Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 tips om je kat nog gelukkiger te maken

Bram
5 min read

1. Eten en drinken

Kies de goede plek voor de etens- en waterbak van je kat. Een kat eet, net zoals de meeste mensen liever niet dichtbij een toilet. De etensbak kun je dan ook beter niet bij de kattenbak zetten. De waterbak zet je ook beter op een andere plaats omdat katten anders minder gaan drinken. Van nature zal een kat namelijk niet in de buurt van hun etensplek eten. Bij voorkeur gebruik je meerdere waterbakjes verspreid door je huis. Zo nu en dan een kattensnackje weten de meeste katten ook wel te waarderen, zeker als je weet wat hun favorieten zijn natuurlijk. Katten eten nu eenmaal niet iets dat zij niet lekker vinden en keren het “lekkers”dan ook resoluut de rug toe.

2. Kattenbak

De kattenbak plaats je op een rustig plekje en verschoon deze meerdere keren per dag. Je kat wordt erg gelukkig van een uitstekende kattenbakhygiëne en hecht bovendien veel waarde aan een goed uitzicht over de omgeving vanuit de kattenbak omdat zij zich daar erg kwetsbaar voelen. Het is van belang dat je kat zich veilig voelt tijdens een bezoek aan de kattenbak. Wanneer dit niet het geval is dan kun je te maken krijgen met ongelukjes op andere plaatsen in huis.

3. Krabpaal

Om hun nagels te kunnen verzorgen is een krabpaal essentieel. Deze zet je bij voorkeur langs een route die je het vaakst kiest in huis. Je kunt kiezen voor een krabmat, maar eveneens voor een stevige, hoge krabpaal waar de kat lekker op kan gaan liggen. Wanneer je een krabpaal plaats op een plekje waar de kat niet vaak komt, dan zal deze niet worden gebruikt en kunnen bijvoorbeeld je meubels, kozijnen of behang behoorlijk te lijden hebben onder de nagelverzorging van de kat.

4. Eigen karakter

Accepteer, net zoals bij mensen, het karakter van je kat. Het karakter van de ene kat is immers totaal anders dan dat van zijn maatje. Zou houdt niet elke kat ervan om geaaid of opgetild te worden. Ook zal niet elke kat graag bij je op schoot liggen. Een kat kan zijn immers niet karakter veranderen al wordt dikwijls gedacht dat je een kitten nog wel kunt vormen als er wordt gekozen voor een jong exemplaar. In werkelijkheid is zal het karakter van de kat niets kunnen worden veranderd. Het is zelfs zo dat een kitten, die te vroeg van de moeder wordt gescheiden, eerder angstig kan worden en al helemaal geen schootkat zal worden. Accepteer en respecteer het gedrag van je kat, ook als deze even alleen wil zijn en niet bij je wil zitten.

5. Speelmaatje

Een speelmaatje is heerlijk voor een kat. Hoewel een kat zich soms gedraagt als einzelgänger, zijn de meeste dieren ook sociaal ingesteld. Contact met soortgenoten maakt een kat dan ook erg gelukkig. Wanneer je een kitten aan wilt schaffen, neem er dan bij voorkeur twee. Twee volwassen katten moeten daarentegen weer goed met elkaar op kunnen schieten. Een jonge, onstuimige kat past dus niet bij een oudere kat die het liefst heel de dag wat ligt te luieren. De rustige kat zal dan immers niet gelukkig worden.

6. Speeltjes

Niet alleen kitten, maar zeker ook een heleboel volwassen katten, vinden het heerlijk om achter een balletje aan te rennen, tegen een nepmuis aan te meppen of een ander vangspelletje te spelen. Op die manier bootsen ze immers de jacht na. Omdat het voerbakje van katten regelmatig door hun baasje wordt gevuld, is het echter niet meer nodig om zelf vaak op jacht te gaan. Jagen en spelen met hun “prooi” blijf je kat echter boeien en gelukkig maken. Vandaag de dag zijn er dan ook tal van kattenspeeltjes te koop waar je je kat veel plezier mee kunt doen. Uiteraard dien je altijd goed te letten op de kwaliteit en de veiligheid van de speeltjes. Je kat mag bijvoorbeeld geen onderdelen van speeltjes af kunnen halen en volgens in kunnen slikken.

7. Moederliefde

Een kitten kan het beste 16 weken bij de moeder blijven. In het wild zal een moederkat op dat moment namelijk haar jongen weg beginnen te sturen. Vaker nog blijven kittens langer bij hun moeder. Hoe jonger een katje bij de moeder weg wordt genomen, hoe meer risico je loopt op problematisch gedrag later. In de periode tussen de 8 en 16 weken leert een kitten van de moederkat hoe je je als een kat moet gedragen en wanneer je een kitten eerder wegneemt dan zal deze als het ware sociaal gehandicapt raken. Je krijgt dan vaak een kat die angstig en onzeker is en die later gedragsproblemen tentoon kan spreiden.

8. Beweegruimte

Zelfs de meest luie kat heeft van tijd tot tijd behoefte aan wat beweging. Dit kan betekenen dat er een paar meters worden gebruikt om zich helemaal uit te rekken, maar ook heel het huis om eens lekker rond te rennen. Zeker katten die niet buiten komen, hebben voldoende ruimte in huis nodig. Een kat opsluiten in de berging van je woning zal het diertje dan ook niet gelukkig maken. Voor katten die naar buiten gaan is er uiteraard meestal wel ruimte genoeg om te bewegen, maar daar kunnen andere omstandigheden aan de orde komen, zoals veiligheid en de overlast bij eventuele buren.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…