Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Trainen op basis van Hartslag: Cardiofitness

Olivier
5 min read

Sporten en dan in het bijzonder fitness kan je doen op velerlei plekken. Je kan fitness beoefenen in een fitness met geavanceerde apparatuur, maar je kan ook aan fitness doen in de open lucht. In dat geval kan je dat op individuele basis doen, of in groepsverband. In dat geval spreek je van een bootcamp.

En specifieke soort fitness is cardiofitness. Bij cardiofitness wordt de intensiviteit van je training afgestemd op de hartslag die bij jou gemeten wordt. De opzet van cardiofitness is dat er bij de verschillende trainingen en constante hartslag wordt aangehouden. De bedoeling van die constante hartslag is dat je conditie opbouwt. Een andere bedoeling kan zijn dat je afvalt door de cardiofitness.

Is cardiofitness alleen voor ouderen?

Cardiofitness is een soort fitness die door alle leeftijdsgroepen kan worden beoefend: hij wordt beoefend door jongeren, mensen van middelbare leeftijd, maar ook door ouderen. Het is een soort fitness die voor iedereen geschikt is, maar in het bijzonder voor mensen die een zittend beroep hebben – zoals een kantoorfunctie – of mensen die over het algemeen een zittend bestaan hebben. Ook gehandicapten vallen dus onder deze doelgroep.

Op welke tijdstippen kan ik het best cardiofitness uitoefenen?

Cardiofitness zal je in het algemeen op individuele basis doen in de fitness. Het is dus een sport die goed is te plannen in een druk werkschema. Een fitness zal voor cardiofitness over het algemeen geen vaste trainingstijden hanteren. Wel zal je erop moeten toezien dat er een instructeur aanwezig is die gespecialiseerd is in cardiofitness wanneer je naar de fitness gaat. Zeker in het begin, wanneer je nog niet zo gewend bent aan de cardiofitness-apparaten, is het prettig dat er iemand in de buurt is wanneer je aan het trainen bent die jouw work-out in de gaten kan houden.

Hoe zie ik mijn hartslag tijdens cardiofitness

Veel fitnesstoestellen die bij de cardiofitness worden gebruikt tonen je hartslag op een display. Jouw hartslag zal in die gevallen worden gemeten

  • Via een band met een sensor die je op je lichaam draagt
  • Via een speciale handgreep die gevoelig is voor jouw hartslag

Op het moment dat de waarde van jouw hartslag te hoog is, krijg je een seintje en kan je het fitness apparaat in een wat lichtere stand instellen.

Kan ik alleen mijn hartslag zien op het fitness apparaat?

Wanneer je kijkt naar het display van een cardiofitness-apparaat zie je een soort dashboard met een heleboel waardes erop. Slechts één daarvan is jouw hartslag. De andere waardes kunnen bijvoorbeeld je calorieverbranding zijn, en de tijd die je nog moet doorwerken op het fitness apparaat. Je stelt het display van tevoren in om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken met jouw work-out. Je zal een aantal waarden zoals de tijd die je maximaal kan trainen, je leeftijd en ook je gewicht invoeren. Dit zijn algemene zaken die bepalen hoe hoog jouw hartslag mag worden tijdens de training.

Kan ik bij cardiofitness ook alleen de probleemzones aanpakken

Wanneer je gaat fitnessen om af te vallen zal je er natuurlijk op gericht zijn dat je probleemzones wil aanpakken. Wanneer je echt een buikje hebt zal je dat uiteraard als eerste willen aanpakken, en ook op de billen en bovenbenen zal je graag zo snel mogelijk effect willen zien. Het is echter zo dat er bij cardiofitness geen specifieke oefeningen zijn om alleen het overtollige lichaamsvet in jouw probleemzones aan te pakken. Je lichaam verbrandt immers vet in je hele lichaam bij cardiofitness, dus ook in je probleemzones. Die komen automatisch aan bod. Wanneer je dus specifiek buikvet wil wegtrainen zal je dus niet alleen cardio fitnessoefeningen doen die zich richten op je buikspieren. Je zal oefeningen moeten doen die de spiergroepen in je hele lichaam gebruiken zoals de spiergroepen in je armen en benen.

Waarom hebben al die cardiofitness beoefenaars zo’n bidon bij zich

Wanneer je kijkt naar de beoefenaars van fitness, en dus ook de beoefenaars van cardiofitness, valt automatisch op dat ze allemaal een bidon met water in hun standaard uitrusting met zich meenemen de fitness in. De reden hiervan is dat je lichaam gaat dehydrateren wanneer je aan fitness doet. Het is dus verstandig om regelmatig wat water te drinken tijdens de cardiofitness.

Mag ik me dan na de fitness lekker belonen in de kantine

Na een training met cardiofitness moet je niet overvloedig eten: je zal hooguit wat licht verteerbaar voedsel tot je moeten nemen wanneer je echt honger hebt gekregen van je work-out. Op die manier heb jij het meeste profijt van je inspanningen in de fitness.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…