Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gaat CAR-T-therapie bij kanker in zijn werk?

Lore
3 min read

CAR-T-therapie is een specifieke vorm van immunotherapie die kan ingezet worden bij de behandeling van bepaalde soorten kanker. Bij immunotherapie, zoals CAR-T-therapie, worden de cellen van het afweersysteem gestimuleerd zodat ze kankercellen kunnen herkennen, aanvallen en vernietigen.

In bovenstaande video leggen Prof. Dr. Michel Delforge (Hematoloog UZ Leuven, Voorzitter Leuvens Kankerinstituut) en Prof. Dr. Tessa Kerre (Kliniekhoofd UZ Gent) uit hoe de techniek precies werkt.

T-cellen stimuleren

Bij CAR-T-therapie worden T-cellen, een soort witte bloedcellen die een belangrijke functie hebben binnen ons afweersysteem, afgenomen bij de patiënt.

Die T-cellen slagen er namelijk niet altijd in om alle kankercellen te detecteren of vernietigen. Bij CAR-T-therapie worden de T-cellen daarom in een labo genetisch bewerkt waardoor ze voortaan wel kankercellen kunnen herkennen en aanvallen.

In het beste geval genezen ze de patiënt zo ook van zijn ziekte, al lukt dat helaas niet altijd. Er bestaat dan ook geen garantie op genezing met dergelijke therapieën, aangezien deze maar bij een deel van de patiënten werken. Daarbij komt dat CAR-T-therapie niet beschikbaar is voor alle vormen van kanker, tot nu toe enkel voor bepaalde vormen van leukemie en lymfoom.

Belangrijke stap

Zowel immunotherapie in het algemeen, als CAR-T worden als een belangrijke stap binnen de behandeling van kanker beschouwd. Er wordt immers van levende cellen die de tumor gaan aanvallen en proberen uit te schakelen.

Toepassing in België

In augustus 2018 heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap  markttoelating in de Europese Unie verleend voor enkele CAR-T therapieën voor specifieke indicaties. Een volgende stap is nu het terugbetalen van deze innovatieve therapieën, maar daarover wordt op nationaal niveau beslist.

Deze video en dit artikel kwamen mede tot stand dankzij medewerking van Gilead Sciences BVBA.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…