Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
CAR-T-therapie is een vorm van immunotherapie. De techniek is revolutionair in de zin dat levende cellen, CAR-T cellen, ingezet worden om kankercellen aan te vallen en doden.
Bij CAR-T worden afweercellen, een soort witte bloedcellen, afgenomen bij de patiënt die kanker heeft. Vervolgens worden de cellen in een labo genetisch bewerkt zodat ze kankercellen gaan herkennen, aanvallen en doden.
In het beste geval genezen ze ook de patiënt van zijn/haar ziekte, hoewel dit niet voor alle patiënten het geval zal zijn. CAR-T is niet beschikbaar voor alle vormen van kanker, in eerste instantie slechts voor enkele vormen van leukemie en lymfoom. In onderstaande video wordt CAR-T toegepast bij Kristel, die al 5 jaar tegen een dergelijke kanker strijdt.
CAR-T cellen zijn er in de eerste plaats gekomen voor patiënten voor wie geen andere opties meer zijn. Ook voor Kristel, die al alle mogelijke therapieën probeerde, is CAR-T-therapie een belangrijke, laatste behandeloptie.
Prof. Dr. Tessa Kerre, kliniekhoofd UZ Gent heeft het in onderstaande video onder andere over het verschil tussen CAR-T-therapie en stamceltherapie en ook over de unieke, revolutionaire aspecten van deze nieuwe techniek.
Lees meer over CAR-T-therapie in volgende artikelen:
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gilead Sciences Belgium BVBA.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon