Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewegen zonder sporten? Beat-stappen is de oplossing!

4 min read

Bewegen aan een hogere hartslag via hardlopen, fitness, fietsen, groepslessen en dergelijke kunnen de conditie drastisch opvoeren en je vitaliteitsgevoel  bevorderen. Maar  het is voor vele mensen een onhaalbare kaart. Stappen kun je echter altijd en overal doen en het is bovendien nog eens gratis! Voldoende stappen is dan ook werkelijk het minimum van wat je voor je lijf kan doen, want ontneem je je lichaam het stappen, dan ontneem je het ook de basis van energie. Vandaar dat Sonja Kimpen in dit artikel nog eens extra inzoomt op de vele voordelen van stappen, of specifieker nog, BEAT-stappen.

Maak van je lichaam een vetverbrandende machine

Wil je snelle gezondheidsresultaten en maximale energie dan zijn 10.000 stappen dé strategie om dat op de kortste tijd te verwezenlijken. Door je gewone dagelijkse bezigheden (opstaan, naar je werk gaan, boodschappen doen enzovoort) zet je al ongeveer 4000 stappen. De andere 6000 stappen zet je door je leven bewust te dynamiseren (trappen in plaats van lift, al wandelend telefoneren, met de kinderen spelen enzovoort).

Stappen is dan ook dé manier om van je lichaam een vetverbrandende machine te maken, zodat je op een magische manier afslankt zonder dat je hier echt een zware inspanning voor hoeft te doen. Je hoeft niet te joggen, je hoeft niet keihard te zweten. Het enige wat je gaat doen is flink doorstappen. Ik noem het stappen aan een biosynergetisch tempo, of kortweg BEAT-stappen. Door op deze manier te stappen drijf je optimaal je stofwisseling op en verbrand je volop lichaamsvet.

Wat is BEAT-stappen?

BEAT-stappen is de term die ik persoonlijk gebruik bij coaching en wil zeggen stappen aan een hartslagverhogend tempo (beats/minuut). Dat is een tempo dat je stofwisseling stimuleert, je hartslag naar boven stuwt (beats/minuut), positieve stofjes vrijmaakt in je hersenen en je hormonenwerking optimaliseert.

Maar hoe weet je wat het biosynergetisch tempo is? Hiervoor heb je van de natuur drie controlestelsels gekregen: je zweetstelsel, je ademhaling en je hartslag. In een afslankend programma is het belangrijk dagelijks iets te doen waarbij je voelt dat je temperatuur verhoogt (dit voel je doordat je spontaan een jasje of truitje uittrekt); je ademhaling iets versnelt zonder dat je moet hijgen of moet bijhappen; en je hartslag iets verhoogt zonder dat je het gevoel hebt: dit houd ik maar 100 meter vol. Je kunt je hartslag voelen door je wijsvinger en middenvinger tegen je onderkaak rechts te duwen.

Bij BEAT-stappen gaat het dus om de vier volgende zaken:

  1. Bewust
  2. Energiek tempo
  3. Ademhalingsversnellend
  4. Temperatuurverhogend

Bewust stappen en flink doorstappen

Wanneer je niet regelmatig cardio– en krachttraining doet om vet te verbranden en het super voordeel kent van uren durende naverbranding, is het voor je beste vorm belangrijk om dagelijks boven op je basis van 10.000 stappen of als onderdeeltje ervan een halfuurtje flink te BEAT-stappen. Hiermee bedoel ik twee dingen: ‘bewust’ stappen, met gebruik van al je zintuigen en je geest, én goed doorstappen, dat wil zeggen een tempo dat je stofwisseling, je ademhaling en je temperatuur boost.

Als je de hele dag zit, zakt je stofwisseling namelijk naar het laagste niveau van 1 tot 1,5 calorieën per minuut, net voldoende om je lichaam op minimale activiteit te houden. Vanaf het moment dat je opstaat en kleine verplaatsingen doet, verdubbelt je stofwisseling. Goed doorstappen vervierdubbelt je stofwisseling. En ja, als je stevig sport zorg je ervoor dat je stofwisseling tien- of twintigmaal hoger ligt.

Met BEAT-stappen zul je dagelijks gedurende tweemaal 15 minuten of 30 minuten aaneensluitend je stofwisseling verviervoudigen. Ik leg de nadruk op ‘aaneensluitend’, want omdat er fysiologische processen in gang gezet moeten worden, heb je minimaal 15 minuten nodig. BEAT-stappen activeert je stofwisseling dan ook veel meer dan het dagelijkse ‘dynamiseren’ onder de vorm van poetsen, trappen nemen, de auto verderop parkeren enzovoort

Om je dagelijkse halfuurtje BEAT-stappen te veraangenamen, geef ik je op www.sonjakimpen.com/voeding/ graag wat extra inspiratie om je stapmomenten een extra touch te geven. Als je acht weken lang elke dag consequent extra stappen zet, zal je lichaam uiteindelijk ook naar deze stapmomenten verlangen. Je zal de inspanning ook langer en met een hogere intensiteit volhouden. Veel succes!

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…