Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

IJzertekort en 13 andere oorzaken van bloedarmoede

Camille
4 min read

We hebben het over bloedarmoede (of anemie) wanneer iemand te weinig rode bloedcellen heeft. In de meeste gevallen is dit niet erg gevaarlijk zolang je de behandeling van je arts goed volgt. In zwaardere gevallen kunnen de klachten het dagelijks leven moeilijk maken en er is dan ook een zwaardere behandeling nodig om de patient weer een normaal leven te laten lijden.

De symptomen van bloedarmoede

De volgende symptomen kunnen wijzen op bloedarmoede:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Sneller hartritme of hartkloppingen
 • Kortademigheid
 • Zwak gevoel
 • Suizende oren
 • Tintelende voeten
 • Duizeligheid
 • Bleke huid en lippen
 • Scheurtjes in de lippen

Het kan echter zijn dat je weinig of geen symptomen hebt, dus zodra je bloedarmoede vermoed kun je het beste naar een arts gaan.

Verschillende mogelijke oorzaken

Een ijzertekort is vaak de oorzaak van bloedarmoede. Het kan zijn dat je te weinig ijzerrijk voedsel eet, maar het is ook mogelijk dat je lichaam het ijzer niet goed opneemt, ook wanneer je er genoeg van binnen krijgt. In dit geval ontstaat er dus een tekort aan rode bloedcellen waardoor je anemie krijgt, met de symptomen die daar bij horen.

Wanneer je veel bloed verliest door een ongeluk of een zware operatie kan er ook bloedarmoede ontstaan. Iemand die lijdt aan hemofilie, bij wie het bloed niet goed kan stollen, heeft dan ook meer kans op zwaar bloedverlies en dus op bloedarmoede. Ook een vrouw die haar menstruatie heeft kan anemie krijgen. Ook infecties kunnen lijden tot bloedarmoede, wanneer het lichaam verzwakt is door het tekort aan rode bloedcellen is het moeilijker om tegen nieuwe infecties te vechten waardoor de kans bestaat dat de patient nog zieker wordt. Hierdoor ontstaat dus ook de kans op chronische infecties, vooral wanneer de patient niet goed behandeld wordt.

Wanneer men niet genoeg vitamine B12 binnen krijgt wordt de vorming van rode bloedcellen verstoord, en dit kan dus lijden tot bloedarmoede. Dit komt vooral voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen hier last van hebben.

In sommige gevallen gaan de rode bloedcellen in het lichaam sneller dood dan normaal, hierdoor ontstaat een tekort en dus bloedarmoede. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor hemolyse, het snel uit elkaar vallen van rode bloedcellen. Zo kunnen erfelijke afwijkingen of immunologische oorzaken de boosdoener zijn. Ook kunnen medicijnen hemolyse veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

 • Tekort aan foliumzuur
 • Chronische ziektes (reuma, tumoren, infectieziektes…)
 • Tumoren, poliepen of parasieten in de darmen
 • Ziektes waarbij beenmerg verdwijnt
 • Malaria
 • Enzymdeficiënties
 • Bloedverlies tijdens een bevalling

Er zijn dus veel verschillende mogelijke oorzaken waardoor het belangrijk is altijd naar een arts te gaan wanneer je bloedarmoede denkt te hebben. Deze kan uitzoeken wat de oorzaak is om deze zo goed mogelijk te behandelen.

Behandeling

Zoals hier boven beschreven zijn er veel verschillende mogelijke oorzaken van bloedarmoede. Hierdoor zijn ook de behandelmethodes verschillend. Zo is een ander dieet (meer ijzerrijke voeding) is sommige gevallen genoeg, of moet je bijvoorbeeld wat voedingssupplementen nemen.

Echter is het in sommige gevallen moeilijker de bloedarmoede te behandelen, en dit is het geval bijvoorbeeld bij chronische ziektes. Aangezien deze niet altijd goed behandeld kunnen worden blijft de bloedarmoede terug komen en moeten vooral de symptomen bestreden worden.

In het geval van een infectie of andere aandoening is het belangrijk deze zo snel mogelijk te bestrijden, dit zal de verdere ontwikkeling hiervan voorkomen. Hierna zal de bloedarmoede vanzelf verdwijnen of snel verminderen doormiddel van medicijnen of voedingssupplementen.

In een aantal ernstige gevallen zal een bloedtransfusie nodig zijn, dit is het geval tijdens of na een zware operatie of bevalling bijvoorbeeld. De patient zal dankzij de nieuwe rode bloedcellen snel weer opknappen. Omdat de behandeling van iedere patient anders is, is het erg belangrijk om altijd langs een arts te gaan zodat deze er achter kan komen wat de oorzaak van je bloedarmoede is om deze zo goed mogelijk te behandelen

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…