Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Long COVID blijkt zeker 62 symptomen te hebben, waaronder haaruitval en lager libido

Mick Van Loon
2 min read

Ongeveer 150.000 mensen in ons land hebben aanhoudende symptomen na een coronabesmetting, ook wel long COVID genoemd. Veel van die symptomen, zoals vermoeidheid en kortademigheid, hebben een significant effect op de dagelijkse activiteiten, de kwaliteit van leven en het arbeidsvermogen van mensen. Maar langdurige coronasymptomen zijn veel breder dan dat. In een nieuwe studie zijn er maar liefst 62 geïdentificeerd. Waaronder haaruitval en een verminderd libido.

Veel van het eerste werk dat is gedaan om langdurige COVID te begrijpen, was onder mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen. Maar de meeste mensen die met het coronavirus zijn besmet, zijn hoogstens behandeld in de eerstelijnszorg. We weten daarom relatief weinig over long COVID bij mensen met doorgaans mildere initiële infecties.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat mensen bij wie de diagnose COVID was gesteld, significant meer kans hadden 62 symptomen te melden, waarvan er slechts 20 zijn opgenomen in de klinische gevalsdefinitie van de Wereldgezondheidsorganisatie voor langdurige COVID.

Drie groepen

Sommige van deze symptomen waren te verwachten, zoals verlies van reukvermogen, kortademigheid en vermoeidheid. Maar andere van de symptomen waarvan de onderzoekers vonden dat ze na 12 weken sterk geassocieerd waren met COVID, waren verrassend en minder bekend. Zoals haaruitval en verminderd libido. Andere symptomen waren pijn op de borst, koorts, darmincontinentie, erectiestoornissen en zwelling van ledematen.

De studie suggereert dat langdurige COVID kan worden gekarakteriseerd in drie verschillende groepen op basis van clusters van gerapporteerde symptomen.

  • De grootste groep, bestaande uit ongeveer 80 procent van de mensen met long COVID, had te maken met een breed spectrum aan symptomen, variërend van vermoeidheid tot hoofdpijn.
  • De op één na grootste groep, die 15 procent vertegenwoordigt, had voornamelijk psychische en cognitieve symptomen, waaronder depressie, angst, hersenmist en slapeloosheid.
  • De derde en kleinste groep, met de overige 5 procent, had voornamelijk luchtwegenklachten zoals kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling.
Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…