Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 gevolgen van slaaptekort voor de huid

4 min read

Slaaptekort kan allerlei oorzaken hebben. Het is een probleem om serieus te nemen, want voldoende slaap is een van de basisvoorwaarden voor een goede gezondheid. Slaaptekort kan zich op diverse manieren op zowel lichamelijk als geestelijk niveau manifesteren. Onder andere de huid heeft heel wat te lijden onder slaaptekort. Daarom gaan we hier in op 5 gevolgen van slaaptekort voor de huid.

1. Meer puistjes door slaaptekort?

Dit is een veelgehoorde uitspraak. Maar is het ook waar? Er zijn geen onderzoeken die bevestigen dat slaaptekort de directe oorzaak van puistjes is. Maar het kan wel een van de factoren zijn die bijdraagt aan het krijgen van puistjes. Wanneer je vermoeid bent, verslechtert je immuunsysteem, waardoor bacteriën op je huid gemakkelijker toeslaan en puistjes veroorzaken. Ook kun je door vermoeidheid last hebben van stress. Dit heeft invloed op je hormoonhuishouding, waardoor je meer kans hebt op puistjes. Stress kan er ook voor zorgen dat je meer zweet. Als je dan je huid niet voldoende reinigt, kun je puistjes krijgen. Leer in de Cursus Gelaatsverzorging hoe je elk huidtype perfect kunt reinigen en verzorgen.

2. Verslechterde barrièrefunctie van de huid

Zoals je hierboven al kon lezen, tast slaaptekort je immuunsysteem aan. Je huid is een belangrijk orgaan in de afweer tegen ziektes. Een gezonde huid zorgt ervoor dat ziekteverwekkers niet het lichaam binnendringen. De talgklieren van de gezonde huid scheiden de juiste hoeveelheid talg (vet) af, waardoor de huid waterafstotend is en bestendig is tegen micro-organismen. Dit noemen we de barrièrefunctie van de huid. Door slaaptekort verzwakt het immuunsysteem en dus ook de barrièrefunctie van de huid. Je bent vatbaarder voor ziektes en bestaande huidziektes als psoriasis en eczeem kunnen verergeren.

3. Slappere huid

Iedereen weet dat vermoeidheid meteen van iemands gezicht af te lezen is. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bij slaaptekort wordt er in het lichaam meer cortisol aangemaakt. Cortisol heeft de bijnaam ‘het stresshormoon’. Een van de eigenschappen van cortisol is dat het collageen afbreekt. Collageen is een eiwit dat als belangrijke bouwstof dient voor de huid. Het zorgt ervoor dat de huid stevig en tegelijkertijd elastisch is. Wanneer er veel collageen wordt afgebroken zorgt dit onder meer voor een slappere huid, fijne lijntjes en rimpels.

4. Drogere huid

Cortisol heeft niet alleen een negatief effect op de aanmaak van collageen, maar het zorgt ook voor een afname van de productie van hyaluronzuur. Dit is een stof die voorkomt in de huid, het bindweefsel, zenuwweefsel en epitheelweefsel en die onder meer vocht kan vasthouden. Een kenmerk van een gezonde, frisse huid is een goed vochtgehalte. Cortisol kan de productie van hyaluronzuur remmen, waardoor de huid droger wordt. Ook bij het ouder worden kan de aanmaak van hyaluronzuur afnemen. Tegenwoordig zien we dan ook dat in veel huidverzorgingsproducten hyaluronzuur zit om de huid te helpen om vocht beter vast te houden.

5. Donkere kringen onder je ogen

Ook hier is cortisol de boosdoener! Een verhoogde aanmaak van cortisol als gevolg van slaaptekort zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de huid gaan opzwellen. Deze opeenstapeling van vocht zorgt voor wallen onder de ogen. Doordat de huid onder je ogen heel dun is, zorgen de opgezwollen bloedvaatjes ook voor een donkere kleur van de huid. Een schoonheidsslaapje onzin? Helemaal niet. Voldoende slaap is, naast andere factoren als gezonde voeding en niet te veel stress, belangrijk voor een gezonde huid.

Wil je alles weten over huidverzorging? Volg dan een Opleiding Schoonheidsspecialiste gevolgd door een Opleiding Huidverbetering om een echte expert in huidverzorging te worden.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…