Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vierde coronaprik dit najaar voor iedere volwassene in België die wil

Florian Callens
3 min read

Iedere 18-plusser in ons land kan dit najaar zijn tweede boosterprik tegen het coronavirus krijgen, als hij, zij of die dat wil. Dat blijkt uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad die kon ingekeken worden door de krant ‘Het Laatste Nieuws’.

Vanaf september zal in België gestart worden met het geven van een vierde prik tegen het coronavirus. Zo’n anderhalf jaar geleden begon ons land met het vaccineren tegen SARS-CoV-2, en de daardoor veroorzaakte ziekte COVID-19. Ondertussen heeft iedereen die dat wil de mogelijkheid gehad om twee vaccinaties en daarna een boosterprik te krijgen.

Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) legt in zijn aanbeveling wel nog eens extra de nadruk op die eerste boosterprik. ”Een op de zeven Vlaamse volwassenen heeft die eerste booster nog niet gehaald en die mensen worden wetenschappelijk als onbeschermd gezien’, zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, aan HLN. ”Dat is deels te wijten aan de versoepelingen die sinds februari zijn doorgevoerd, het feit dat voor veel buitenlandse reizen het bewijs van zo’n booster niet meer hoeft en het idee dat de omikronvariant minder ziekmakend is. Toch is iedereen ook in de zomer nog welkom in de vaccinatiecentra om die booster te laten zetten.’

Naast volwassenen kunnen ook kinderen en adolescenten in de risicogroep zo’n boosterprik krijgen. De HGR raadt die vooral aan bij 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen of een verzwakt immuunsysteem.

Eerst risicogroepen en zorgsector

Na de zomer wil de Hoge Gezondheidsraad beginnen met het geven van een tweede boostervaccin. Die zullen in de eerste plaats beschikbaar zijn voor mensen in risicogroepen en wie werkt in de zorgsector.

‘Na de risicogroepen zal snel de groep tussen 50 en 64 jaar, voor wie de tweede booster is aanbevolen, aan bod komen. De bedoeling is snel grote groepen op te roepen, de vaccinatiecentra weten intussen hoe ze die kunnen verwerken. De campagne die we in september willen starten, zal twee tot drie maanden in beslag nemen. Zo kan je stellen dat alle volwassenen in het najaar geboosterd kunnen worden’, klinkt het. Woensdag moeten de ministers van Volksgezondheid wel de definitieve beslissing nog nemen op een interministeriële conferentie.

Door Florian Callens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…