Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond ontbijten, hoe doe je dat?

Gezond.be
7 min read

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. We horen het vaak, maar toch weet de helft van de Belgen niet hoe ze gezond moeten ontbijten. Dat blijkt uit een onderzoek van Zespri en iVOX. Zespri deelt alvast enkele gezonde ontbijtrecepten om je op weg te helpen.

Een recent en grootschalig onderzoek van kiwimerk Zespri en iVOX onthult hoe het zit met de ontbijtgewoontes van de Belgen. Daaruit blijkt dat 50% niet goed weet hoe je gezond ontbijt. Daarnaast heeft 49% moeite om gezonde ontbijtgewoonten aan te leren en zich eraan te houden, terwijl 59% toegeeft elke dag hetzelfde ontbijt te eten. Maar liefst 45% van de Belgen is dan ook actief op zoek naar inspiratie voor lekkere en voedzame ontbijtopties. 

Een vierde van de Belgen geeft toe dat ze zich beperken tot snelle maaltijden in de ochtend. Bijna de helft geeft aan dat ze ’s ochtends graag wat rustiger willen ontbijten, maar moeite hebben om gezonde ontbijtgewoontes aan te nemen en te behouden.

De enquête peilde ook naar de vitaliteit en fysieke fitheid van de Belgen. Een kwart beschreef die als onvoldoende. Drie op de tien Belgen gaf toe dat ze traplopen erg intensief vinden. Maar twee derde zou daar wel iets aan willen doen. Al krijgen werk, familie en vrienden voorrang op sporten.

Wil je weten hoe het met je vitaliteitsscore is gesteld? Doe de check op Fit & Vol Pit van Zespri. Daarnaast biedt het platform talrijke tips en tricks en recepten ter inspiratie voor onder andere een gezond en voedzaam ontbijt. Zo wil het kiwimerk zijn steentje bij te dragen tot een betere levensstijl van de Belgen. 

Ontbijten met het gezin: de ideale start van een dag vol energie

Bij ouders van jonge kinderen is ontbijten een fikse uitdaging tijdens de schoolweek. Meer nog: maar liefst 24% van de ouders geeft aan dat hun kinderen geen gezond ontbijt eten. Hoe hou je het dan wel gezond? We geven je enkele tips om gezond te ontbijten en zoomen in op de positieve effecten van samen ontbijten.

Dé voedingsstof waar je niet zonder kunt, is vitamine C: die vermindert vermoeidheid, waardoor je kind zich energieker voelt en een beter humeur krijgt. Aangezien ons lichaam deze stof niet zelf aanmaakt, moeten kinderen elke dag voedsel met veel vitamine C eten.

Je kent ongetwijfeld de leuze ‘zien eten, doet eten’. Ouders die het goede voorbeeld geven zijn de beste motivatie voor kinderen om groenten en fruit te eten. Maar wist je dat samen tafelen ook goed is voor je gezondheid? Verschillende studies tonen aan dat samen eten een positieve invloed heeft op onze gezondheid, vooral bij kinderen en jongeren.

Samen eten zorgt voor goede gesprekken en een hechtere band tussen gezinsleden. Onderzoek toont zelfs aan dat samen ontbijten spijbelen tegengaat en schoolresultaten ten goede komt.

Gezonde ontbijtrecepten

Chia pudding met amandelmelk, kiwi en aarbeienconfituur (2 porties)

Benodigdheden

 • 2 Zespri SunGold kiwi’s
 • 4 el chiazaad
 • 500 ml amandelmelk
 • 2 tl agavesiroop
 • Aardbeienconfituur

Bereidingswijze

 1. Giet de amandelmelk en agavesiroop over de chiazaden en roer om eventuele klonters te verwijderen. Zeef het mengsel en zet het een nacht in de koelkast om de zaden te laten opzwellen.
 2. Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes. Leg een kiwi in elke kom en bedek met het chiazaadmengsel met amandelmelk en agavesiroop. Werk af met een eetlepel aardbeienconfituur. Smakelijk!

Wentelteefjes met kiwi en yoghurt (4 porties)

Benodigdheden

 • 8 dikke sneden volkoren- of speltbrood
 • 250 ml (amandel)melk
 • 2 eieren
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 40 ml agavesiroop
 • 20 ml kokosolie
 • 125 g Griekse yoghurt
 • 4 Zespri SunGold kiwi’s
 • Een paar blaadjes verse munt

Bereidingswijze

 1. Schil de kiwi’s, snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm en zet apart.
 2. Klop in een kom de melk, eieren, kaneel en de helft van de agavesiroop door elkaar. Dop de sneetjes brood in het mengsel en draai ze om tot ze goed doordrenkt zijn.
 3. Verhit in een pan met antiaanbaklaag een beetje olie en bak de sneetjes op laag vuur aan beide kanten goudbruin.
 4. Serveer de wentelteefjes met hierop een schep Griekse yoghurt, blokjes kiwi, de resterende agavesiroop en verse muntblaadjes als garnering. Enjoy!
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…