Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom hebben we in de winter allemaal een vitamine D-tekort (en dit kan je eraan doen!)

Lore
5 min read

Wist je dat 8 op 10 mensen een tekort heeft aan vitamine D? Er is dus een grote kans dat ook jij een tekort hebt. Zowel kinderen, volwassenen als bejaarden kunnen een tekort hebben.

De zonnevitamine zorgt voor sterke botten, spieren en tanden én is eveneens belangrijk voor een goede weerstand. In de wintermaanden neemt ons lichaam amper tot geen vitamine D op, omdat de zon dan te laag staat en niet krachtig genoeg is.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is cruciaal om calcium en fosfor in het lichaam goed op te nemen, maar ook voor de ondersteuning van ons immuunsysteem.

Voldoende vitamine D opnemen is in België niet zo makkelijk als je zou denken, want hier schijnt de zon nu eenmaal minder, zeker in de winter. Maar aangezien twee derde van de vitamine D in ons lichaam aangemaakt wordt door zonnestralen, kan er in de winter wel eens een tekort optreden. 

Al ben je zelfs in de zomer eigenlijk niet vrijgesteld van een vitamine D-tekort. Vitamine D wordt namelijk enkel voldoende opgenomen als je écht in de zon zit, dus onbeschermd zonder zonnecrème of beschermende lotions, zonder bedekkende kledij… Maar wanneer de zon in de zomer het felst is, tussen 11 uur en 16 uur, vermijden de meeste mensen net de zon, smeren ze zich in of zitten ze gewoonweg binnen. 

Verder is het ook allerminst het geval dat je in de zomer een 'reserve' opbouwt voor in de wintermaanden. Vitamine D heeft immers plasmahalfwaardetijd van 4 tot 6 weken, wat betekent dat je in 4 tot 6 weken al naar de helft gaat van je hebt opgebouwd. 

Wat doet een tekort aan vitamine D met je lichaam?

Het zal de winterblues wel zijn… of niet? Je ondervindt moeilijkheden met opstaan, je voelt je steeds vaker lusteloos en je hebt ook last van gevoelige spieren en gewrichten. Wat veel mensen niet weten is dat een vitamine D-tekort vaak hiervan de oorzaak kan zijn. 

Vooral volwassenen krijgen in de wintermaanden vaak last van pijn in de spieren en botten, zeker bij het opstaan. Verder wordt het ‘happy’-hormoon serotonine gestimuleerd door vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan dus wel eens mentale dips teweegbrengen.

Sommige mensen lopen meer risico op een vitamine D-tekort. Zo hebben mensen met overgewicht een verminderd vermogen van de huid om vitamine D aan te maken. Vitamine D is namelijk oplosbaar in vet, dus hoe meer vet je hebt, hoe meer de vitamine verdund wordt. Als een gevolg hiervan moet je zelf meer vitamine D zien op te nemen.  Ook darm- en maagaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom kunnen het risico op een tekort aan vitamine D verhogen.

In de voeding of als supplement?

Vitamine D vindt men van nature terug in vette vis, vet vlees, boter, eieren en zuivelproducten. Dus dan eten we toch gewoon meer van deze voedingswaren in de winter? Maar helaas is het percentage vitamine D in deze producten (10-20%) heel erg laag en lang niet voldoende. In de winter kan dus bijna iedereen een extra aanvulling vitamine D gebruiken.

Hoe kan ik een gebrek aan vitamine D invullen?

De gezondheidsraad adviseert mensen met een donkere (getinte) huidskleur een dagelijks supplement vitamine D. Bij mensen met een donkere huidskleur gebeurt de aanmaak van vitamine D in de huid opmerkelijk langzamer. Maar ook voor een blanke huid zijn de zonnestralen in België futiel, enkel van april tot oktober zijn ze intensief genoeg.

Daarom is het zeker aangeraden om meer voedingswaren die vitamine D bevatten, aan je menu toe te voegen. Ook het frequent innenmen van een vitamine D-supplement wordt op elke leeftijd en gedurende het hele jaar aangeraden. 

Voor een optimale opname in het lichaam kies je het best voor een vitamine D-aanvulling in een olie-oplossing. Vitamine D is namelijk in vetoplosbaar. Men spreekt over een voldoende aan vitamine D bij een serumgehalte tussen 30 en 50 ng/ml. Ideale waarden overtreffen een serumspiegel van 50ng/ml. Dit kan je makkelijk door je huisarts laten nakijken. Voor een teveel aan vitamine D hoef je gelukkig niet bang te zijn. 

Tip: D-Pearls

Vandaag kan je kiezen voor D-Pearls 1520, 3000 en 800 van Pharma Nord. Deze natuurlijke vitamine D opgelost in extra vierge olijfolie is dé oplossing voor het hele gezin. Het is beschikbaar in capsules of druppels (makkelijker voor kinderen). Per dag een kleine dosis uit een pareltje wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan een stevige dosis elke week of elke maand uit een ampoule.

Vul je vitamine D-tekort eerst aan met D-Pearls 3000 of 1520 en schakel nadien over op D-Pearls 1520 of 800 als onderhoudsdosis. D-Pearls is zeer goed verteerbaar en daardoor geschikt voor iedereen. Het garandeert een goede biologische opname en optimale werkzaamheid dankzij de natuurlijke vitamine D3 in koud geperste olijfolie. D-Pearls van Pharma Nord is verkrijgbaar bij uw apotheker.

Hoe goed is jouw kennis over Vitamine D? Doe hier de test! 

Naar de test

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…