Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles uit de kast! 30 tips tegen voedselverspilling

Birte Govarts
8 min read

Wereldwijd verspillen we elke seconde 79 ton voedsel. In België gooit een huishouden jaarlijks gemiddeld 88 kilogram voedsel weg. Zonde, want voedselverspilling is niet alleen funest voor het milieu en het klimaat, we voelen het ook steeds meer in onze portemonnee.  Gelukkig hoef je geen grote inspanningen te doen om minder voedsel te verspillen. 

Slim kopen 

Minder voedsel verspillen begint bij slim je inkopen doen. Als je de kar in de winkel bomvol laadt met allerlei zaken waar je zin in hebt, maar waarvan je nog niet weet wanneer je ze gaat opeten, koop je gegarandeerd te veel. Je maaltijden plannen helpt om minder impulsief te kopen. Zo kun je lekker variëren, geef je minder geld uit aan eten en vermijd je verspilling. 

Je weekmenu voorbereiden 

  • Plan je maaltijden zoveel mogelijk van tevoren. Houd rekening met warme maaltijden of lunches op het werk, restaurantbezoeken, een avond waarop je alleen thuis bent of hebt afgesproken met vrienden. 
  • Plan minstens één restjesmaaltijd per week. 
  • Controleer wat er nog in de koelkast, de diepvriezer of de voorraadkast staat. Gebruik je voorraad als basis om je planning te maken. 
  • Bedenk maaltijden met restjes die snel op moeten. 
  • Gebruik je een recept? Kijk of je ingrediënten die je niet in huis hebt, kunt vervangen. 

Je boodschappenlijstje 

  • Hang een lijst aan de voorraadkast of op je koelkast en noteer tussendoor wat je nodig hebt. Je kunt ook een boodschappenlijstje bijhouden op je smartphone. 
  • Maak altijd een boodschappenlijstje. Noteer niet alleen wat je nodig hebt, maar ook de hoeveelheden. 
  • Maak een lijstje van ingrediënten die je best altijd in grote hoeveelheden aankoopt voor in de voorraadkast of diepvries. Denk aan pasta, rijst, peulvruchten, conserven … Zo heb je altijd iets om je restjes mee aan te vullen. 
  • Probeer het lijstje te ordenen per afdeling in de supermarkt (groenten en fruit, brood, zuivel, vlees …) Zo kom je minder snel in de verleiding om iets te kopen in afdelingen waar je eigenlijk niet moet zijn. 

Je winkelbezoek 

  • Koop als het kan bij lokale producenten waar je exacte hoeveelheden kunt laten afwegen. Zo voorkom je dat je te veel koopt. 
  • Let op met promoties in de supermarkt en koop geen grote hoeveelheden voedsel dat maar beperkt houdbaar is. 
  • Koop alleen wat op je lijstje staat. 
  • Eet iets voor je naar de winkel gaat. Honger en vermoeidheid maken je ogen groter dan je maag! 
  • Plan je route door de supermarkt. Begin met de ‘droge voeding’ en leg gekoelde zaken die snel bederven pas aan het einde in je winkelkar. 
  • Gebruik een koeltas tijdens het winkelen, zeker als het buiten warm is. 
  • Let op met kwetsbare groenten en fruit zoals perziken, abrikozen en avocado’s. Wees ook voorzichtig bij het inpakken aan de kassa. 

Uitpakken! 

  • Zet je boodschappen meteen weg als je weer thuis bent. Zo zorg je ervoor dat bederfelijke producten snel weer gekoeld worden. 
  • Bewaar voedsel op de juiste manier. Bepaalde vruchten en groenten bewaar je bijvoorbeeld beter niet te dicht bij elkaar omdat ze dan sneller rijpen. 

Bewaartips voor de koelkast

Alles begint met een juiste indeling van je koelkast!

Je koelkast van top tot teen

  • Bovenaan (3 tot 4°C) staan kant-en-klare voedingswaren, restjes, kaas, broodbeleg, geopende potten, tapenades, gesneden of gewassen fruit en gesneden of gewassen groenten. 
  • Onderaan, vlak boven de groentela (0 tot 2°C) is het koelste deel van de koelkast waar je bederfelijke producten zoals rauw vlees, rauwe vis en charcuterie bewaart. 
  • In de deur (7°C) is het het warmst. Daar bewaar je dranken, boter, sauzen en dressings. 

Andere koelkasttips  

  • Zet ingrediënten die snel moeten gebruikt worden vooraan, zodat je ze meteen ziet. 
  • Een vies geurtje? Zet dan een kommetje water met een halve citroen (die mag uitgeperst zijn) in de koelkast. 
  • Maak de koelkast regelmatig helemaal leeg zodat je ze opnieuw kunt ordenen. 
  • Bewaar geen brood in de koelkast. Daar droogt het sneller uit. Je kunt het eventueel wél in de diepvriezer bewaren. 
  • Leg groenten en fruit liefst liever niet door elkaar. Groenten rijpen sneller wanneer ze te dicht bij fruit als bananen of appels liggen. 

De diepvriezer is je vriend 

Als je voedselverspilling wilt tegengaan, moet de diepvriezer je beste vriend worden – je diepvriend dus. Hij kan de tijd een beetje doen stilstaan, waardoor voedsel langer goed blijft. 

De basisregels 

  • Vers bereide maaltijden kun je gerust invriezen en tot drie maanden bewaren. Laat het gerecht helemaal afkoelen en stop het dan in aparte porties in goed afgesloten bakjes. Afhaalmaaltijden vries je beter niet in. 
  • Vries bij voorkeur geen te grote hoeveelheden in. Iets wat je laat ontdooien, mag je in principe niet meer invriezen. 
  • Plak een eitket op de zak of de doos voor je hem in de diepvriezer stopt. Schrijf er de inhoud en de datum op. Zo weet je altijd precies wat je hebt ingevroren en hoe lang het er al staat. 
  • Maak minstens één keer per jaar je vriezer leeg en laat hem ontdooien. Zo blijft hij optimaal functioneren. 

Meer lezen? ‘Kook je koelkast leeg’ van Too Good to Go (Lannoo, €22,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…