Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 signalen dat je letterlijk verslaafd bent aan je partner

Olivier
8 min read

Doe hier meteen de test!

1. Dwangmatig je partner willen zien

Je wilt je partner vaak op een dwangmatige manier zien. Je kunt er soms zelfs een minder goed gevoel aan overhouden. Zo kun je hem bijvoorbeeld smeken om bij je langs te komen op een moment dat je eigenlijk belangrijke taken uit moet voeren. Je bent zelfs in staat je partner mee te nemen naar een avondje met vriendinnen zonder rekening te houden met hun gevoelens hierover. Je lijkt je partner niet bij je te willen hebben om van hem, of haar, te genieten. Eerder is het vanwege het feit dat je niet in staat bent om te stoppen met iets dat in bepaalde situaties plezierig is, maar eveneens bijzonder veel problemen met zich mee kan brengen. Voor jezelf wil je echter niet weten dat je een verslaving aan je partner hebt ontwikkeld.

2. Ongepaste seks met je partner

Als je verslaafd bent aan je partner dan zul je van tijd tot tijd seks met hem, of haar, hebben op ongepaste momenten. Maar zelfs seks op ongepaste locaties is steeds vaker aan de orde. De meeste mensen weten een spontane vrijpartij zo nu en dan enorm te waarderen. Dit wil echter niet zeggen dat dit elke dag dient te gebeuren, bijvoorbeeld in elke lunchpauze van twee uur, waardoor je niet alleen de planning van je werkgever, maar ook van jezelf voortdurend in de war schopt. Op die manier kan de verslaving aan je partner zelfs voor gigantische problemen zorgen.

3. Dwangmatig doorbreken van gemaakte afspraken

Ondanks het feit dat je met je partner duidelijke afspraken hebt gemaakt, ten aanzien van het zien van elkaar, blijkt steeds weer dat je je hier niet aan kunt houden. In een gezonde relatie is het heel normaal om ernaar te verlangen elkaar weer te zien. Maar op het ogenblik dat je doordeweekse afspraakjes afzweert en deze toch frequent maakt, dan is het wellicht allemaal te veel voor je geworden. Je kunt dan met een enorme zekerheid stellen dat je echt op een ongezonde manier verslaafd bent aan je partner.

4. Overdreven attent zijn voor je partner

Zo nu en dan een cadeautje voor je lief kopen, of een rekening voor hem voorschieten, is niet ongewoon in een gezonde relatie. Maar zodra je je laatste geld aan je partner uitgeeft om hem, of haar, maar in je buurt te kunnen houden is niet in orde. Door te overdrijven met attenties voor je partner laat je dan ook vaak zien dat je dat je volkomen afhankelijk van hem, of haar, bent. In het meest erge geval zul je bovendien in de financiële problemen belanden door al je geld aan je lief te besteden in plaats van de openstaande rekeningen ermee te betalen.

5. Zonder je partner ben je somber

Je moet enorm veel moeite doen om je blij en gelukkig te voelen zonder de aanwezigheid van je partner. Zodra je partner de enige bron is van jouw geluk, dan ben je erg vatbaar geworden voor een verslaving. Je zal dan angstig of somber worden als hij, of zij, niet in je buurt is. Op het moment dat je niet meer alleen kunt slapen, dan dien je jezelf toch oprecht af te gaan vragen of je niet verslaafd, of tenminste extreem afhankelijk, bent geworden.

6. Je voelt je leeg zonder je partner

Je ervaart een zekere leegte van binnen op momenten dat jullie niet samen zijn. In een gezonde relatie kun je zonder problemen een avondje uit met vriendinnen doorbrengen, terwijl je lief iets gezelligs met zijn vriendenkring doet. Ondanks het feit dat er enkele berichten tussen jullie uit worden gewisseld op die avond, ben je niet meer in staat om een leuke tijd te hebben. Alleen als je lief in je nabijheid is, lijk je nog maar te kunnen genieten of plezier te kunnen maken. Zonder hem, of haar, voel je je leeg en verloren, zelfs als je met mensen bent die veel voor je betekenen.

7. Je hebt verlatingsangst 

Alleen al de gedachte dat je lief je in de steek zou kunnen laten, zal je in paniek laten raken. Een ontmoeting met zijn ex is dan ook het ergste wat je kan overkomen, zeker als je lief het nog steeds goed met haar kan vinden. Je zult dan niet gewoon bezorgd zijn. De gedachte dat je partner terug kan gaan naar zijn ex is een ware nachtmerrie voor je.

8. Je partner is je drug

Je partner is als een echte drug voor je. Je voelt je dan ook letterlijk high als hij, of zij, in je nabijheid is. Het gevoel dat je krijgt kan dan ook worden vergeleken met een soort uittreding uit je eigen lichaam die ervoor zorgt dat je helemaal bedwelmd raakt. Desondanks hoef je hiervoor niet gedronken of drugs gebruikt te hebben en ben je volkomen nuchter. Wanneer je ’s maandags op je werk komt, na een weekeinde samen met je partner, dan ben je volkomen ontgoocheld en uit je hum.

9. Meer nemen dan geven

Je kunt je enorm druk maken over de liefde die je partner geeft, in plaats van over de liefde die hij of zij van je krijgt. Zijn cadeautjes, afspraakjes en kleine gebaren worden door jou als graadmeter gebruikt voor zijn liefde voor jou. Zodra hij niet aan je verwachtingen voldoet, zul je dan ook direct het ergste gaan denken. Zelfs wanneer je partner meer doet dan jijzelf op dit gebied.

10. Je voelt je minderwaardig ten opzichte van zijn vrienden

Op het moment dat je partner ervoor kiest om samen met wat vrienden iets leuks te gaan doen, voel je je direct minderwaardig. Het is immers vast jou fout dat je lief niet bij je wil zijn en de voorkeur geeft aan een tripje met zijn vrienden. Het maakt daarbij niet uit of dit een voetbalavondje is of een vrijgezellenfeest van zijn beste vriend. Je zult je altijd meteen minderwaardig en waardeloos voelen. Het is toch immers beschamend dat je partner liever bij zijn vrienden is dan een dag met jou ligt te knuffelen in bed.

11. Seks om hem bij je te houden

Je hebt seks met je partner om ervoor te zorgen dat hij, of zij, meer van je zal houden. Je vrijt zelfs samen als je helemaal geen zin in seks hebt. Seks is echter niet het meest belangrijke in een relatie, al denken een aantal mensen juist dat dit de graadmeter van de kwaliteit van een relatie is. Dikwijls seks hebben is dus geen maatstaf voor een goede relatie of een zekerheid dat je partner je nooit zal verlaten. Seks mag in geen geval als een soort betaalmiddel zijn voor de liefde van je partner, of een garantie zijn dat je je lief altijd bij je zal houden.

12. Je relatie is tijdrovend

Doordat je relatie al je tijd opslokt, heb je vaak niet eens meer tijd om aan je betalingsverplichtingen te voldoen of je huishouden op orde te houden. Op bezoek gaan bij je beste vriendin of een telefoontje plegen naar je moeder zit er al helemaal niet meer in sinds je al je energie en aandacht op je partner richt. Voortdurend moet je immers je smartphone checken op berichten van zijn kant en wil je je telefoonlijn vrijhouden voor als hij je telefonisch wil spreken. Je enige missie is je partner geworden zodat je vaak zelfs vergeet om een adempauze in te lassen voor jezelf. Je bent zelfs in staat om de negatieve consequenties, die vaak overduidelijk op de loer liggen, niet te zien.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…