Met wat kleine, eenvoudige veranderingen in onze dagelijkse verzorging kunnen we een groot verschil maken als het gaat om duurzaamheid. Zo kunnen we besparen op microplastics, plastic verpakkingen, palmolie, drijfgassen en chemische ingrediënten (om maar een paar voorbeelden te noemen). We geven je 5 tips om jouw dagelijkse verzorging te verduurzamen.
1. Doe microplastics in de ban en let op palmolie
Veel verzorgingsproducten bevatten microplastics, die met het water in het riool verdwijnen. Nog niet zo lang geleden ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam microplastics in het bloed van mensen. Wat de exacte gevolgen voor onze gezondheid zijn, is nog onduidelijk, maar het is geen goed nieuws. Kies dus voor verzorgingsproducten die geen microplastics bevatten. En omdat de lange lijst ingrediënten jou en mij vaak niet zoveel zeggen, is de app Beat the microbead je vriend, want hiermee kom je er snel en makkelijk achter of jouw favoriete producten plasticvrij zijn.
Wist je dat in veel cosmeticaproducten gebruik gemaakt wordt van palmolie? Denk aan zeep, crèmes of lippenstift. Bij palmolie komt vaak enorme ontbossing kijken in landen als Indonesië en Maleisië. Kies dus bij voorkeur voor verzorgingsproducten waar dat niet in zit.
2. Investeer in herbruikbare producten
De tijd dat we achteloos ons gezicht schoonmaakten met wegwerpdoekjes ligt nu wel achter ons. Op steeds meer locaties kan je terecht voor herbruikbare wattenschijfjes die je na gebruik niet in de prullenbak, maar in de wasmand gooit. Als alternatief kan je natuurlijk ook gewoon een ouderwets washandje gebruiken om je make-up te verwijderen en je gezicht schoon te boenen. Verder komen er steeds meer herbruikbare menstruatieproducten op de markt, denk aan cups, ondergoed en wasbaar maandverband. We gaan er binnenkort een paar voor je testen bij hetkanWEL.
3. Ga zero waste en verpakkingsvrij
Het stuk zeep heeft z’n rentree gemaakt in de badkamer. Niet alleen om je handen en lijf mee te wassen, maar er zijn inmiddels ook ‘bars’ die dienstdoen als shampoo, bodylotion of zelfs deodorant. En voordat je denkt: dat werkt bij mij niet, ik krijg daar droog strohaar van. Dat is al lang niet meer zo. Want ook hier hebben de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opgevolgd, dus ga gewoon op zoek naar een stuk zeep dat aan jouw wensen voldoet. Deodorant kan je ook in andere verpakkingsvrije vormen kopen trouwens, als crème bijvoorbeeld. En ook de tandpastatabletten raken langzaam ingeburgerd. Daarmee kunnen we in theorie 20 miljard tubes per jaar besparen en dat is fijn, want die zijn lastig te recyclen.
4. Kies voor milieuvriendelijke producten en verpakkingen
Sommige producten zitten nou eenmaal in een potje, daar komen we niet onderuit. Probeer dan voor natuurlijke producten te kiezen (let op: vegan is niet hetzelfde als natuurlijk en sommige producten gebruiken de term natuurlijk, maar zijn het niet), die bijvoorbeeld in een glazen pot zitten in plaats van eentje van plastic. Of kies voor een tandenborstel, haarborstel en kam van bamboe in plaats van plastic. Er zijn ook plasticvrije scheermesjes, maar let op: de mesjes zijn vaak wel wat scherper, dus niet geschikt om even rats-rats onder de douche te doen (lees hier onze test).
Vermijd ook spuitbussen (zoals deodorant of haarlak), want daar zitten schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen in. Kies als alternatief voor haarlak bijvoorbeeld voor een verpakking met een mechanische verstuiver. Let ook op aftershave, parfums en nagellakremover, want hier zitten vaak schadelijke oplosmiddelen in.
5. Less is more: consuminderen in je badkamer
De cosmetica-industrie wil ons graag doen geloven dat we veel producten nodig hebben om er tiptop uit te zien. Door je haar dagelijks te wassen en verzorgen, wordt het slap waardoor je het weer moet verstevigen, waarmee je het weer vies maakt en je het dus weer moet wassen. Hetzelfde geldt voor je huid: door dagelijks te douchen met heet water en zeep, droogt je huid uit, waardoor je je weer moet insmeren met bodylotion, waardoor je weer moet douchen. En zo komen we in een vicieuze cirkel terecht. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vaak te douchen (ook goed voor de energierekening en het watergebruik).
© hetkanwel.nl