Onderzoekers van de Britse Essex University hebben een app ontwikkeld die bijzonder nauwkeurig kan nagaan of je Covid-19 hebt. De app analyseert daarvoor het geluid van je hoest.
De Britse onderzoekers geloven dat er via deze app een goedkopere en efficiëntere manier vrijkomt om mensen te testen op het coronavirus. Ook zou het onmogelijk zijn om via deze app inbreuk op de privacy en data van personen te plegen.
Het team ontwikkelde de app op basis van 8.380 opnames van Covid-patiënten in Spaanse en Mexicaanse ziekenhuizen sinds vorig jaar in april. De wetenschappers vonden dat de app, op basis van die data, met 98 procent zekerheid kan voorspellen of iemand een negatieve of positieve test zou afleggen.
Ernst van de ziekte
De app werd omgedoopt tot DeepCough3D. Javier Andreu-Perez, het hoofd van het onderzoek aan Essex University, noemde de app ‘revolutionair’. Volgens de onderzoekers is de mogelijkheid van de app om een geluidsverschil te horen bij gezonde en zieke patiënten iets dat mensen onmogelijk zelf kunnen. Onze oren zijn gewoonweg niet gevoelig genoeg om de subtiele frequentieverschillen op te pikken.
De app zou ons dus een nieuwe manier kunnen geven om besmettingen op te sporen. Sterker nog: volgens de onderzoekers zou de app zelfs kunnen herkennen hoe ernstig de Covid-19-besmetting zou zijn bij een persoon. Hierdoor zou de app ziekenhuizen kunnen bijstaan bij het rationeel verdelen van materiaal zoals respirators, op basis van de ontwikkeling van de ziekte.
Amerikanen deden het al eerder
Een gelijkaardig algoritme werd al eens ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology. Daar was de geluidsdetectie 98,5 procent accuraat in het herkennen van een positieve coronatest.
Volgens Essex University zou haar app geloofwaardiger zijn omdat de gebruikte audio-opnames afkomstig zijn van erkende laboratoria. Andere studies zouden hun audiomateriaal verzameld hebben bij vrijwilligers of met een kleinere steekproef zitten.
De app wordt op dit moment nog verder ontwikkeld door de Britse onderzoekers en is niet openbaar beschikbaar. Wellicht zal die binnenkort beschikbaar gemaakt worden voor medisch personeel.