Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Behandeling bloedarmoede

Camille
4 min read

Wanneer je bloedarmoede hebt betekent dit dat je te weinig rode bloedcellen hebt. De mogelijke oorzaken zijn zeer gevarieerd en dus ook de behandel methode verschilt van persoon tot persoon.

Aangezien zuurstof dankzij hemoglobine (een bestanddeel van rode bloedcellen) door je bloed naar al je organen wordt getransporteerd zijn de symptomen van bloedarmoede onder andere vermoeidheid, bleek zijn en kortademigheid. Je kunt dus aan je lichaam zien en merken dat er niet genoeg zuurstof door je bloed wordt getransporteerd.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

Zoals we net al zeiden kan bloedarmoede door verschillende dingen veroorzaakt worden. Vaak wordt gedacht dat een gebrek aan ijzer de oorzaak is. Dit is in veel gevallen inderdaad de oorzaak van bloedarmoede, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Een flinke bloeding, zwangerschap maar ook bepaalde ziektes kunnen anemie veroorzaken. Wanneer je bloedarmoede denkt te hebben kan een dokter een diagnose stellen. Deze kan je ook uitleggen wat de oorzaak is, indien jullie hier achterkomen. Soms zijn er meerdere tests nodig om te kijken wat de anemie veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Bloedarmoede kan veel symptomen geven die apart van elkaar niet meteen het idee geven dat je ziek bent. Vooral wanneer één van deze symptomen lang aanhoudt of deze niet te verklaren is, is het slim langs de dokter te gaan. Vertel tijdens je consultatie over alle symptomen waar je last van hebt, ook wanneer je denkt dat deze niet zo belangrijk zijn. Ben je bijvoorbeeld erg vaak moe terwijl je genoeg slaapt en geen fysieke baan hebt? Dan kan dit een symptoom zijn van anemie.

Andere symptomen zijn:

  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Algemeen zwak gevoel
  • Sneller hartritme
  • Bleek zijn
  • Suizende oren
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Koude ledenmaten
  • ‘Slapende’ voeten
  • Scheurtjes in de lippen

De behandeling van bloedarmoede

Wanneer je bloedarmoede denkt te hebben laat dit dan altijd vaststellen door een dokter. Zo kun je namelijk ook de oorzaak hiervan vinden, en dit is erg belangrijk voor de behandeling. Denk niet dat je ijzer te kort komt en dat je bloedarmoede overgaat door meer ijzerrijk voedsel te eten of supplementen te nemen. Misschien komt jouw bloedarmoede wel door een onderliggende ziekte of een ander tekort.

In de meeste gevallen wordt je bloedarmoede behandeld doormiddel van voedingssupplementen, aanpassingen in je dieet en/of medicijnen. Dit is vaak genoeg om het aantal rode bloedcellen in je lichaam weer op pijl te krijgen. Echter moet er in sommige gevallen meer gebeuren om de patient te behandelen.

Na een zware operatie, een ongeluk of een flinke bloeding (vooral bij iemand die aan hemofilie lijdt) kan het soms nodig zijn om een bloedtransfusie te doen. Op deze manier krijgt de persoon in kwestie in korte tijd een grote hoeveelheid nieuwe rode bloedcellen waardoor zijn of haar lichaam sneller zal genezen en de patient geen klachten zal krijgen door bloedarmoede.

Wordt de bloedarmoede veroorzaakt door een onderliggende ziekte? Dan zal deze zo snel en goed mogelijk behandeld moeten worden aangezien de bloedarmoede anders niet zal verdwijnen. Echter zijn er gevallen waarin het behandelen van de ziekte erg lang zal duren of simpel weg niet mogelijk is, wanneer dit zo is worden vooral de symptomen van de bloedarmoede behandeld. Het doel is dan om de patient een zo normaal mogelijk leven te laten lijden door de klachten zo goed mogelijk te verminderen.

Conclusie

Bloedarmoede is iets dat goed behandeld moet worden door een arts. Je kunt zelf niet zeker zijn van de oorzaak en daarom is zelf-medicatie geen optie. Gelukkig is de anemie in de meeste gevallen niet gevaarlijk en kun je een normaal leven lijden zolang je het advies van je arts volgt en je eventuele medicijnen neemt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…