Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijziendheid Symptomen

Bram
3 min read

Bijziendheid ontwikkelt zich in de regel tussen het achtste en het dertiende levensjaar en wordt in de medische wereld ook vaak aangeduid als myopie. Rond het twintigste levensjaar wordt de bijziendheid meestal erger waarna het zich doorgaans zal stabiliseren. Bijziendheid zal echter nooit vanzelf weer verdwijnen. Met andere woorden: alleen door een behandeling kun je van de klachten afkomen, anders zul je er de rest van je leven aan vast blijven zitten. 

Hoe ontstaat bijziendheid?

Bijziendheid is het gevolg van een overmatige lengtegroei van je oogbal. Hierdoor zal het brandpunt vóór het netvlies komen te liggen. Een heleboel mensen die in hun kinderjaren niet veel buiten hebben gespeeld en bovendien veel hebben gelezen, lopen meer risico op het ontwikkelen van bijziendheid. Dit geldt eveneens voor mensen die in een stad woonachtig zijn. Het gevolg van een abnormaal lang oog is dat de lichtstralen niet goed worden gebroken met als gevolg dat het brandpunt niet op het netvlies komt te liggen. In een heleboel gevallen zullen bijzienden hun ogen tot spleetjes knijpen op het moment dat zij iets beter willen zien.

Symptomen van bijziendheid

Om erachter te komen of je bijziend bent, kun je letten op de volgende symptomen:

  • je ziet dingen die dichtbij je zijn scherp,
  • objecten die veraf zijn kun je echter minder goed zien,
  • je hebt een wazig beeld van objecten die zich verder weg bevinden,
  • je hebt vaker hoofdpijn dan mensen met een normaal gezichtsvermogen,
  • je ogen zullen eerder vermoeid zijn.

Erfelijkheid en bijziendheid

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is vast komen te staan dat bijziendheid erfelijk is. Uit een van deze onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen met chromosoom 15 een grotere kans hebben om bijziend te ontwikkelen. Bijziendheid is dan een aandoening die in sommige families meer voorkomt en kinderen van bijzienden ook vaker bijziend zullen worden. Wanneer een kind veel leest, maar waarbij er in de familie geen bijziendheid voorkomt, hoeft zich geen zorgen te maken over de ontwikkeling van bijziendheid.

Risicofactoren van bijziendheid

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op bijziendheid kunnen vergroten. Hierbij kun je onder andere denken aan factoren zoals:

  • bijziendheid komt al bij meer personen binnen de familie voor,
  • de leeftijd van de persoon in kwestie (meestal begin bijziendheid tussen de 8 en 13 jaar),
  • het geslacht van de persoon in kwestie,
  • de leefwijze die de betreffende persoon erop nahoudt,
  • de puberteit (vaak zal bijziendheid zich dan openbaren).

Behandeling van bijziendheid

Het zicht van iemand die bijziend is, kan worden verbeterd met behulp van een aangemeten bril, contactlenzen of door middel van een oogoperatie. Hoe meer bijtziend je bent, hoe dikker de glazen van je bril zullen zijn. 

Tip: Bekijk hier alle maandlenzen van Lensonline.be >>

Om bijziendheid te verhelpen kan er eveneens een laserbehandeling uit worden gevoerd. De gebruikte laser zal daarbij het brandpunt verschuiven met als gevolg dat dit weer op het netvlies zal vallen en je weer een scherper beeld zult krijgen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…