Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een normaal leven met bloedarmoede?

Camille
4 min read

Iemand die kampt met bloedarmoede heeft te weinig rode bloedcellen, dit betekend dus dat het zuurstof niet goed door het bloed getransporteerd kan worden, aangezien de hemoglobine in de rode bloedcellen hier voor moet zorgen. Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd en er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Het is dus niet altijd een ijzer tekort of een groot bloed verlies zoals velen denken.

Mogelijke oorzaken van bloedarmoede

Het kan zijn dat een ijzer tekort jouw bloedarmoede veroorzaakt, maar dit betekend niet persé dat je dit te weinig binnen krijgt. In sommige gevallen kan het lichaam niet genoeg ijzer uit je voedsel opnemen waardoor er anemie ontstaat ondanks je gezonde dieet. Ook kan het zijn dat de rode bloedcellen te snel afsterven, ook dit kan meerdere redenen hebben.

Er zijn een aantal chronische ziekten en afwijkingen die anemie kunnen veroorzaken, ook bepaalde medicatie, een tekort aan foliumzuur en vitamine B12 kunnen de oorzaak zijn, net als alcoholisme en leverfunctie stoornissen. Omdat er zoveel verschillende mogelijke oorzaken zijn zal een arts proberen te achterhalen wat jouw anemie veroorzaakt. Dit is essentieel voor een goede behandeling.

De behandeling van anemie

Wanneer je bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12 bijvoorbeeld zal een andere manier van eten en eventueel het nemen van voedingssupplementen vaak genoeg zijn.

In het geval van een ziekte zal deze eerst zo goed mogelijk behandeld worden zodat deze geen anemie meer kan veroorzaken. Echter is het niet altijd mogelijk een ziekte (snel) te behandelen en daarom worden soms alleen de symptomen van de bloedarmoede behandeld doormiddel van bepaalde voeding en medicijnen bijvoorbeeld.

De symptomen van bloedarmoede

De volgende symptomen kunnen wijzen op bloedarmoede:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Zwak gevoel
  • Hartritme dat sneller is dan normaal (of hartkloppingen)
  • Kortademigheid
  • Oorsuizen
  • Duizeligheid
  • ‘Slapende’ voeten
  • Koude handen en voeten

Het kan ook zo zijn dat je weinig tot geen symptomen hebt, in dit geval is het moeilijk om de diagnose te stellen.

Een normaal leven lijden met bloedarmoede, is dat mogelijk?

Afhankelijk van de ernst van je bloedarmoede zal het wel of niet mogelijk zijn met je leven door te gaan alsof er niets aan de hand is. Veel mensen voelen zich een stuk beter wanneer de behandeling bestaat uit voedingssupplementen of het eten van bepaalde voeding. De klachten zullen dan vaak snel verdwijnen.

Echter zijn er gevallen waarin de klachten niet zo snel verdwijnen of zelfs chronisch worden. Het kan dan inderdaad zo zijn dat je maar een paar uur aan een stuk wakker kunt blijven en bijvoorbeeld niet meer kunt sporten of werken. Wanneer je klachten niet overgaan is het belangrijk contact te houden met je arts die je behandeling aan kan passen of je tips kan geven om toch een zo normaal mogelijk leven te lijden.

Chronische bloedarmoede bestaat maar komt niet erg vaak voor. Echter hebben de patiënten in dit geval vaak last van constante vermoeidheid, zijn ze regelmatig duizelig en hebben ze andere klachten waardoor het dagelijks leven soms wat moeilijk wordt en er aanpassingen nodig zijn.

Heb jij last van bloedarmoede en kun je hierdoor niet meer alles doen wat je van te voren kon? Leg dit dan uit aan je familie, vrienden, collega’s, je baas… Veel mensen die nog nooit bloedarmoede hebben gehad zullen niet begrijpen waarom je je zo ziek en zwak voelt terwijl je er best gezond uitziet. Wanneer je hen duidelijk uitlegt wat je symptomen zijn en hoe je je voelt kunnen ze je helpen met dagelijkse taken; eventueel je werkrooster aanpassen, helpen met de kinderen, de boodschappen etc. Schaam je dus niet dat je je zo moe en zwak voelt, dit is het symptoom van een aandoening die je probeert te behandelen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…