De eerste dinsdag van mei is het traditioneel Wereld Astma Dag. Ons land telt meer dan een miljoen (!) astmapatiënten waaronder 300.000 kinderen. Wat is astma juist en welke soorten zijn er?
Astma is een chronische ontsteking van de longen. Wie astma heeft, weet dat dat geen pretje is. Astmapatiënten reageren gevoeliger op bepaalde prikkels omdat de slijmvliezen in hun longen altijd geïrriteerd zijn. Door die irritatie van de slijmvliezen kan er een astma-aanval ontstaan. Tijdens een zo’n aanval vernauwen de luchtwegen, waardoor ademen moeilijker wordt. Symptomen van een astma-aanval zijn onder meer hoesten, kortademigheid en een benauwd gevoel. Daarnaast is astma ook onvoorspelbaar, waardoor je er op het ene moment meer last van hebt dan op het andere. Wist je trouwens dat er verschillende soorten astma bestaan? We sommen ze even voor je op.
Allergische astma
Bij allergische astma wordt een reactie uitgelokt door de stoffen waar je allergisch voor bent. Tijdens een allergische astma-aanval maakt het lichaam histamine aan, een stof die de allergische reactie uitlokt. Veelvoorkomende allergieën zijn pollen, stuifmeel, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, voedingsstoffen en medicijnen.
Niet-allergische of intrinsieke astma
De klachten van niet-allergische astma, ook wel intrinsieke astma genoemd, worden veroorzaakt door prikkels waarvoor je niet allergisch bent. Aanvallen bij dit soort astma kunnen worden veroorzaakt door parfum, verflucht, uitlaatgassen of schoonmaakmiddelen. Bepaalde weersomstandigheden zoals mist, kou en vochtige lucht kunnen voor een reactie zorgen.
Inspanningsastma
Wanneer je geen last hebt van astma in het dagelijkse leven, maar wel tijdens het sporten, spreken we van inspanningsastma. Mensen met inspanningsastma hebben er vooral last van wanneer ze te vlug in beweging komen. Ze moeten er dan ook op letten om rustig te beginnen sporten, zo kunnen de longen zich aanpassen aan de overgang van rust naar beweging. De klachten van inspanningsastma kunnen ook optreden bij emoties en stress. Denk je dat last je hebt van inspanningsastma? Dan kan je je arts raadplegen. Hij of zij zal je een fysieke test laten doen, bijvoorbeeld wat lopen of fietsen. Voor en na die inspanning wordt je longfunctie gemeten.
Ernstige astma
Dit type astma zorgt voor erge klachten die heel vaak moeilijk te beheersen zijn. Zelfs met medicijnen is het een uitdaging om ernstige astma onder controle te houden. Mensen met dit soort astma moeten vaak naar het ziekenhuis voor specifieke behandelingen. Omdat de ziekte niet te genezen is, wordt er tijdens de behandeling van ernstige astma gefocust op het onder controle krijgen van de aandoening. Daarnaast waken arts en patiënt erover dat de longfunctie niet achteruit gaat. Personen met ernstige astma gebruiken dagelijks luchtwegverwijders en ontstekingsremmers, waardoor ademen beter gaat.