Een beetje rommel kan geen kwaad. Natuurlijk niet, maar trop is altijd teveel. Rommel in huis heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Lees hier 6 gevolgen van wanorde:
1. Je hebt een lager zelfbeeld…
Te veel rommel zorgt ervoor dat je je minder thuis voelt in je eigen huis. Je bent minder trots op je woning en nodigt liever geen bezoek uit. In onze maatschappij is de druk om te voldoen aan de verwachtingen hoog. Je huis hoort er netjes bij te liggen, toch? Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als de wanorde echt uit de hand loopt, ga je je schamen en daalt je zelfbeeld. Je krijgt het gevoel dat je geen controle hebt over je omgeving en je situatie.
2. … en kan minder goed emoties lezen
Echt waar. Uit een onderzoek van de Universiteit van Cornell in 2016 blijkt dat we meer moeite hebben met het lezen van emoties als de achtergrond zeer onoverzichtelijk is. Dat geldt voor programma’s en theatervoorstellingen, maar ook voor sociale situaties. In een overvolle ruimte zal je dus moeilijker kunnen inschatten hoe je huisgenoten zich voelen. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de sfeer in huis. Een proper huis maakt het leven een pak gezelliger!
3. Maar je hebt ook minder energie…
Het zien van al die rommel in huis werkt enorm ontmoedigend. Het herinnert je er voortdurend aan dat je nog zou moeten opruimen en dat zuigt de energie meteen uit je lijf. Vooral als je al een lange dag achter de rug hebt. Bovendien verlies je telkens veel tijd met zoeken naar dat wat je nodig hebt. Blijft de wanorde in huis aanslepen, dan raak je moedeloos en leg je je makkelijker neer bij de situatie. Laat de rommel dus niet uit de hand lopen en schakel op tijd de hulp in van een ervaren poetshulp van OZ.
4. … en je krijgt er stress van
Een onderzoek van de Universiteit in Los Angeles legt het verband tussen rommel en een verhoogde aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Het verband tussen beide is ook sterker bij vrouwen dan bij mannen. Dat zou verklaren waarom vrouwen zich doorgaans sneller ergeren aan rommel in huis dan mannen en dus ook vlugger stress ervaren thuis.
5. Rommel werkt bovendien uitstelgedrag in de hand…
Uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat er een sterk verband is tussen uitstelgedrag en een rommelige omgeving. Zeker in een werkomgeving is dat een belangrijke factor. Ligt jouw bureau of kantoor er slordig en overvol bij? Dan ben je een stuk minder productief dan je collega met een clean desk. Ruim dus regelmatig je lege koffiemokken, overtollig papier en arsenaal aan balpennen van je bureau.
6. En een rommelig huis is dikwijls vuiler
Hoe meer spullen je hebt rondslingeren, hoe moeilijker het ook wordt om schoon te maken. Je wil snel even stofzuigen, maar er staan teveel spullen in de weg. Dan ga je er maar gewoon rond, toch? Zo heb je natuurlijk niet echt schoongemaakt en stapelt het stof zich op tussen de rommel. Laat het niet zo ver komen en ruim op tijd op.
Zie je het niet absoluut niet zitten of heb je geen tijd om de rommel zelf aan te pakken? Laat het dan over aan de hulp van een professional. De ervaren poetshulpen van OZ houden je huis opgeruimd en proper zodat jij geen stress, uitstelgedrag, futloosheid of lager zelfbeeld hoeft te hebben. Schakel een deskundige in en contacteer OZ, het is voor je eigen gezondheid.