Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 feiten en fabels over haar

Gezond.be
6 min read

Geschreven met input van Metis Supplements.

Het kan lang en golvend zijn, kort en recht of glad en glanzend. Haar is er in verschillende lengtes, stijlen en kleuren. Er bestaan ook heel wat mythes en misvattingen over haar. In dit artikel kom je meer te weten over feiten en fabels en leer je jouw haar optimaal verzorgen.

Grijs haar

Sommige mensen beschouwen grijs haar als een aparte en mooie eigenschap maar voor anderen is het een pijnlijke herinnering dat ze ouder worden. Hoe je er ook over denkt, grijs of wit haar is vrijwel onvermijdelijk bij het ouder worden. Sommige mensen worden al jong grijs. Vroegtijdige grijze haren worden meestal bepaald door de genen. Dus als je moeder of vader vroeg grijs werd, bestaat er een kans dat jij dat ook zult ervaren.

Maar hoe komt het dan dat je haar grijs wordt? Haar krijgt zijn kleur van een pigment genaamd melanine, dat wordt geproduceerd door melanocytencellen in de haarzakjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat melanocyten in de loop der jaren cumulatieve schade oplopen, waardoor ze uiteindelijk geen melanine meer kunnen produceren. Studies noemen DNA-schade en een opeenhoping van waterstofperoxide in de follikels als mogelijke oorzaken van deze verstoring van de melanineproductie. Zonder melanine heeft het nieuwe haar dat aangroeit geen pigment, waardoor het grijs, wit of zilver lijkt.

Vet haar

De hoofdhuid bevat een natuurlijke olie/talg die de huid gesmeerd houdt. Talg wordt geproduceerd door de talgklieren. Soms draaien deze klieren overuren en produceren ze te veel olie, wat leidt tot een vette hoofdhuid. Vettig haar kan er dof, slap en futloos uitzien en het kan moeilijker handelbaar zijn. Om vettig haar te behandelen kan je kiezen voor een zachte shampoo die speciaal is samengesteld om talg onder controle te houden.

Haaruitval

Haar maakt een regelmatige groeicyclus door. Tijdens de anagene fase, die twee tot zes jaar of langer duurt, groeit het haar. Tijdens de telogene fase, die ongeveer drie maanden duurt, rust het haar. Aan het einde van de telogene fase valt het haar uit en wordt het vervangen door nieuw haar. De gemiddelde persoon verliest ongeveer 100 haren per dag. Haar verliezen is dus niet zo ongewoon. Maar haaruitval kan ook andere oorzaken hebben, zoals medicijnen of ziekten.

Naarmate mannen ouder worden, verliezen ze meestal het haar bovenop hun hoofd. Dan blijft er uiteindelijk een hoefijzervormige ring van haar aan de zijkanten over. Deze vorm van haaruitval wordt kaalheid met een mannelijk patroon genoemd. Het wordt veroorzaakt door genen en wordt gevoed door het mannelijke hormoon testosteron. Deze genen komen van beide ouders, het idee dat mannen op de vader van hun moeder lijken is een mythe. Bij kaalheid met vrouwelijk patroon is het haarverlies anders, het wordt dunner aan de bovenkant van de hoofdhuid terwijl het haar aan de voorkant intact blijft.

Haaruitval wordt in de hand gewerkt door verschillende factoren. Zo kunnen anticonceptiepillen, medicijnen voor een hoge bloeddruk of chemotherapie zorgen voor haaruitval. Maar ook stress, hormonale problemen of zwangerschap kunnen een invloed hebben.

Bepaalde haarverzorgingspraktijken zoals het dragen van strakke paardenstaarten of regelmatig bleken kunnen ook leiden tot haaruitval. Sommige mensen trekken dwangmatig hun haar uit, deze psychologische stoornis wordt trichotillomanie genoemd. Als haarverlies verband houdt met een medicijn, voorkomt het stoppen met het medicijn meestal verdere haaruitval en groeit het haar uiteindelijk terug. Ook na de meeste ziekten, bestralingen of chemotherapie groeit het haar meestal terug.

Schade aan het haar

Regelmatig föhnen, stijlen, highlights en een permanent kunnen een ravage aanrichten aan het haar. Hierdoor kan het broos, gebroken en onhandelbaar worden. Gespleten haarpunten en droog haar zijn slechts twee gevolgen van overmatig stylen. Gespleten haarpunten ontstaan wanneer de beschermende buitenste laag van het haar beschadigd raakt en loslaat. Enkele behandelingen voor gespleten haarpunten zijn:

  • Voorzichtig borstelen met een zachte, flexibele haarborstel; niet overborstelen.
  • Vermijd handdoekdroging. Als je jouw haar droogt met een handdoek, wrijf het dan zachtjes in.
  • Gebruik een conditioner en laat ongeveer één keer per week een diepe conditioner inwerken.

Haar heeft vocht en een bepaalde hoeveelheid olie nodig om er gezond uit te zien. Maar er zijn ook enkele dingen die het haar uitdrogen. Deze dingen kun je best vermijden:

  • Te vaak wassen
  • Een agressieve shampoo gebruiken
  • Overmatig föhnen of gebruik van een krul-of stijltang
  • Blootstelling aan zon, wind en droge lucht
  • Gebruik van kleurstoffen
  • Slechte voeding
  • Medicijnen
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…