Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Medicatie op komst tegen coronavirus, maar het is geen wondermiddel

Florian Callens
3 min read

De kans dat er binnenkort medicatie op de markt komt om mensen te genezen van het coronavirus wordt steeds groter. Toch zal dat – zeker in het begin – niet in de vorm van een wonderpil zijn. Het gaat in eerste instantie om een infuus dat snel moet toegediend worden bij een eventuele besmetting en zo een ziekenhuisopname kan voorkomen.

Al sinds het begin van de coronapandemie zoekt de farmaceutische sector wanhopig naar een wondermiddel om Covid-19 te genezen. Heel wat bestaande middelen – zoals dexamethason, remdesivir, mefloquine en het omstreden hydroxychloroquine – zijn daarvoor al uitgetest met wisselend succes, maar niets bleek echt heel goed te werken.

Infuus met antistoffen

Nu hebben wetenschappers echter een infuus ontwikkeld met antistoffen die besmette coronapatiënten kan helpen. Er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden verbonden aan de behandeling. “Het is belangrijk dat het infuus gegeven wordt als de geïnfecteerde mensen nog maar milde of matige symptomen vertonen. Als ze al zo ziek zijn dat ze moeten gehospitaliseerd worden, is het te laat”, legt professor Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) uit aan Het Laatste Nieuws.

Uit klinische studies blijkt dat zo’n patiënten 80 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden als ze het infuus krijgen binnen de vijf dagen na de start van de symptomen. Het geneesmiddel richt zich dus in de eerste plaats op zwakkeren die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bejaarden bij een uitbraak in een woonzorgcentrum of mensen die medicatie pakken om hun immuunsysteem te onderdrukken. Zij maken van nature te weinig antistoffen aan en krijgen daarom via een infuus in een labo gemaakte antistoffen toegediend

Wachten op goedkeuring

Het is ook dit middel dat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in oktober vorig jaar toegediend kreeg toen hij besmet was geraakt met het coronavirus. Nochtans zat die behandeling toen nog in de experimentele fase.

Volgens Neyts mogen we dit najaar verwachten dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) de behandeling goedkeurt. Drie farmaceutische bedrijven zouden al klaar zijn met de ontwikkeling van zo’n medicijnencocktail. “Bij GlaxoSmithKline heeft Europa alvast 220.000 dosissen besteld die zullen geleverd worden als de goedkeuring er is”, klinkt het.

Door Florian Callens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…