Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

CAR-T, een nieuwe behandelingsmethode om kanker aan te pakken

Lore
3 min read

CAR-T-therapie is een vorm van immunotherapie. De techniek is revolutionair in de zin dat levende cellen, CAR-T cellen, ingezet worden om kankercellen aan te vallen en doden.

Kankercellen herkennen, aanvallen en doden

Bij CAR-T worden afweercellen, een soort witte bloedcellen, afgenomen bij de patiënt die kanker heeft. Vervolgens worden de cellen in een labo genetisch bewerkt zodat ze kankercellen gaan herkennen, aanvallen en doden.

In het beste geval genezen ze ook de patiënt van zijn/haar ziekte, hoewel dit niet voor alle patiënten het geval zal zijn. CAR-T is niet beschikbaar voor alle vormen van kanker, in eerste instantie slechts voor enkele vormen van leukemie en lymfoom. In onderstaande video wordt CAR-T toegepast bij Kristel, die al 5 jaar tegen een dergelijke kanker strijdt.

Een nieuwe derdelijns behandeltechniek

CAR-T cellen zijn er in de eerste plaats gekomen voor patiënten voor wie geen andere opties meer zijn. Ook voor Kristel, die al alle mogelijke therapieën probeerde, is CAR-T-therapie een belangrijke, laatste behandeloptie.

Innovatief

Prof. Dr. Tessa Kerre, kliniekhoofd UZ Gent heeft het in onderstaande video onder andere over het verschil tussen CAR-T-therapie en stamceltherapie en ook over de unieke, revolutionaire aspecten van deze nieuwe techniek.

Lees meer over CAR-T-therapie in volgende artikelen:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gilead Sciences Belgium BVBA.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…