Kattencritici zeggen vaak dat katten huisdieren zijn die geen rekening houden met hun eigenaars. Of dat het regelrechte psychopaten zijn. Om deze argumenten te weerleggen, of (voor kattenliefhebbers) ze noodgedwongen te moeten aanvaarden, hebben wetenschappers een specifieke vragenlijst opgesteld.
Valt jouw kat mensen lastig als hij iets wil? Raakt hij van streek om niets? Loopt hij door je huis zonder reden? Met 46 van dergelijke vragen kan de test, die is opgesteld door psychologie-onderzoekers aan twee universiteiten van Liverpool, het gedrag van je kat bepalen. Door ze te beantwoorden, krijg je wat zij noemen een CAT-Tri+ maatstaf voor het niveau van psychopathie van je huisdier. Een score die kan worden opgesplitst in 5 componenten:
- Dapperheid (wat zich vertaalt in onbevreesdheid)
- Ontremming (resulterend in ongehoorzaamheid)
- Ondeugend (resulterend in agressie)
- Geen respect voor dieren
- Geen respect voor mensen
Deze test, die het triarchische model van psychopathie wordt genoemd (gebaseerd op de eerste drie parameters), is gewoonlijk voorbehouden voor mensen. Psychopathie wordt vaak gekenmerkt door een gebrek aan empathie en de neiging anderen te manipuleren. Het is waarschijnlijk dat soortgelijke eigenschappen worden aangetroffen bij katten, ‘aangezien dit voor hun voorouders nuttig zou zijn geweest bij het verwerven van hulpbronnen, zoals voedsel, territorium en paringskansen’, aldus Rebecca Evans, psychologe aan de Universiteit van Liverpool en co-auteur van het onderzoek, geïnterviewd door Vice.
Zij en haar collega’s besloten daarom de vragenlijst aan te passen.
De relatie tussen mens en kat beter begrijpen en verbeteren
Naast het ‘leuke’ aspect van het bepalen of je kat een psychopaat is of niet, zou deze vragenlijst moeten helpen om de relaties die baasjes en hun katten verenigen beter te begrijpen. En, uiteindelijk, om ze te verbeteren. Baasjes van katten die bijzonder veel lef hebben, doen er goed aan hun voldoende speelgoed aan te bieden waarmee zij hun avontuurlijke kant ten volle kunnen uitleven.
Op deze manier hopen de vier onderzoekers het aantal katten dat in de steek wordt gelaten door eigenaren die overweldigd worden door hun oncontroleerbare gedrag, op lange termijn te verminderen.
Hoewel de vragenlijst nu voor iedereen toegankelijk is, werd hij aanvankelijk ontwikkeld met de deelname van 2042 katteneigenaren. Dankzij hun antwoorden konden de auteurs van de studie de 46 meest relevante vragen selecteren. En bovenal konden zij een eerste oordeel vormen over welke eigenschappen tot de beste relaties met mensen leiden: katten die ongeremd zijn en zich niet veel aantrekken van andere dieren zijn de beste levensgezellen; als uw kat daarentegen gemeen en brutaal is, zal de relatie waarschijnlijk van ‘mindere kwaliteit’ zijn.