Je huid beschermen is belangrijk op zonnige dagen, maar ook wanneer het bewolkt is. Zonneproducten kunnen een verschillende SPF hebben, maar wat is een SPF eigenlijk en hoe werkt het juist? Huidtherapeut Karoline Van de Mergel geeft duiding.
Wat is SPF?
SPF of Sun Protection Factor is een maat voor hoeveel UV-straling nodig is om je beschermde huid te verbranden in vergelijking met de hoeveelheid die nodig is om je onbeschermde huid te verbranden.
Als je een SPF 30 aanbrengt, beschermt die je huid totdat deze wordt blootgesteld aan 30 keer meer UVB-straling dan nodig is om een onbeschermde huid te verbranden. Als je huid er bijvoorbeeld tien minuten over doet om normaal te verbranden, beschermt een zonnebrandcrème met een SPF30 je gedurende vijf uur tegen de zonnestralen. Dermatologen raden echter aan om elke twee uur zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. De stralen van de zon zijn sterker tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s namiddags.
Het SPF-nummer vertelt ons ook hoeveel procent van de UVB-stralen het aangebrachte product zal absorberen. Een zonnebrandcrème met SPF15 absorbeert ongeveer 93% van de UVB-stralen van de zon. Een zonnebrandcrème met SPF30 absorbeert ongeveer 97%. De hoogste hoeveelheid UVB-stralen die zonnebrandmiddelen kunnen absorberen is 98%. Deze bevatten meestal SPF50. Geen enkele zonnebrandcrème kan 100% van de UVB-stralen van de zon absorberen.
Hoe werkt SPF?
UVB-stralen hebben de neiging om de opperhuid te beschadigen. UVA-stralen sijpelen in de huid en bereiken andere huidlagen. SPF in zonnebrandcrème absorbeert of reflecteert deze stralen om de huid te beschermen.
Soorten SPF
Fysische of minerale SPF
Fysische of minerale SPF vormt een laag op de huid. Producten met deze soort SPF worden ook wel zonnebrandmiddelen genoemd vanwege hun vermogen om uv-stralen te blokkeren. Fysische zonnebrandmiddelen worden aanbevolen voor mensen met een acne-gevoelige huid, omdat ze de poriën niet verstoppen.
Chemische SPF
Chemische SPF zakt in de huid en absorbeert UV-stralen. Producten met chemische SPF lijken dunner en minder vettig op de huid. Chemische zonnebrandmiddelen zijn een goede optie als je een droge huid hebt of als je make-up wil dragen.
Breedspectrum SPF
Een breedspectrum zonnebrandcrème beschermt je tegen UVB- en UVA-stralen van de zon. Een gewone zonnebrandcrème beschermt je huid alleen tegen UVB-stralen. UVA-stralen dringen diep in je huid door en brengen het risico op huidkanker, bruining en vroegtijdige veroudering met zich mee. Breedspectrum zonnebrandmiddelen zijn dus een ideale optie voor dagelijks gebruik.
Hoe breng je zonnebrandcrème aan?
Als je je zonnebrandcrème niet goed aanbrengt, zal je huid verbranden. Zonnebrandmiddelen zijn er in de vorm van gels, crèmes en lotions. Wat je ook kiest, maak er een punt van om een dikke laag van het product op je huid aan te brengen. Bedek alle gebieden waarvan je denkt dat ze direct aan de zon worden blootgesteld. Meestal is dat je gezicht, nek, rug en je armen en benen. Volgens dermatologen moet je het product 30 minuten voor de blootstelling aanbrengen. Breng elke twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan.
Waterbestendige zonnebrandcrèmes gaan tot 40 minuten mee. Als je van zwemmen
houdt of veel zweet, breng dan 30 minuten voorafgaand aan je activiteit zonnebrandcrème aan. Breng onmiddellijk na het beëindigen van de activiteit opnieuw aan.
Met een eigen skincare clinic in Oostende, een eigen boek en enkele online programma’s wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Ze is huidtherapeut, orthomoleculaire voedingscoach, docent en motivatie spreker. Huidverjonging en huidverbetering wordt dus vanuit een totaalplaatje bekeken. Meer weten? Bekijk dan zeker eens www.karolinevandemergel.com. Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat of bekijk één van haar online masterclasses.