Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn een paar zonnige dagen voldoende om een tekort aan vitamine D weg te werken?

4 min read

Ongeveer 80 procent van de vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. De overige 20 procent kunnen we opnemen via onze voeding. Aangezien de zon minder schijnt in de winter, krijgen we tijdens de wintermaanden minder vitamine D binnen. Daardoor kan een tekort ontstaan.

Het wordt ons aangeraden om ondanks de light-lockdown vaak naar buiten te gaan. Zeker gezien de zonnige weersomstandigheden, kunnen we voldoende Vitamine D opdoen.

Niet te vroeg juichen

Een paar winterdagen met meer zonlicht dan gewoon volstaan niet om je tekort aan vitamine D weg te werken. In België staat de zon van oktober tot maart namelijk te laag daarvoor. De UV-stralen hebben dan ook niet de juiste golflengte om in onze huid vitamine D te kunnen maken.

Wat kan je dan wel doen?

Jammer, maar helaas dus. Al hoef je zeker niet in je lot te berusten.

Je kan natuurlijk je voedingspatroon zo aanpassen dat je meer voedingsmiddelen eet waarin van nature vitamine D zit of die verrijkt zijn met vitamine D. Denk aan vette vis, eieren, vlees, zuivelproducten (zoals melk of yoghurt)…

Maar het effect van die voedingsmiddelen is vrij beperkt. Je moet er al heel veel van eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een meer efficiënte oplossing is in dat geval een voedingssupplement. Kies idealiter voor een vitamine D-aanvulling in een olie-oplossing, vitamine D is namelijk in vet oplosbaar.

Meer weten over vitamine D?

Dat je in de wintermaanden meer risico loopt op een tekort aan vitamine D is ondertussen duidelijk. Maar waarom is dat eigenlijk zo’n probleem? In onderstaande video vertelt expert Geert Vergote je meer over de functie van vitamine D in ons lichaam.

De precieze hoeveelheid vitamine D die iemand nodig heeft, is trouwens niet alleen afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht, maar ook van leeftijd en huidskleur. Een donkerdere huiskleur maakt minder vitamine D aan dan een blekere huidskleur. Ook een oudere huid maakt minder makkelijk vitamine D aan dan een jongere huid.

De Hoge Gezondheidsraad raadt voor volwassen een aanvulling van 10 microgram per dag aan. Voor bejaarden ligt die dosis dubbel zo hoog, voor tieners wordt dan weer 15 microgram per dag aangeraden. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt ook 20 microgram aangeraden.

Ook hierover vertelt Geert Vergote je meer in onderstaande video.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…