Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 redenen waarom een bierbuikje GEEN bierbuikje is

Bram
4 min read

Ken je iemand met een bierbuikje, of heb je stiekem zelf een bierbuikje?

1.Bier is niet altijd de schuldige

Niet alleen van te veel bier drinken, zul je een dikkere buik krijgen. Een dikkere buik krijg je immers ook van andere calorierijke dranken en spijzen. Denk hierbij maar eens aan zoete- en vettige snacks en aan zoete (fris)dranken. In verhouding tot bijvoorbeeld frisdrank bevat een gelijke hoeveelheid bier minder calorieën. Zolang je niet meer dan 1 of twee glazen bier per dag drinkt, zal de kans op het ontwikkelen van een buikje dan ook in de hand worden gehouden.

2.Alcoholgebruik leidt tot eten

Een heleboel mensen hebben, na een avondje stappen met vrienden, vaak zin een vettige hap. Deze lekkere trek heeft alles te maken met de alcohol in drank, maar niet specifiek toe te schrijven aan bier. Na het drinken van alcoholische drank heb je in de regel meer zin in vet eten dan normaal. Door alcohol in je lichaam heb je bovendien wat minder goed je hongergevoel onder controle en eet je dus eerder te veel.

3.Te weinig lichaamsbeweging

Op het moment dat je niet elke dag voldoende beweegt, zul je vaak minder calorieën verbranden dan je tot je hebt genomen. Je lichaam zal daardoor een reserve aan gaan leggen in de vorm van vetten. De meeste van deze vetten zullen op worden geslagen rondom je heupen en je taille. Als gevolg van te weinig beweging kun je dus ook een bierbuikje ontwikkelen. Bier heeft in dit geval niets te maken met het ontstaan van je buikje.

4.Te hoge calorie-inname

Indien je op een dag meer calorie binnenkrijgt via je eten dan je verbrandt door middel van bewegen, dan zal je lichaam eveneens een vetreserve aan gaan leggen. Ook in dit geval zal het door je lichaam vooral op worden geslagen rondom je heupen en taille. Met andere woorden: ook door te veel calorieën binnenkrijgen, kun je een bierbuikje krijgen. Je hoeft daarvoor niet eens een drinker van bier, of andere alcoholische drank, te zijn.

5.Menopauze

Zodra een vrouw in de menopauze terechtkomt, zal haar hormoonhuishouding behoorlijk in de war worden gestuurd. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen zal steeds minder in het lichaam aanwezig zijn en de opslag van vetten zal daardoor toenemen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook vrouwen in de overgang, maar ook daarna, gemakkelijk een buikje ontwikkelen.

6.Stress en spanningen

Een andere oorzaak van een zogenaamd bierbuikje is stress. Bij stress en spanningen zal het ‘stresshormoon’ cortisol aan worden gemaakt. Cortisol is een belangrijk hormoon dat zorgt voor de opslag van vetten in je buikstreek. Als gevolg van de productie van cortisol zal bovendien je hormoonhuishouding uit balans raken. Samen met de invloeden van een ongezond eetpatroon en niet genoeg lichaamsbeweging kan er dan gemakkelijk een bierbuikje ontstaan.

7.Zwangerschap

Bij sommige vrouwen kan een (beginnende) zwangerschap sterk lijken op een bierbuikje. Door de groei van de baarmoeder en de ongeboren baby zal de buik immers opzetten. Zeker bij een eerste of beginnende zwangerschap kan worden gedacht dat de aanstaande moeder een bierbuikje ontwikkelt, in plaats van een nieuw leven in zich laat groeien. Dit terwijl het drinken van alcohol, en dus ook bier, tijdens een zwangerschap erg schadelijke gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling en de gezondheid van het ongeboren kindje.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…