hondenrassen die meer geneigd zijn tot het hebben van overgewicht, hebben daarentegen eerder een voersoort met een geringe energiedichtheid nodig. Voor hen kan een hoogwaardig natvoer een goede keuze zijn. Bij sommige rassen moeten zelfs speciale bijzonderheden in gedachten worden gehouden. Dalmatiërs hebben bijvoorbeeld een voer nodig met een laag gehalte aan purine, aangezien bij hen een genetische verstoring van de purinestofwisseling bestaat.

Het juiste voer voor honden van elke leeftijd

De leeftijd van de viervoeter is een andere belangrijke factor waar bij de aankoop van voer bij stil moet worden gestaan. Pups hebben bijvoorbeeld andere voedingsbehoeften dan oude dieren en hebben zodoende een speciaal puppyvoer nodig. Om de hond van kleins af aan tot op hoge leeftijd overeenkomstig diens behoeften te verzorgen, is het onontbeerlijk om een voer te kopen dat past bij de leeftijd van de betreffende hond.

Het juiste voer voor lichamelijk actieve honden

Niet alle honden krijgen in het dagelijks leven evenveel beweging. Terwijl de lichamelijke activiteiten bij sommige viervoeters beperkt is tot dagelijkse wandelingen en spelletjes met hun eigenaar, worden anderen als sport- of werkhond aan een hoge belasting blootgesteld.

Om problemen te vermijden en een op de behoeften afgestemde verzorging te waarborgen, is het belangrijk om de lichamelijke activiteiten van het betreffende dier bij de keuze van het voer in acht te nemen.  Voor sport- en werkhonden is een energierijk droogvoer bijvoorbeeld beter geschikt dan natvoer. Bovendien kan het gebruik van voedingssupplementen als ondersteuning van de gewrichten en het herstel bij hen vaak lonen.

Aanwezige gezondheidsproblemen bij de aankoop van voer in acht nemen

Aanwezige gezondheidsproblemen zijn een andere factor die bij de keuze van het voer een grote rol dient te spelen. Een hond met nierinsufficiëntie heeft bijvoorbeeld een speciaal voer voor de nieren nodig, terwijl een voedingsgevoelige viervoeter hypoallergeen voer nodig heeft. Des te preciezer bestaande ziekten bij de aankoop van het voer in ogenschouw worden genomen, des te beter dat voor het welzijn en de prognose van de getroffen hond is.

Wat eet de hond graag?

Natuurlijk mag ook de voorliefde van de hond zelf bij het kopen van voer niet onopgemerkt blijven. Ten slotte moet het voer uw viervoeter goed smaken. Zolang het betreffende hondenvoer in principe bij de behoeften van het dier past, mag de viervoeter daarom tot op zeker hoogte meebeslissen wat hij graag in zijn voerbak wil zien.

Er bestaan bijvoorbeeld soms honden, die enkel droog- of natvoer willen. Zolang de kwaliteit goed is en u als eigenaar geen bezwaar heeft, is er natuurlijk niets op tegen om deze voorliefde bij het voeren in acht te nemen.

In enkele minuten het juiste hondenvoer

Fabrikant Bellfor wil baasjes zo goed mogelijk ondersteunen bij het kiezen van het juiste hondenvoer. Voor dit doel staat er een speciale online tool op de website van het bedrijf ter beschikking: de Bellfor Voedingsdeskundige. 

Daar hoeven hondenbezitters simpelweg wat informatie over hun hond invoeren en dan krijgen ze binnen enkele minuten automatisch te horen welke producten, van voer tot zinvolle voedingssupplementen, zich het beste voor hun viervoeter lenen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…