Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De coronacrisis één jaar later: de belangrijkste (soms grappige) cijfers van het voorbije pandemiejaar

Nona Heremans
4 min read

‘We blijven zes weken binnen, en dan zijn we er vanaf.’ Dat dacht zowat iedere Belg midden maart vorig jaar. Maar niets was minder waar. 2020 werd een jaar dat nooit meer uit de geschiedenisboeken zal verdwijnen. Het coronavirus verspreidde zich als een lopend vuurtje en de hele wereld ging in geen tijd op slot. Ruim een jaar later heeft dat stomme virus ons nog steeds in zijn macht. Wij lijsten de belangrijkste (en soms grappigste) cijfers na het eerste pandemiejaar voor je op.

2.232.233

We tekenen maandag 3 februari 2020. Nadat er al enkele maanden een vreemd virus in China rondwaart, wordt SARS-COV-2 nu ook in ons land voor het eerst vastgesteld. Een van de negen geëvacueerde Belgen neemt het virus mee uit de stad Wuhan. Eén jaar later meldt de Wereldgezondheidsorganisatie of WHO wereldwijd 2.232.233 doden en 102.942.987 besmette personen. In België staat het aantal coronasterftes na een jaar op een 21.260.

12%

In een enquête die op 19 januari verscheen, schatten Belgische ondernemingen dat hun omzet dit jaar 12% lager zal liggen dan normaal. Bij sectoren als reisbureaus en -organisatoren, luchtvaart, transport en cultuur loopt de afname van de omzet zelfs op tot 83% en meer.

1.064

De coronacrisis had ook een invloed op onze taal. Ton den Boon, hoofdredacteur van het woordenboek Van Dale, verzamelde 1064 woorden die dit jaar een plaatsje in onze vocabulaire hebben ingenomen. Denk bijvoorbeeld aan deze woorden die je allicht voor maart 2020 nooit gebruikte: bubbelcontact, social distance, lockdownfeestje, groepsimmuniteit, niesschaamte of knuffelcontact. Welke ken jij nog?

40.000.000

Op het hoogtepunt van de coronacrisis, vanaf 13 maart tot eind april, verkocht winkelketen Delhaize maar liefst 40 miljoen wc-rollen. Dat is vier keer meer dan normaal. Ook bloem ging opvallend vaker over de toonbank tijdens die periode. Delhaize verkocht in dezelfde periode wekelijks een miljoen pakken bloem, dat is een verdrievoudiging.

40%

Dat we allemaal in ons kot moesten blijven, had ook een invloed op ons datinggedrag. Zo kende de datingapp Parship tijdens de eerste coronamaanden een toename van 40% nieuwe daters. Ook Tinder zag het geswipe met 25% stijgen.

230

Dat is het aantal dagen dat de horeca in één jaar gesloten was. De horeca sloot de eerste keer op vrijdagnacht 13 maart 2020 en kon onder strenge voorwaarden terug openen op 8 juni 2020, zo’n 85 dagen later. Door de tweede golf moesten de cafés en restaurants noodgedwongen opnieuw dicht op 19 oktober 2020. Op 27 januari 2021 vierden we de trieste honderd opeenvolgende dagen dat de horeca gesloten is. Exact één jaar na de eerste sluiting, op 13 maart 2021, was de horeca nog steeds gesloten. Daarmee bereiken de cafés en restaurants 230 dagen of bijna acht maanden sluiting in één kalenderjaar.

34.100.000

België bestelde maar liefst 34,1 miljoen dosissen vaccins. Sommige vaccins vereisen echter twee inentingen, waardoor het aantal dosissen niet gelijk is aan het aantal personen die ermee ingeënt kunnen worden. Omgerekend heeft ons land voldoende dosissen voor bijna 20 miljoen mensen. Dat zijn er acht miljoen meer dan we inwoners hebben.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…